Tillbaka till huvudmeny

Regeringen backar från nya reseavdraget

Det nya avståndsbaserade och färdmedelsneutrala reseavdraget skulle ha införts i januari. Men nu ser det ut som om regeringen väljer att behålla det nuvarande reseavdraget. Samtidigt höjs milersättningen för den som reser med bil.

Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna har kommit överens om att behålla det nuvarande reseavdraget i stället för att införa en modell med en avståndsbaserad skattereduktion som riksdagen beslutade om i juni. Om förslaget genomförs innebär det att den nya modellen med en skattereduktion för arbetsresor som skulle träda i kraft 1 januari 2023 inte införs.

– När vi har satt oss tillsammans och förhandlat budget så såg vi vilket enormt dyrt förslag som det här ledde till, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) till Sveriges Radio.

Samtidigt ska det befintliga avdraget stärkas genom höjda schablonbelopp för arbetsresor med bil. Förslaget innebär dels att det nuvarande reseavdraget behålls, dels att två schablonbelopp i reseavdraget höjs för att bättre spegla de faktiska kostnaderna för resorna.
Avdraget för arbetsresor med egen bil höjs från 18,50 till 25 kronor per mil.
Avdraget för drivmedel vid arbetsresor med förmånsbil höjs från 6,50 respektive 9,50 till 12 kronor per mil.

Läs mer på Skatteverket.

Mest populära

  • Agda PS – nästa generations lönesystem

    Det händer mycket runt lönesystemet Agda PS. Planen för Agda PS är exceptionellt spännande, både för befintliga kunder men också för nya. Jag har träffat Mikko Keinonen, Product Development Director på Visma Enterprise, för att ta reda på mer.

  • Nya löner för 2023 är på plats – så här påverkas du

    Kommunal tillsammans med Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har nu fattat beslut om det sista avtalsåret. De är överens om hur mycket lönerna ska öka under 2023 och har fått till en kraftig ökning av avtalets lägstalön. Samtidigt skjuts förhandlingen om låglönesatsningen till nästa år.