Tillbaka till huvudmeny

Krav på e-faktura – vänd på det

Många försöker måla upp ESV:s rekommendationer som en utmaning för dig som företagare. Jag tycker att vi ska vända på det. Nu kan du ställa krav på din kommun eller myndighet att de ska ta emot din faktura på ett sätt som är ekonomiskt och miljömässigt bättre för dig, för oss.

Vänd på kravet - ställ kraven på e-faktura

I maj var Ekonomistyrningsverket, ESV färdiga med uppdraget att utreda ett eventuellt lagkrav där offentlig sektor i Sverige har krav på e-faktura från sina leverantörer. Rekommendationen är att regeringen bör införa en sådan lag och att detta träder i kraft 1 november 2018.

För att du inte ska få hicka är detta alltså inte om ett par dagar. Det är om tre år (!) och ett par dagar.

Du kan till och med skippa hickan helt. För jag skulle vilja påstå att från att detta tidigare har varit en process som uteslutande har drivits från de stora köparna är det idag snarare du som har möjligheten att bestämma. Låt mig försöka förklara varför.

ESV påpekar att ett hundratal kommuner står utan möjlihet för att kunna ta emot en e-faktura. Med andra ord att de saknar ett vettigt attestsystem. I övrigt finns teknik, standarder och operatörer på plats.

Så vad är problemet?

Många försöker måla upp ESV:s rekommendationer som en utmaning för dig som företagare. Jag tycker att vi ska se det från ett annat håll. Jag tycker att du ska vända på det. Marknaden håller på att förändras. Så här:

Till affärssystem eller ekonomisystem från Visma kan ni använda tjänsten AutoInvoice. Den innebär att ni skickar alla era fakturor elektroniskt. Om din kund inte kan ta emot din faktura elektroniskt behöver den olyckligtvis skrivas ut och skickas per post. Visserligen sker det per automatik men nu är det din kund som bär ansvaret.

Det är du som håller i taktpinnen. Du kan ställa krav på din kommun eller myndighet. Du kan ställa kravet att de ska ta emot din faktura på ett sätt som är ekonomiskt och miljömässigt bättre för dig, för oss.

Ställ hårdare krav. Ställ krav på kortare tidslinjer. Det är 100 kommuner i Sverige som fortfarande bara tar emot pappersfakturor. 100 av 290. Det är en skandal. Att det ska ta ytterligare 3 år innan de slutar skanna bort dina skattepengar är oacceptabelt.

Du kan uppfylla lagkraven redan idag. I eftermiddag om du känner att du har riktigt bråttom.

Kontakta oss så berättar vi mer 

Mest populära

 • Gratis mall till bilpolicy för tjänstebil

  Bilpolicy – gratis mall till företaget

  Med en tjänstebilspolicy undviker företaget missförstånd med sina anställda. Där kan bland annat kostnader och miljöaspekter regleras på ett smidigt sätt. Ladda ner vår kostnadsfria mall och slipp onödiga problem.

 • Personalhandbok – gratis mall

  Personalhandbok – gratis mall för företag

  En bra personalhandbok ger medarbetare stenkoll på rutiner, plikter och rättigheter. Här samlas info om företagskultur, arbetstider och semester. Med vår nya mall har ni snart en uppdaterad personalhandbok på plats.

 • Fler ansökningar blir digitala

  Med licensen digital ärendehantering blir processen kring ärenden helt automatiserad. Just nu utvecklas fler funktioner som kommer att ingå framöver.
  – Vi har fått många bra förslag från er kunder, som friskvård och att omvandla semesterdagar till pengar, säger Håkan Karlsson, produktmarknadschef för Personec P.