Tillbaka till huvudmeny

Pipeline management – öka insikterna, öka försäljningen

Pipeline management kan ge dig ökad förståelse för säljprocessen, öka försäljningen och göra dig säker på dina data. Björn Duzäll, försäljningschef på Visma Software delar med sig av sin kunskap och sina erfarenhet inom Pipeline management.

Som försäljningschef på Visma Software är försäljning min ständiga följeslagare, säljprocesser och säljmöjligheter är min vardag, och på nätterna drömmer jag om försäljningsresultat.

Pipeline management är ett sätt för dig att förstå säljprocessen, öka din försäljning och göra dig säker på dina data.

I en serie, eller kalla det guide delar jag med mig av mina erfarenheter av pipeline management och hur du kan använda detta kraftfulla verktyg.

Del 1. Vad är en försäljningspipeline?

En försäljningspipeline beskriver ett förhållningssätt till försäljning, den bygger på de grundläggande principerna för säljprocessen och beskriver de steg en säljare tar från första kontakten med en potentiell kund eller prospekt, för att kvalificera ett lead till ett prospekt, ytterligare kvalificering som leder till en affärsmöjlighet följt genom de olika stadierna till affär.

Alla säljmöjligheter längst varje steg i säljprocessen är vad försäljningspipeline representerar.

bild_pipeline_management

Nästan alla inom försäljning vet vad pipeline management är, men lika vanligt som att det är självklart att använda är det många säljorganisationer som inte utnyttjar denna kraftfulla säljledningsmetodik. Varför är det så?

I många fall kan man säga att de företag som inte använder pipeline management inte inser fördelarna, eller inte vet hur man ska nyttja sin försäljningspipeline för att producera en stark prognos för företaget.

Om ditt företag säljer antingen produkter eller tjänster, är det troligt att du redan använder en försäljningsprocess för att styra dina säljaktiviteter fram till försäljning. Försäljningsprocessen definierar steg att ta och bästa praxis för hur just ditt företags säljprocess ska få största effekt vid försäljning.  Varje steg beskriver de uppgifter och mål som måste uppnås för att ta affären till nästa steg i försäljningen, kalla det en säljguide.

I Vismas affärssystem kan du skapa anpassade rapporter för att analysera verksamhetens resultat. Så kan du, i realtid, se hur er säljprocess fungerar.

Läs mer om vilket affärssystem som passar er

Mest populära

  • Kan arbetsgivare betala ut pengar istället för semester?

    När semesteråret når sitt slut, och de anställda har semesterdagar kvar, vad kan du som arbetsgivare göra? Kan du betala ut pengar istället för att ge medarbetaren semester? Det är en vanlig fråga, och svaret finns i semesterlagen.

  • Det här innebär nya LAS för offentlig sektor

    Nyligen lade regeringen en proposition på en lagförändring rörande arbetsrätten, kallat nya LAS. Den nya lagen förväntas träda i kraft den 30 juni 2022 och börja tillämpas den 1 oktober 2022.

  • Räknas restid som arbetstid?

    Betald restid – en definitionsfråga med flera svar. Många yrkesgrupper spenderar många timmar i veckan på att resa mellan olika projekt eller arbetsplatser. Det finns tillfällen då restid räknas som arbetstid. Däremot räknas inte resan till och från den ordinarie arbetsplatsen som restid – dina medarbetare har alltså inte rätt till kompensation för tiden de lägger på att ta sig till arbetet.