Tillbaka till huvudmeny

Stå upp för hälsan

Tränar du två gånger i veckan och tänker att du därmed kompenserar för timmarna framför skärmen? Då är det dags att tänka om! Studier visar nu att stillasittande arbete är ett lika allvarligt hot mot hälsan som cigarettrökning.

Tävling! Ladda upp ett tips på övning och vinn ett träningsband.

Tränar du två gånger i veckan och tänker att det kompenserar för ditt stillasittande arbete? Då är det dags att tänka om! Studier visar att inaktiviteten i sig är lika farlig för hälsan som cigarettrökning.


Om du som läser det här sitter ner just nu ska du lyssna extra noga. Tidigare trodde man att 30 minuters fysisk aktivitet per dag kunde kompensera för stillasittande arbete. Men flera studier visar att själva stillasittandet i sig, oberoende av om du kör några pass på gymmet, har en stark koppling till ökad risk för flera stora folksjukdomar och förtida död.

Ett paket cigaretter om dagen

Fråga inte hur, men utifrån en australiensisk studie har forskare dragit slutsatsen att varje timme du spenderar stillasittandes förkortar livet med 22 minuter. Mai-Lis Hellénius, forskare på Karolinska Sjukhuset, förklarar i en intervju för Sveriges Radio att tiden som soffpotatis har nått sådana proportioner att de sannolikt är lika skadliga för oss som om vi rökte ett paket cigaretter om dagen. Deppigt? Visst. Men det positiva är att du relativt enkelt och med små medel kan ändra utvecklingen.

I början undrade många vad jag höll på med

I Sverige har vi länge haft problem med höga sjukskrivningstal och många arbetsgivare erbjuder friskvård som skattefri personalförmån. Men om inaktivitet nu är så skadligt som det sägs, behöver anställda som tillbringar timmar framför skärmen, även resa sig upp och ta en bensträckare då och då. Sofia Liljestrand arbetar som konsult på Visma Enterprise, men har tidigare arbetat som personlig tränare. Hon är väl medveten om riskerna med stillasittande arbete och tänker aktivt på att få in mer rörelse i sin vardag.

– Jag använder ståbordet så ofta jag kan och går i trappan istället för att ta hissen. Min arbetsplats är på femte våningen och de 110 trappstegen fungerar utmärkt för att få igång pulsen.

Förutom att stå vid skrivbordet, ta trapporna eller att diskutera jobbfrågor under en promenad istället för att sitta ner i konferensrummet, mår kroppen bra av att bryta sittpassen med rörelse.

– I början var det många som undrade vad jag höll på med, men nu får jag ofta sällskap under mina bensträckare och övningar, säger Sofia Liljestrand.

Anta utmaningen och vinn ett “PT-band”

Vill du också röra på dig mer? På Instagram har vi lagt upp inspiration som hjälper dig att komma igång med kontorsträningen. Under #tränamedVisma visar Katarina Tour, marknadskoordinator på Visma Enterprise, ett antal övningar som du enkelt kan utföra vid arbetsplatsen. Dessutom välkomnar vi alla att dela med sig av fler tips. De tio bästa bidragen under november, vinner ett träningsredskap för “kontorsgymmet”.[true_instagram user=”” tag=”#TränaMedVisma” heading=”yes” scroll=”no” w=”” h=”” size=”large” counts=”all”]

Mest populära

  • Nya löner för 2023 är på plats – så här påverkas du

    Kommunal tillsammans med Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har nu fattat beslut om det sista avtalsåret. De är överens om hur mycket lönerna ska öka under 2023 och har fått till en kraftig ökning av avtalets lägstalön. Samtidigt skjuts förhandlingen om låglönesatsningen till nästa år.

  • P27 läggs ner – vad händer nu?

    P27 Nordic Payments, projektet som skulle bygga en gemensam betalningsinfrastruktur i Norden, har dragit tillbaka sin ansökan om clearingtillstånd från Finansinspektionen.

  • Agda PS – nästa generations lönesystem

    Det händer mycket runt lönesystemet Agda PS. Planen för Agda PS är exceptionellt spännande, både för befintliga kunder men också för nya. Jag har träffat Mikko Keinonen, Product Development Director på Visma Enterprise, för att ta reda på mer.