Tillbaka till huvudmeny

Möjligheterna med ett öppet API

Vad som går att göra med ett öppet API är främst begränsat av användarens fantasi och kompetens. Utvecklare som får tillgång till våra API:er hittar ofta på smartare och roligare saker att göra med datan än vad vi som äger datakällan någonsin skulle komma på.

Ett öppet API möjliggör smidiga integrationer. Bild: Freepik

När jag var barn gillade jag att bygga Lego. Jag upptäckte oändliga möjligheter att med de små klossarna få det resultat jag ville – eller åtminstone utifrån min förmåga. Nu när mina barn också gillar Lego, ser jag i deras alster ännu fler möjligheter. Fantasin i deras hjärnor tycks inte ha några gränser. Helt nya legoklossar och möjlighet att koppla teknik med klossarna har utvecklats. Mina barn kan bygga legorobotar och fordon som de därefter kan programmera till att utföra enklare uppgifter.

För mig påminner API om Lego. Som de flesta känner till är API ett strukturerat sätt att hämta och lämna data mellan två programvaror. Det gör att digitala tjänster kan prata med varandra och göra saker tillsammans. Med dagens smartphones finns allt fler möjligheter att göra appar för de behov som uppstår i en mobil miljö. Ett exempel är Apples rörliga bilder med ljud som till exempel kan infogas i en inbjudan eller i ett digitalt gratulationskort.

Likt Lego har API funnits länge, och med jämna mellanrum kommer nya typer av byggklossar. Det finns möjlighet att bygga ihop två eller flera klossar och få ett resultat som passar varje unikt behov. Och det riktigt smarta är att det kan göras utan att kvaliteten på vår datakälla äventyras.

Smidiga integrationer med öppet API

Vi möter inte så många ekonomichefer som egentligen frågar efter ett öppet API. Men alla vill ha funktionaliteten som API:t öppnar dörrarna för. Det är alltså användningen av datan som en del i en helhet, kombinerad med annan data som är det intressanta. Med Visma.nets öppna API kan våra partners erbjuda exempelvis komplett lagerfunktionalitet inklusive planering med prognos och uppföljning, produktionsplanering med kalkylering, materialhantering och fakturering, 15 olika webbshoppar med automatisk synkronisering av data till lager och ekonomi, samt integrerade betalningar från exempelvis DIBS och Klarna.

Visma.nets API är inte bara öppet, det är fritt också. Därför får varje enskild Visma.net kund eller partner möjlighet att utveckla en integration till det system de vill ska interagera med affärssystemet.

Kontakta oss gärna om du vill veta mer om att bli ISV-partner. Eller om du är nyfiken på hur du som Visma.net kund kan få utökad funktionalitet efter dina behov.

Boka ett möte eller se mer i en webbdemo

Mest populära

  • Nya löner för 2023 är på plats – så här påverkas du

    Kommunal tillsammans med Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har nu fattat beslut om det sista avtalsåret. De är överens om hur mycket lönerna ska öka under 2023 och har fått till en kraftig ökning av avtalets lägstalön. Samtidigt skjuts förhandlingen om låglönesatsningen till nästa år.

  • Beräkna dygnsvila i realtid

    Från 1 oktober 2023 gäller nya regler kring vilotid för medarbetare i kommuner och regioner. Hur kan du möta de nya kraven på bästa sätt? Vi frågade Jerker Wall, produktmarknadsansvarig för schema- och bemanningssystemet Medvind WFM.