Tillbaka till huvudmeny

Julgåvor till kunder är inte avdragsgilla… eller?

Låt inte avdragsreglerna styra! Det är väl bättre att ha bra relationer med kunder och anställda även om det skulle innebära att det kostar en skattekrona.
Men att känna till reglerna ger dig möjliget att göra lite smartare val

Givetvis så är detta inget hinder för att köpa julklappar. Skillnaden är bara den att man inte får 22% i rabatt på skatten. Avdrag medges dock för enklare reklamgåvor av obetydligt värde om gåvorna har direkt anknytning till företagets verksamhet eller är enklare presentartiklar, t.ex. almanackor eller pennor försedda med företagets logotyp.

Avdrag medges även för gåvor till kunder i samband med representation, t.ex. vid en affärsförhandling som sker i anslutning till julhelgen (med högst 180 kronor exklusive moms per person). Så det kan vara av dubbelt värde att affärsförhandla lite när du delar ut julklapparna.

Det är viktigt att vara medveten om att dyrbarare gåvor till kunder kan bli betraktade som mutor. Det är betydligt värre än frågan om de är avdragsgilla eller inte.

Vill du bjuda dina kunder på julbord så är det enbart avdragsgillt med 90 kronor exklusive moms per person och endast i samband med affärsförhandling.

Till dina anställda kan du i princip köpa hur mycket julklappar du vill med avdragsrätt. Haken är dock att det kan bli betraktat som lön och därmed skatter och sociala avgifter (och det kostar ju mer än 22%) För att julklapparna ska vara skattefria för den anställde så får de inte vara värda mer än 450 kronor. Observera att det är VÄRDET inklusive moms. I värdet inräknas inte fraktkostnader. Om värdet är över 450 kronor så blir julklappen skattepliktig från första kronan! Julgåvan får inte vara kontanter eller andra betalningsmedel. En gåva i form av ett presentkort som inte kan bytas mot kontanter kan dock vara skattefri.

Ett bra tips kan vara att ge ett presentkort på rot- eller rutarbete. Detta i kombination med skattereduktionen kan ordentligt med julstädning!

Det förekommer att den anställde önskar att pengar skänks till ideell verksamhet istället för att de får julklapp. Den anställde beskattas i så fall för gåvans värde som lön. Den anställde kan dock i vissa fall få skattereduktion för gåvan.

Om arbetsgivaren för egen del bestämmer att skänka pengar till ideell verksamhet, i stället för att ge julklappar till de anställda, så uppkommer ingen gåva som är skattepliktig för de anställda. Arbetsgivaren får dock i det fallet inte göra avdrag för gåvan.

Om man vill bjuda de anställda på julbord så är det avdragsgillt för arbetsgivaren och skattefritt för den anställde om det är fråga om intern representation, till exempel en personalfest. Arbetsgivaren får avdrag för två personalfester per år. Avdraget är dock begränsat till 90 kronor exklusive moms per person. För kringkostnader, tex musik, medges avdrag med 180 kronor exklusive moms per person. Avdrag med dessa belopp medges även för pensionerade anställda och anställdas familjemedlemmar som är med på julfesten.

Låt inte avdragsreglerna styra! Det är väl bättre att ha bra relationer med kunder och anställda även om det skulle innebära att det kostar en skattekrona. Men att känna till reglerna ger dig möjliget att göra lite smartare val, t.ex. att undvika julklappen till de anställda som är värd mer än 450 kronor. Innan du skickar kvitton och fakturor till din redovisningskonsult, bör du givetvis se till att där framgår om det är julklappar eller inte, till kunder eller anställda, hur många som var med på julfesten etc. Låt inte din bokföring (kontering och administration av fakturan) kosta mer än vad avdraget är värt!