Tillbaka till huvudmeny

Som auktoriserad lönekonsult har jag ett kvitto på vad jag kan

Marie Lindén är auktoriserad lönekonsult – en certifiering som utvecklar kompetensen, ger ökad status och ett bevis på kunskaperna.

Marie Lindén, auktoriserad lönekonsult på Visma Enterprise
Marie Lindén, auktoriserad lönekonsult på Visma Enterprise

När Marie Lindén tog sin examen och blev auktoriserad lönekonsult, fick hon ett certifikat som utvecklar kompetensen, ger ökad status och är ett bevis på hög kunskapsnivå. Vill du också bli auktoriserad lönekonsult?

Marie Lindén ansvarar för att skapa lön åt drygt 450 anställda på Visma Enterprise och ytterligare två bolag inom samma koncern. Det dagliga arbetet utförs till största del i Agda PS, ett av tre lönesystem som arbetsgivaren utvecklar.

− Jag halkade in på lön på ett bananskal och tog den långa vägen för att lära mig yrket. Det har jag aldrig ångrat, säger Marie Lindén om sin bakgrund.

Idag har det gått sjutton år sedan hon tog det där steget som ledde henne till vad hon beskriver som ett roligt serviceyrke.

− Min roll är faktiskt en av de mest centrala på hela bolaget. Visma Enterprise har kontor över hela landet. Även om jag inte träffar alla kollegor, så har jag kontakt med alla.

Certifiering till auktoriserad lönekonsult ger ökad status

Under ett medarbetarsamtal för två år sedan diskuterade Marie och hennes chef möjliga vägar till kompetensutveckling. Med Maries långa erfarenhet var auktoriserad lönekonsult nästa steg, vilket sattes upp som ett personligt mål för det kommande året.   

− Examinationen var uppdelade i tre kunskapsprov. Det var inga lätta frågor och vid något tillfälle kände jag mig tveksam till att jag skulle få godkänt. Men det gick!, säger Marie Lindén.

SRF-konsulterna är Sveriges ledande branschorganisation inom lön och redovisning. Det är de som ansvarar för auktorisationen av lönekonsulter. Innan Marie Lindén kunde kvittera ut sin certifiering kontaktade de ett par referenser som ytterligare kunde styrka hennes yrkesskicklighet.

− Certifieringen ökar statusen på befattningen. Den har gett mig ett kvitto på vad jag kan. För att behålla auktorisationen måste jag fortsätta att utveckla kompetensen. Det gör att jag håller mig mer á jour. Tidigare var det lätt att jag prioriterade bort utbildning, för att jag inte hann, säger Marie Lindén.

En väg till ökad kompetensutveckling

Auktorisationen innebär även en rad andra förmåner. Marie är bland annat med i ett slutet forum på Linkedin och konsumerar regelbundet “ALK-puls”, SRF:s nutidstest som innehåller uppdaterade frågor på löneområdet.  

Jag letar efter kurser som tillför något till mitt arbete. Redan nu har jag god marginal till de 24 aktualitetstimmar som krävs för att få min certifiering förlängd, när den löper ut nästa år.

Agda PS seminarium Årsrutiner, som hålls på åtta orter runt om i landet, ger en aktualitetstimme. Men till det eventet har Marie Lindén inte skickat in en anmälan.

− Jag är en av kursledarna på Agda PS Årsrutiner. Det är vårt största event och innehåller många konkreta tips på allt man ska tänka på inför årsskiftet. I år är utbildningen extra innehållsrik, i och med att vi går igenom alla förändringar som väntar i och med övergången till månatliga arbetsgivardeklarationer, säger Marie Lindén.

Läs mer om vad auktoriserad lönekonsult innebär hos Srf konsulterna