Tillbaka till huvudmeny

Nya lagar och regler 2015 som du bör ha koll på!

Vid nyårsskiftet och under 2015 träder en rad nya regler och lagar i kraft som är relevanta för dig som företagare.

Nedan har vi sammanställt några av dessa så att du enkelt kan avgöra om du och din verksamhet berörs.

Elektroniska tjänster

Reglerna för försäljning av elektroniska tjänster, telekommunikationstjänster och sändningstjänster till privatpersoner inom EU ändras. Beskattning sker i landet där köparen är bosatt istället för i det land där du som säljare är registrerad. Dessa regler gäller från den 1 januari 2015.

Läs mer på skatteverkets hemsida>>

Importmoms

Tidigare har företagare som är momsregistrerade redovisat och betalat importmoms till Tullverket. Detta ska numera göras till skatteverket. Om varan ska användas för privat bruk eller om ditt företag inte är momsregistrerat vänder du dig som tidigare till Tullverket. Dessa regler gäller från den 1 januari 2015.

Läs mer på skatteverkets hemsida>>

Beloppsgräns för förenklad faktura

Höjd beloppsgräns för förenklad faktura. Fakturabeloppet exklusive moms kan nu uppgå till 4000 kr istället för 2000 kr. Detta gäller för fakturor som ställs ut efter den 31 december 2014.

Läs mer på skatteverkets hemsida>>

Höga sjuklönekostnader

Försäkringskassan har ändrat nivåerna vid ersättning för höga sjuklönekostnader. Samt rutinerna för hur du ansöker. Dessa regler gäller från den 1 januari 2015.

Läs mer på försäkringskassans hemsida>>

Privat pensionssparande

Läs mer om begränsningen av avdrag för privat pensionssparande och hur du kan göra för att spara på andra sätt, i artikel av vår redovisningsexpert Patric Ljungberg.

Läs Patrics artikel>>

Automatisk avtalsförlängning

Den 1 mars 2015 införs en ny lag som innebär att du som näringsidkare skriftligt måste påminna konsumenter om att ett avtal kommer att förlängas om konsumenten inte säger upp det. Detta ska göras senast en månad innan avtalet senast måste sägas upp. Glömmer du som näringsidkare detta ska konsumenten ha rätt att säga upp avtalet.

Läs mer i informationsbladet från regeringen>>

RUT och ROT

Från den 1 januari 2015 måste du som företagare lämna in mer uppgifter än tidigare till Skatteverket när du begär utbetalning efter att ha utfört ROT eller RUT arbete. På arbete som köparen har betalat efter den 31 mars kommer det även bara vara möjligt att begära utbetalning elektroniskt för den som utfört arbetet. Utbetalningen kommer då också bara kunna utbetalas till utförarens konto.

Läs mer i informationsbladet från regeringen>>

För dig som är intresserad av alla nya lagar och förordningar kan du läsa regeringens informationsblad>>

Ta hjälp av proffs

Istället för att sätta dig i skolbänken och plugga in alla nya regler som kommer varje år kan du låta oss på Visma Services ta hand om allt. Vi finns här för att bistå med rådgivning och hjälp vad gäller ditt företags redovisning, lön och ekonomi.

Mest populära

  • Nya löner för 2023 är på plats – så här påverkas du

    Kommunal tillsammans med Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har nu fattat beslut om det sista avtalsåret. De är överens om hur mycket lönerna ska öka under 2023 och har fått till en kraftig ökning av avtalets lägstalön. Samtidigt skjuts förhandlingen om låglönesatsningen till nästa år.

  • P27 läggs ner – vad händer nu?

    P27 Nordic Payments, projektet som skulle bygga en gemensam betalningsinfrastruktur i Norden, har dragit tillbaka sin ansökan om clearingtillstånd från Finansinspektionen.

  • Agda PS – nästa generations lönesystem

    Det händer mycket runt lönesystemet Agda PS. Planen för Agda PS är exceptionellt spännande, både för befintliga kunder men också för nya. Jag har träffat Mikko Keinonen, Product Development Director på Visma Enterprise, för att ta reda på mer.