Tillbaka till huvudmeny

Julklapp, julbord eller julfest?

Efter förra årets generösa möjlighet till arbetsgivarjulklapp är vi tillbaka i mer normala gåvovärden igen. Världen är orolig, klimatet hotat, elpriser som skjuter i höjden, stigande räntor och pengar som räcker till allt mindre. Vad får julklappen du ger dina anställda kosta i år och vilka är reglerna kring julbordet?

Årets julklapp 2022, utsedd av HUI Research, blev ett hemstickat plagg och kommer för de allra flesta av oss inte att bli julgåvan vi får från jobbet. Med det hemstickade plagget visar vi omtanke om nära och kära och det värmer när vi alla måste bidra med sänkt inomhustemperatur för att minska elförsörjningen. En gåva helt rätt i tiden men alla uppskattar som bekant, kanske inte ett mjukt paket.

Årets julklapp från arbetsgivaren
En julklapp från arbetsgivaren är endast skattefri för den anställde om värdet inte överstiger 500 kronor inklusive moms. Annars blir gåvan skattepliktig från allra första kronan. I det värdet räknas inte fraktkostnader eller administrativa kostnader in. Som tidigare får heller inte gåvan bestå av kontanter för att vara avdragsgill för företaget. Ett presentkort som inte går att byta mot pengar, kan vara skattefri för den anställde.

Julklapp med möjligheter
Julklappar som ger andra möjligheter ligger rätt i tiden. Det kan vara en ideell organisation som jobbar för klimatet, internationella hjälporganisationer eller mer lokala alternativ. Men här gäller det att se upp. En gåva till välgörenhet räknas som vanlig gåva och inte som julgåva enligt Skatteverkets regler. Som arbetsgivare går det därför inte att göra avdrag för den.

Om du som arbetsgivare bestämmer att istället för att ge julklapp till medarbetarna, skänka pengar till en ideell organisation, beskattas inte medarbetaren för den gåvan. Däremot om en medarbetare ber dig som arbetsgivare skänka pengar till välgörenhet istället för en julklapp, då ska hen beskattas för gåvans värde som lön. Gåvan räknas då som kontanter. 

Julbord och julfest
Planerar du att anordna en personalfest i form av julbord? Då är den skattefri för medarbetarna. Max två personalfester per inkomstår är skattefria enligt Skatteverket.  Företaget får bara göra avdrag för enklare förtäring till ett värde av högst 60 kronor exklusive moms per person och tillfälle.  Tänk på att alkohol aldrig räknas som enklare förtäring. Utgifter för mat och dryck är inte avdragsgilla. Dock får företaget lyfta momsen på utgifterna för mat och dryck upp till 300 kronor exklusive moms per person, då det räknas som intern representation. Underhållning och lokalhyra går under kringkostnader och är avdragsgilla med max 180 kronor exklusive moms per person.

Jullunch
Bjuder du dina anställda på jullunch räknas den inte som intern representation. Den ska därför förmånsbeskattas av dina anställa och företaget redovisar kostnaden som en vanlig personalkostnad.

Vill du läsa mer?

På Skatteverkets webbsida kan du läsa mer detaljerat vad reglerna säger om julklapp och julfest.

Visste du att Nordiska museet dokumenterar Årets Julklapp sen 2011. På HUI:s webbsida kan du samtliga Årets julklappar ända från 1988.

Våra HRM-system kan hjälpa dig hålla koll på regler och gåvor. Det ska vara lätt att göra rätt!

Mest populära

  • Gratis mall till bilpolicy för tjänstebil

    Bilpolicy – gratis mall till företaget

    Med en tjänstebilspolicy undviker företaget missförstånd med sina anställda. Där kan bland annat kostnader och miljöaspekter regleras på ett smidigt sätt. Ladda ner vår kostnadsfria mall och slipp onödiga problem.

  • Personalhandbok – gratis mall

    Personalhandbok – gratis mall för företag

    En bra personalhandbok ger medarbetare stenkoll på rutiner, plikter och rättigheter. Här samlas info om företagskultur, arbetstider och semester. Med vår nya mall har ni snart en uppdaterad personalhandbok på plats.