Tillbaka till huvudmeny

Så undviker du cyberattacker under semestertider

Semestertider närmar sig och därmed även den ökade risken för cyberattacker. Inför stundande ledighet är det lätt hänt att tänket kring IT-säkerhet hamnar i skymundan, men för att slippa säkerhetskriser mitt i ledigheten finns det ett par saker man kan ha i åtanke för att på ett tryggt sätt kunna njuta av en välförtjänt vila från arbetet.

Cybersäkerhet och skydd mot phishingattacker

Ökadade phishing-attacker under sommarperioden

Phishingmail är den vanligaste formen av bedrägeri och ökar märkbart under semestertider, med avsikt att lura mottagaren att klicka på skadliga länkar och att oavsiktligt ladda ner virus eller spionprogram. Därav kan det vara bra att upplysa personalen och påminna om att vara observant på inkommande mejl som innehåller länkar. Var extra vaksam på mejl med inbäddad text i bilden, e-postadresser med ovanligt utseende eller länkar med exempelvis en extra bokstav eller siffra.

5 tips för bra IT-säkerhet under semestertider

I och med den ökade risken för cyberangrepp innebär det också ett behov av att säkerställa ett fullgott skydd mot angrepp och intrång i verksamheters IT-miljöer. Här går vi igenom hur du på ett tryggt sätt skapar en välförtjänt vila från arbetet och kan ha arbetsro på semestern:

 1. Se över lösenordspolicyn och hjälp användare att säkra sina konton med multifaktorautentisering.
 2. Säkerställ att backup och kopior finns på kritiska system, samt att det finns ansvariga som har kapacitet och förmåga att hantera kritiska säkerhetsuppdateringar. Vid ransomware-attacker kan en säkerhetskopia vara ovärderlig.
 3. Säkerställ att dina mobila enheter har kryptering påslaget.
 4. Undvik att ansluta din dator, läsplatta eller mobil till osäkra WiFi-nätverk under semestern. Om du måste använda okända nätverk – koppla upp dig med VPN för att få en privat och krypterad kanal.
 5. Utbilda medarbetare och ha tydliga rutiner för användande av företagets IT-landskap med extra fokus inför sommaren.

Zero Trust och hur det fungerar

Att arbeta med Zero Trust blir allt viktigare för att förstå vart de stora hoten finns och hur de kan motverkas i organisationen. Zero Trust-modellen är inte en produkt utan ett koncept för modern säkerhet. Konceptet bygger på principen att verksamheten inte kan lita på någon och att man alltid måste anta att all data, infrastruktur och nätverk är under attack. För att skydda dig från attacker bör man se till att ha en säkerhetspraxis för dessa sex huvudområden: 

 • användaridentitet
 • enheter
 • nätverk
 • infrastruktur
 • applikationer
 • data

Med Zero Trust-modellen kan du skydda dessa sex områden genom att alltid kontrollera och övervaka säkerheten, aldrig ge användaren mer tillgång än vad som är nödvändigt för att de ska kunna göra sitt jobb och alltid anta att ett säkerhetsbrott har inträffat. Läs mer om hur du kan tillämpa en Zero Trust-strategi här.

Molntjänster bidrar till ett ökat säkerhetstänk

Ökat hybridarbete på arbetsplatser efter pandemin har bidragit  till att IT-infrastrukturen och de samarbetsverktyg vi använder oss av blivit en mer källkritisk. Med förflyttning till molnet har hantering av sekretess och behörighet blivit en nyckelpunkt för säker åtkomst. Vid anställning av sommarpersonal behöver dessa personer nu tillgång till dessa molntjänster och då är det viktigt att säkerställa att all personal fått utbildning och rätt behörighet för att kunna verka dessa tjänster på ett säkert sätt, samt att man ser över detta efter semesterns slut. 

Med hjälp av digitala verktyg och modern teknik kan medarbetare som känner att det är viktigt att ha åtkomst till affärskritisk information även under utlandsresan kan exempelvis använda Microsofts molnlösningar Onedrive och Teams med villkorsstyrd åtkomst. Då kan man med enkla inställningar göra det möjligt att blockera och återställa åtkomst till företagsdata, exempelvis vid händelse av stöld.

Vi erbjuder ett flertal lösningar för intranät och digital arbetsplats baserade på Microsoft 365. Läs mer och beställ en kostnadsfri demovisning eller rådgivning om vilken lösning som passar er bäst.

Digital arbetsplats och intranät i Microsoft 365

Mest populära

 • Gratis mall till bilpolicy för tjänstebil

  Bilpolicy – gratis mall till företaget

  Med en tjänstebilspolicy undviker företaget missförstånd med sina anställda. Där kan bland annat kostnader och miljöaspekter regleras på ett smidigt sätt. Ladda ner vår kostnadsfria mall och slipp onödiga problem.

 • Personalhandbok – gratis mall

  Personalhandbok – gratis mall för företag

  En bra personalhandbok ger medarbetare stenkoll på rutiner, plikter och rättigheter. Här samlas info om företagskultur, arbetstider och semester. Med vår nya mall har ni snart en uppdaterad personalhandbok på plats.

 • Fler ansökningar blir digitala

  Med licensen digital ärendehantering blir processen kring ärenden helt automatiserad. Just nu utvecklas fler funktioner som kommer att ingå framöver.
  – Vi har fått många bra förslag från er kunder, som friskvård och att omvandla semesterdagar till pengar, säger Håkan Karlsson, produktmarknadschef för Personec P.