Tillbaka till huvudmeny

När magkänslan får agera beslutsstöd

För att fatta välgrundade beslut krävs att korrekt information är tillgänglig vid rätt tillfälle. Men ju större beslutet är desto mer information krävs för att fatta rätt beslut. Det är ofta då frågan uppstår om magkänslan är tillräcklig som beslutsstöd.

Picture: pixabay/geralt

Alla vill vi fatta välgrundade rationella beslut, både på jobbet och privat. Och ju större besluten är desto viktigare är det att fatta dem på rätt grunder. Men hur gör man då för att fatta dessa välgrundade beslut?

I en förenklad teoretisk värld är svaret enkelt. Samla in relevant data, sätt den i rätt kontext och utvärdera sedan alternativen utifrån den informationen du har. Men som vi alla vet så lever vi i en värld där teorin oftast inte är direkt applicerbar på verkligheten… Det beror ofta på att den information som söks är utspridd och i olika format vilket gör att det är svårt att koppla samman och jämföra. Denna problematik, som är så enkel att lösa i teorin, upplever jag dagligen jag just nu i mitt livs hittills största beslutsprocess, bostadsköpet.

Beslutsstöd och bostadsletande

Även om Hemnet gör mitt bostadsletande lite enklare och åtminstone samlar alla objekt på samma sida så finns inte all relevant information där såsom årsredovisningar, genomsnittspris i området och framförallt möjligheten att ställa de olika objekten mot varandra för att stödja min beslutsprocess om att lägga ett bud eller inte. Det hela slutar med att magkänslan får agera beslutsstöd, just för att det är för mycket och för utspridd information som jag inte kan sätta i ett sånt sammanhang att jag kan jämföra alternativen. Och tro mig, jag har försökt med excel-snurror men det tar för mycket tid med tanke på att det är nya objekt att hantera varje vecka.

På jobbet har vi däremot kunnat lämna excel-snurrorna i stor utsträckning och kan istället snabbare och enklare fatta välgrundade beslut på relevant data tack vare BI-verktygens intåg. Där har jag möjligheten att samla in och koppla ihop relevant information på ett och samma ställe, vrida och vända på den, för att sedan fatta ett välgrundat beslut. Tänk om denna möjlighet fanns på Hemnet..

Vill du veta mer om hur du (åtminstone på jobbet) kan arbeta smartare med ett BI-verktyg som beslutsstöd? Hämta vår kostnadsfria Business Intelligence-guide.

Hämta guide

Mest populära