Tillbaka till huvudmeny

Regeringen backar från nya reseavdraget

Det nya avståndsbaserade och färdmedelsneutrala reseavdraget skulle ha införts i januari. Men nu ser det ut som om regeringen väljer att behålla det nuvarande reseavdraget. Samtidigt höjs milersättningen för den som reser med bil.

Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna har kommit överens om att behålla det nuvarande reseavdraget i stället för att införa en modell med en avståndsbaserad skattereduktion som riksdagen beslutade om i juni. Om förslaget genomförs innebär det att den nya modellen med en skattereduktion för arbetsresor som skulle träda i kraft 1 januari 2023 inte införs.

– När vi har satt oss tillsammans och förhandlat budget så såg vi vilket enormt dyrt förslag som det här ledde till, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) till Sveriges Radio.

Samtidigt ska det befintliga avdraget stärkas genom höjda schablonbelopp för arbetsresor med bil. Förslaget innebär dels att det nuvarande reseavdraget behålls, dels att två schablonbelopp i reseavdraget höjs för att bättre spegla de faktiska kostnaderna för resorna.
Avdraget för arbetsresor med egen bil höjs från 18,50 till 25 kronor per mil.
Avdraget för drivmedel vid arbetsresor med förmånsbil höjs från 6,50 respektive 9,50 till 12 kronor per mil.

Läs mer på Skatteverket.

Mest populära

  • Personalhandbok – gratis mall

    Personalhandbok – gratis mall för företag

    En bra personalhandbok ger medarbetare stenkoll på rutiner, plikter och rättigheter. Här samlas info om företagskultur, arbetstider och semester. Med vår nya mall har ni snart en uppdaterad personalhandbok på plats.

  • Gratis mall till bilpolicy för tjänstebil

    Bilpolicy – gratis mall till företaget

    Med en tjänstebilspolicy undviker företaget missförstånd med sina anställda. Där kan bland annat kostnader och miljöaspekter regleras på ett smidigt sätt. Ladda ner vår kostnadsfria mall och slipp onödiga problem.