Tillbaka till huvudmeny

Sju tekniska genomslag under 2010-talet ‒ och fem bubblare

Har du tänkt på att det bara är en månad kvar av det här årtiondet? Vi tittar tillbaka på vad som hänt inom teknikutvecklingen ‒ och den har varit omvälvande!

kvinna man surfplatta

Har du tänkt på att det bara är en månad kvar av det här årtiondet? Snart är 2010-talet slut och vi går in i ett nytt decennium, 2020-talet. Vi tittar tillbaka på vad som hänt inom teknikutvecklingen ‒ och den har varit omvälvande!

Början av 2010 var en orolig tid. Banker gick omkull i USA och det var finanskris i land efter land. Världen stod inför en ekonomisk omstart.

1. iPhone förnyar mobilanvändandet

Några år tidigare hade Apple släppt en produkt som kallades iPhone och som gav tillgänglighet och mobil teknik ny innebörd. Plötsligt hade vi en kompetent manick i våra fickor som gjorde att vi kunde ha en helt annat åtkomst till diverse tjänster än tidigare. Apple dominerade i början, medan Google jobbade friskt med Android för att komma ikapp.

2. Likes blir snabbt en vana

I slutet av 2009 kom like-funktionen på Facebook. Kommer någon ihåg tiden innan likes, hur gjorde vi då för att visa vad vi gillade? Och Instagram kom 2011. Vi fotograferade inte så mycket mat ännu ‒ men det vande vi oss snabbt vid under det fortsatta 2010-talet. 

3. iPad – en iPhone på steroider

I april 2010 släpptes iPaden. Det var som en iPhone på steroider, stor och fin skärm, lätt, bra batteritid. Idag i vårt land har i stort sett varenda barn mellan 0 och 5 år tillgång till en surfplatta, vilket har påverkat både föräldraledighet och uppväxt. “Paddorna” har även gjort entré i arbetslivet, där de t ex smugit sig in som verktyg på möten. Läs mer om Vismas lösning för digitala möten.

4. Digitala signaturer och e-identifiering

Digitala signaturer dök först upp inom bankvärlden, vi har länge kunnat föra över pengar via datorn från ett eget konto till någon annans. Under 2010-talet breddades användningen och idag har snart sagt alla någon form av BankID och du kan identifiera dig digitalt i många olika situationer. Varje år när det är dags att deklarera ökar antalet personer som skaffar sig digital brevlåda och därmed kan få tillbaka på skatten redan i april. Läs mer om Vismas lösning för signering.

5. Swish förenklar betalningen

I slutet av 2012 lanserades Swish som en betaltjänst för betalningar mellan privatpersoner. Att swisha blev snabbt ett begrepp. Och det blev enkelt att betala sitt köp på loppmarknaden, i gårdsbutiken osv.

6. Mobilitet och ständig tillgänglighet

Mobilitet har fått ett enormt genomslag under det gångna årtiondet. Även om vi haft mobiltelefoner redan under förra millenniet så är det under 2010-talet som vi kommit därhän att vi har allting tillgängligt hela tiden. Mobilen är med när vi jobbar, väntar på tåget, umgås med vänner. Om du går på konsert, titta ut över publiken så ser du tusentals mobiler som filmar, tusentals personer som faktiskt inte tittar direkt på konserten. Läs mer om Vismas mobila webblösningar.

7. Geodata håller reda på var vi är

Geodata har smugit sig in i vår vardag. Numera blir vi ständigt positionerade och lokaliserade. När du går in på en webbsida, hur ofta får du då inte frågan “Vill du tillåta att den här tjänsten ser din position?” Positioneringen kan ge oss en bättre upplevelse av tjänsten vi använder, vi kan få mer relevanta data presenterade för oss. Vill jag hitta en restaurang kan jag få fram just de som ligger i närheten av där jag är. Även om storebror-ser-dig-känslan kan infinna sig så är det överlag en god hjälp. Läs mer om Vismas geodata-lösningar.

…och fem bubblare

  • 3D-skrivare är på väg från att ha varit en plojgrej till mer seriösa tillämpningar, såsom fullstora utskrifter av båtar och hus.
  • AI ‒ artificiell intelligens är ett brett begrepp som kommer växa i betydelsen system som lär sig mönster.
  • Kundservice ‒ allt oftare är det en robot jag pratar med när jag hamnat hos en supportavdelning. 
  • Röststyrning växer framöver. Barnen har redan anammat röststyrning: “Hej Google, vad blir det för väder idag?” Google: “Idag blir det 3 grader och regn.” Barnet: “Pappa, jag måste ha mina regnbyxor…”
  • Robotar ‒ det går fort framåt. Vi kommer med all säkerhet se robotar hjälpa till t ex med tunga lyft inom hemtjänsten. Japan, med en befolkningsstruktur med många äldre, driver på utvecklingen.

 

Läs också:
“Nio fenomen som slog igenom i offentlig sektor under 2010-talet” 

 

Texten bygger på Tobias Norrfors föreläsning under Ciceron Användarmöte 2019.