Tillbaka till huvudmeny

Lönsamhet i projekt: mät rätt, påverka och frisätt tid

Projekthantering och projektledning är kärnan i många verksamheter, framförallt i tjänsteföretag. Det finns många fördelar med att vässa era projekt då en liten förändring kan öka er lönsamhet avsevärt.

Lönsamhet i projekt. Bild: Freepik

Här kommer några punkter med tips och råd för hur ni steg för steg kan mäta, påverka och öka ditt företags lönsamhet i projekt.

1. Mät rätt:

 • Använd rätt verktyg! Excel är ett jättebra verktyg, men det ger er inte kontroll i realtid. Om resultat och kostnader (marginaler, utgifter och dylikt) först ska matas in och sedan mätas, är det inte lätt att få en överblick av lönsamma vs. olönsamma projekt. Detta minskar er förmåga att vara flexibla och ta snabba beslut.
 • Registrera timmar varje dag! Det säger sig självt egentligen; timmar är er inkomstkälla. Även den sista kvarten måste dokumenteras, inte bara för att det är er inkomst, utan också för att de anställda är en kostnad. Görs inte dokumentationen rätt, så kan ni inte heller mäta lönsamheten i projekten.
 • Keep it simple! Ta reda vad som är viktigast för er lönsamhet och era projekt. Är det att leverera projekten i tid? Är det att se till all personalkapacitet används? Är det att växa? Vilka är era nyckeltal? Mät det.

2. Påverka

 • Använd ett system som visar er realtidsdata! Har ni alltid rätt kostnader och intäkter att gå efter, är det väldigt enkelt att strama till eller göra förändringar i olönsamma projekt.
 • Följ upp! Är alla timmar korrekt inmatade på era projekt får ni kontroll. Genom att mäta planerade mot arbetade timmar kan ni hålla uppsatta tidsplaner. Ni kan också undvika att t.ex. arbeta 20 timmar mer än planerat, något som annars hade lett till att ett tidigare lönsamt projekt helt plötsligt blev väldigt kostsamt.
 • Agera! Är alla nyckeltal på plats och alla är medvetna om vad som är viktigast i aktuellt projekt, kan ni snabbt agera när något sticker ut från era kärnvärden.

3. Frisätt tid

När ni tar kontrollen frisätter ni tid. Tid som senare kan användas till att:

 • ta in nya affärer,
 • effektivisera era interna processer,
 • öka kreativiteten och bli mer innovativa samt
 • växa och utveckla personal.

Om du vill veta mer om hur ni kan påverka lönsamheten i era projekt, ladda hem vår guide.

Hämta guiden kostnadsfritt

Mest populära

 • Nya belopp och procent – Lönefakta 2023

  Nytt år innebär nya belopp och procent för dig som arbetar med lön och ekonomi. Dags att bekanta sig med årets sammanställning från Skatteverket om du inte redan gjort det.

 • Räknas restid som arbetstid?

  Betald restid – en definitionsfråga med flera svar. Många yrkesgrupper spenderar många timmar i veckan på att resa mellan olika projekt eller arbetsplatser. Det finns tillfällen då restid räknas som arbetstid. Däremot räknas inte resan till och från den ordinarie arbetsplatsen som restid – dina medarbetare har alltså inte rätt till kompensation för tiden de lägger på att ta sig till arbetet.