Tillbaka till huvudmeny

Hybridarbete låter den ”osynliga” tekniken ta plats

Den ”osynliga” tekniken tar allt större plats i vårt hybrida arbetsliv. Charlotte delar sina tankar kring detta.

Hybridarbete låter den "osynliga" tekniken ta plats
Charlotte Mårtensson om den osynliga tekniken som tar allt större plats i vårt hybrida arbetsliv.

Många företag har valt att växla upp till ett modernt affärssystem den senaste tiden och bland de som gjort detta med hjälp av oss på Visma är den röda tråden tydlig: Behovet av automatiserade digitala processer.

Nu, när vi så sakteliga och förhoppningsvis går mot en mer normal vardag för oss alla ser vi mycket fram emot att finnas där för dessa företag på deras fortsatta digitaliseringsresa. 

Genom våra kunder har vi tydligt sett hur förståelsen för den mångbottnade nyttan med automatisering har stärkts. Att det som i vissa fall kanske började med ett motvilligt “måste” har utvecklats till helt digitala flöden talar sitt tydliga språk: Ibland är det bra att tvingas till modernisering och nya rutiner. 

Administrativa system är kanske inte alltid det första man tänker på när det kommer till digitalisering, men när den basala tekniken är “up to date” är mattan utrullad för allt det andra. Med ett modernt affärssystem är det i stora drag bara att koppla på tjänsterna som automatiserar de vanligaste processerna, såsom att skicka och ta emot fakturor samt att attestera via mobilen. Man kan fråga sig: Varför ta emot dokument på papper och via e-post när man kan få in dem rakt in i affärssystemet utan någon manuell insats?

“Varför ta emot dokument på papper och

e-post när man kan få in dem rakt in i affärssystemet

utan någon manuell insats? “

Om samtalen med våra kunder i början av pandemin främst handlade om att koppla på de tjänster man visste fanns, men dragit sig för att ta tag i – har samtalen nu gått in i nästa fas: När tar vi nästa steg och förbättrar mer? 

Analys och uppföljning är ett bra exempel på något som väldigt många fått upp ögonen för på senare tid. Ett digitalt beslutsstöd gör stor skillnad när vi befinner oss på olika ställen och jobbar allt mer över avdelningsgränser. Här är det väldigt tydligt att vi kan göra stor skillnad för våra kunder.

Hybridarbete = plats, människa och teknik

För många var att jobba hemma inget nytt när pandemin slog till, men nu är det befäst som en naturlig del av arbetslivet för de flesta av oss som har möjlighet. Med hybridarbete – som av många spås bli den vanligaste arbetsformen – som norm ändras också synen på de system vi använder i grunden. 

Det pratas mycket om att pandemin fört oss snabbare framåt vad gäller digitala arbetssätt och att motsvarande utveckling skulle tagit runt tio år annars. Tänkvärt. Vad gör det med oss människor, hänger vi med? Personligen anser jag mig ha jobbat digitalt länge, men mycket har ändrats. På jobbet upplever jag att jag kommit mitt närmsta team närmare och att vi lärt känna varandra på ett nytt plan. Det jag däremot känt varit svårare är samarbeten över avdelningsgränserna, det ser jag fram emot att se hur det utvecklar sig när vi börjar ses igen. 

Med hybridkontoret får vi en mer snabbrörlig arbetsmiljö jämfört det traditionella kontoret. Men mötesplatsen och hur vi samarbetar kommer alltid vara jätteviktig både digitalt och fysiskt.  I det arbetslandskap vi formar nu spelar tekniken en större roll än tidigare, inte minst den fundamentala och “osynliga” tekniken. Och hur vi förvaltar denna nystart, det är ju helt och hållet upp till vad man som verksamhet och individ gör det till.

Vad skulle ett modernt affärssystem kunna innebära för er?
Lyssna in till något av våra webbinar!

Läs mer

Mest populära

  • Räknas restid som arbetstid?

    Betald restid – en definitionsfråga med flera svar. Många yrkesgrupper spenderar många timmar i veckan på att resa mellan olika projekt eller arbetsplatser. Det finns tillfällen då restid räknas som arbetstid. Däremot räknas inte resan till och från den ordinarie arbetsplatsen som restid – dina medarbetare har alltså inte rätt till kompensation för tiden de lägger på att ta sig till arbetet.

  • Nya belopp och procent – Lönefakta 2023

    Nytt år innebär nya belopp och procent för dig som arbetar med lön och ekonomi. Dags att bekanta sig med årets sammanställning från Skatteverket om du inte redan gjort det.