Tillbaka till huvudmeny

SaaS, OnPrem och ASP – vi reder ut begreppen!

Har du som jag märkt att begreppen och förkortningarna inom affärssystemsvärlden blir allt fler? För att lättare hänga med i allt som skrivs reder vi därför ut de vanligaste begreppen i denna bloggpost.

Vismas affärssystem har det bästa av två världar - ny teknik, som molnet och marknadskontakterna.
Blue sky with cloud and ladder, way to success concept

Vi befinner oss i en teknologisk övergång där allt fler mjukvarulösningar flyttas till molnet. Begrepp som Saas och molnet nämns allt oftare men även dess föregångare (t.ex. OnPrem och lokalt installerad mjukvara), både på engelska och svenska. För att undvika förvirring kring vad som betyder vad har jag skrivit ett kort inlägg med syftet att klargöra just detta.

OnPrem – lokalt installerad mjukvara

Lokalt installerade program körs på datorer enligt premisser som bestäms av personen eller organisationen som använder programmen. I korthet innebär detta att du har lokalt installerade program på din lokala dator, till exempel mailprogram och ordbehandlingsprogram. Du sköter själv installation, uppdateringar, licenser och annat som hör till dina program.

ASP (Application Service Providers) – Hostingalternativ

Du får tillgång till din mjukvara via internet och din lokala IT-avdelning ser till att mjukvaran integreras lokalt i företagets IT-miljö. Tidigare, när det inte fanns några andra alternativ, var ASP ett relativt smidigt sätt att köra installerad mjukvara via internet. Det råder en del begreppsförvirring kring just ASP och molntjänster. Därför är det viktigt att vara medveten om att ASP och andra hostingalternativ inte är detsamma som SaaS och andra molntjänster.

Saas (Software as a Service) – Ett molnalternativ

Molntjänster eller SaaS är samlingsnamn för en typ av datortjänster som körs online via internet. En molntjänst är i princip en datorresurs som körs på din begäran (jämför ”on-demand” med ”on-premise”) och allting från program till datacenter kan levereras till dig via internet. Du betalar endast för din användning av tjänsten.

Nu när vi rett ut begreppsförvirringen är nästa naturliga steg att förstå skillnaderna mellan de olika lösningarna och vad du bör tänka när du ska välja lösning. Läs mer om detta i vår guide.

Hämta guiden till din inkorg

Mest populära

  • Personalhandbok – gratis mall

    Personalhandbok – gratis mall för företag

    En bra personalhandbok ger medarbetare stenkoll på rutiner, plikter och rättigheter. Här samlas info om företagskultur, arbetstider och semester. Med vår nya mall har ni snart en uppdaterad personalhandbok på plats.

  • Gratis mall till bilpolicy för tjänstebil

    Bilpolicy – gratis mall till företaget

    Med en tjänstebilspolicy undviker företaget missförstånd med sina anställda. Där kan bland annat kostnader och miljöaspekter regleras på ett smidigt sätt. Ladda ner vår kostnadsfria mall och slipp onödiga problem.