Tillbaka till huvudmeny

SaaS, OnPrem och ASP – vi reder ut begreppen!

Har du som jag märkt att begreppen och förkortningarna inom affärssystemsvärlden blir allt fler? För att lättare hänga med i allt som skrivs reder vi därför ut de vanligaste begreppen i denna bloggpost.

Vismas affärssystem har det bästa av två världar - ny teknik, som molnet och marknadskontakterna.
Blue sky with cloud and ladder, way to success concept

Vi befinner oss i en teknologisk övergång där allt fler mjukvarulösningar flyttas till molnet. Begrepp som Saas och molnet nämns allt oftare men även dess föregångare (t.ex. OnPrem och lokalt installerad mjukvara), både på engelska och svenska. För att undvika förvirring kring vad som betyder vad har jag skrivit ett kort inlägg med syftet att klargöra just detta.

OnPrem – lokalt installerad mjukvara

Lokalt installerade program körs på datorer enligt premisser som bestäms av personen eller organisationen som använder programmen. I korthet innebär detta att du har lokalt installerade program på din lokala dator, till exempel mailprogram och ordbehandlingsprogram. Du sköter själv installation, uppdateringar, licenser och annat som hör till dina program.

ASP (Application Service Providers) – Hostingalternativ

Du får tillgång till din mjukvara via internet och din lokala IT-avdelning ser till att mjukvaran integreras lokalt i företagets IT-miljö. Tidigare, när det inte fanns några andra alternativ, var ASP ett relativt smidigt sätt att köra installerad mjukvara via internet. Det råder en del begreppsförvirring kring just ASP och molntjänster. Därför är det viktigt att vara medveten om att ASP och andra hostingalternativ inte är detsamma som SaaS och andra molntjänster.

Saas (Software as a Service) – Ett molnalternativ

Molntjänster eller SaaS är samlingsnamn för en typ av datortjänster som körs online via internet. En molntjänst är i princip en datorresurs som körs på din begäran (jämför ”on-demand” med ”on-premise”) och allting från program till datacenter kan levereras till dig via internet. Du betalar endast för din användning av tjänsten.

Nu när vi rett ut begreppsförvirringen är nästa naturliga steg att förstå skillnaderna mellan de olika lösningarna och vad du bör tänka när du ska välja lösning. Läs mer om detta i vår guide.

Hämta guiden till din inkorg

Mest populära

  • Kan arbetsgivare betala ut pengar istället för semester?

    När semesteråret når sitt slut, och de anställda har semesterdagar kvar, vad kan du som arbetsgivare göra? Kan du betala ut pengar istället för att ge medarbetaren semester? Det är en vanlig fråga, och svaret finns i semesterlagen.

  • Räknas restid som arbetstid?

    Betald restid – en definitionsfråga med flera svar. Många yrkesgrupper spenderar många timmar i veckan på att resa mellan olika projekt eller arbetsplatser. Det finns tillfällen då restid räknas som arbetstid. Däremot räknas inte resan till och från den ordinarie arbetsplatsen som restid – dina medarbetare har alltså inte rätt till kompensation för tiden de lägger på att ta sig till arbetet.

  • Det här innebär nya LAS för offentlig sektor

    Nyligen lade regeringen en proposition på en lagförändring rörande arbetsrätten, kallat nya LAS. Den nya lagen förväntas träda i kraft den 30 juni 2022 och börja tillämpas den 1 oktober 2022.