Tillbaka till huvudmeny

Så gick det för Vismas summer interns 2017

Efter sex innehållsrika och utmanande veckor har årets summer internship på Visma nått sitt slut. Att gå direkt från skolbänken till att självständigt planera, genomföra och leda ett affärskritiskt projekt är ingen enkel match. Vi är nu nyfikna på att höra: hur gick det för dem?

Efter sex innehållsrika och utmanande veckor har årets summer internship på Visma nått sitt slut. Att gå direkt från skolbänken till att självständigt planera, genomföra och leda ett affärskritiskt projekt är ingen enkel match. Lyckligtvis har vi haft äran att ha ett gäng kompetenta, drivna och orädda studenter på plats som antagit utmaningen utan att blinka. Vi har under sommaren fått följa våra interns här i Vismabloggen, och är nu nyfikna på att höra: hur gick det för dem?

Axel P

Hur har det gått med ditt projekt och vad blev resultatet?

Jag känner mig väldigt nöjd med vad mitt projekt resulterade i. Projektet syftade till att förbättra samt undersöka automatisering av medlemshanteringen i Visma Software’s nya kundcommunity. Detta är ett nytt område och i början av summer internshipet var det därför otydligt exakt vad jag skulle leverera i slutändan. Genom att tillsammans med min projektägare först och främst lägga fokus på att konkretisera uppgiften lyckades vi dock ta fram tydliga mål och en projektplan jag kunde utgå ifrån. Efter att ha följt projektplanen och levererat i alla delmål kunde jag presentera något som både jag är stolt över och som min projektägare är nöjd med. Resultatet blev en halvering av arbetsbördan för de som sköter medlemshanteringen i communityn. Dessutom har jag föreslagit förbättringar som ska göra det kvarvarande arbetet lättare. Mitt arbete kommer att användas i höstens migrering till den nya communityn, vilket är väldigt kul!

Vilken är din främsta lärdom från sommaren?

Vikten av att ha något konkret att jobba mot. Det gäller säkert inte alla projekt, men för mig i det projektet jag satt på nu var det väldigt viktigt.

Bästa minnet du tar med dig?

När jag vann 2017 års Visma Pingis Championship. Jag slog Henrik i finalen.

Rebecca

Hur har det gått med ditt projekt och vad blev resultatet?

Det har gått mycket bra med projektet. Resultatet har blivit en maskininlärningsmodell som redan i prototypstadiet kan generera produktförslag till kunder på individnivå, med stöd för att lära sig av sina korrekta förutsägelser. Våra projektägare verkar väldigt nöjda och jag hoppas att de tar sig tid och resurser att fortsätta utveckla och integrera vår modell.

Vilken är din främsta lärdom från sommaren?

Min främsta lärdom är att det är viktigt att ha kul på jobbet och lära från sina kollegor. Det låter som en klyscha, men det har varit extremt givande att arbeta så nära de andra internsen. Jag har motiverats av att diskutera projekten sinsemellan och har man känt att orken börjat tryta har alltid någon (för att inte säga alla) varit pepp på pingis! Våga ta aktiva pauser, det gynnar koncentrationsförmågan!

Hur har gemenskapen varit mellan årets summer interns?

Enastående. Vi har efter 6 veckor en hel del inside-jokes, smeknamn och anekdoter om vår tid som summer interns på Visma. Lunchen har i princip varje dag ägt rum på takterrassen bland tärnor och getingar. Har man kört fast i sitt projekt har man inte tvekat att fråga om hjälp i chatten. Tack vare stöd från våra fantastiska faddrar, projektägare, kollegor och Emma på HR, har vi skapat minnen och lärdomar för livet.

Henrik

Hur har det gått med ditt projekt och vad blev resultatet?

Mitt och Rebeccas projekt har helt klart gått över förväntan. Vårt uppdrag var att undersöka och implementera machine learning-algoritmer i Visma-bolaget Abalons produktportfölj. Resultatet är en prototyp som automatiskt genererar kundsegment ur retail-bolags kundbaser baserat på deras köpbeteenden. Detta ger möjlighet till att ta fram nya oväntade kluster av kunder med liknande köpbeteenden som en människa inte skulle ha kunnat hitta. Utöver detta så kan vår prototyp ge individuella produktförslag till kunder baserat på det segment kunden hamnat i. Algoritmen lär sig sedan själv vilka egenskaper som är viktiga vid segmenteringen genom att analysera resultatet av produktförslagen. Det har varit väldigt kul att få driva ett eget projekt från idé till utveckling till leverans.

Vilken är din främsta lärdom från sommaren?

Vi fick delta i affärsmöten som Visma Retail hade med externa bolag. Det var mycket spännande och lärorikt att bara få sitta med och se hur sådana möten går till och förstå de strategier man har inför mötet.

Om du fick sammanfatta sommaren på Visma med tre ord, vilka skulle det vara?

Java, projektledning, rundpingis.

Kejsi

Hur har det gått med ditt projekt och vad blev resultatet?

Mitt projekt har handlat om att analysera och förbättra Visma Enterprises marketing automation-flöde, vilket har varit ett oerhört lärorikt och roligt arbete. Hela branschen präglas av ett skifte från traditionell till digital marknadsföring och mitt arbete kommer ligga till grund för ett av Vismas stora strategiska initiativ, vilket är just marketing automation. Under dessa veckor har jag fördjupat mig i och undersökt våra kunder, produkter och allt content vi producerar. Detta har utmynnat i förbättringsförslag kring hur vi kategoriserar våra potentiella kunder, kartläggning av produkter och tjänster och en detaljerad tidsplan för att uppnå målen som är satta för marketing automation. Det har varit oerhört givande att ta sig an detta projekt och jag ser fram emot att se vilken inverkan det kommer ha på bolaget.

Vilken är din främsta lärdom från sommaren?

Bästa egenskapen som krävs för att lyckas med projektet är viljan att lära sig. Det spelar ingen roll om du inte har förberedande kunskap inom området, så länge du är villig att lära från andra och från dina egna misstag så kommer du lyckas med alla projekt du tar dig an.

Vilka är dina bästa råd till framtida summer interns på Visma?

Första och viktigaste rådet är att söka! Det har varit en fantastisk sommar och jag hoppas att alla som har möjlighet utnyttjar chansen och söker till Vismas summer internship. När man väl har blivit en summer intern så gäller det att njuta av sommaren och ha kul på jobbet. Tacka inte nej till den där pingismatchen, fikan på plan 2 eller glassen från Visma Software. Det är de tillfällena som ger en energi till det faktiska arbetet och även minnen för livet.

Axel J

Hur har det gått med ditt projekt och vad blev resultatet?

Nu när projektet är slutfört och presenterat för projektägarna är jag nöjd över det jag lyckats åstadkomma under sommaren. Syftet med mitt projekt var att förbättra samarbetet och integreringen mellan sälj- och marknadsavdelningen på Visma Enterprise AB. Eftersom jag inte hade någon större erfarenhet av varken marknadsföring eller försäljning tidigare var det en överrumplande men lärorik tid i de två första veckorna. Varje dag gick ut på att försöka förstå verksamheten utifrån de olika perspektiven jag fick genom att ha intervjuer och workshops med de olika individerna från varje avdelning. När det hade gått två veckor hade jag fått en bra helhetsbild av verksamheten och kunde genom en öppen dialog med mina projektägare välja vilka områden jag ville fokusera på resterande tid av projektet.

Resultatet av mitt projekt blev att jag tog fram nya rutiner för behovsstyrd leadsgenerering. Parallellt med detta har jag även skapat gemensamma processer för leadsgenererande aktiviteter. Slutligen och viktigast av allt har jag skapat underlag som ska möjliggöra en enhetlig marknads- och säljprocess där fokus är att förbättra den interna kommunikationen mellan avdelningarna. Med andra ord kommer det faktiska resultatet av mitt projekt avgöras av hur väl mitt framtagna material och riktlinjer kommer appliceras på verksamheten. Det ska bli spännande att höra hur det kommer gå!

Vilken är din främsta lärdom från sommaren?

Den största lärdomen från sommaren är att alltid ha en öppen kommunikation med sina projektägare för att säkerställa att man gör det som efterfrågas. Jag insåg att det är väldigt lätt att man uppfattar saker olika och då är det bättre att ha ett extra avstämningsmöte istället för att gå runt och vara osäker, det vinner alla på.

Vad kommer du sakna mest?

Jag kommer sakna alla kollegor jag lärt känna under sommaren. Dels alla summer interns och våra buddies, men även de individer jag har arbetat med dagligen för att kunna genomföra projektet. Jag har lärt mig väldigt mycket på den här relativt korta perioden och har fått ett positivt bemötande från alla.

Från Vismas sida vill vi rikta ett enormt tack till årets summer interns. Det ni levererat under sommaren är långt över förväntan, och vi ser fram emot att förvalta ert arbete vidare!

Är du nyfiken på att veta mer om livet på Visma?

På våra karriärsidor finns alla våra lediga tjänster. Där kan du även läsa mer om hur det är att jobba i Nordens ledande IT-koncern. Kanske är du, precis som detta gäng, sugen på att vara en del av vårt summer internship nästa år? Här kan du läsa mer om våra möjligheter för studenter och nyexade.

Mest populära

  • Personalhandbok – gratis mall

    Personalhandbok – gratis mall för företag

    En bra personalhandbok ger medarbetare stenkoll på rutiner, plikter och rättigheter. Här samlas info om företagskultur, arbetstider och semester. Med vår nya mall har ni snart en uppdaterad personalhandbok på plats.

  • Gratis mall till bilpolicy för tjänstebil

    Bilpolicy – gratis mall till företaget

    Med en tjänstebilspolicy undviker företaget missförstånd med sina anställda. Där kan bland annat kostnader och miljöaspekter regleras på ett smidigt sätt. Ladda ner vår kostnadsfria mall och slipp onödiga problem.