Tillbaka till huvudmeny

Historisk dag när auktoriserade lönekonsulter tog examen

Den 11 mars samlades 22 personer i Stockholm, för att ta sista steget till att få kompetensen bekräftad och knipa lönebranschens starkaste titel.

Examen för 22 nya auktoriserade lönekonsulter
Examen för 22 nya auktoriserade lönekonsulter

Auktorisationsdagen är sista steget för att få kompetensen bekräftad och knipa lönebranschens starkaste titel. Den 11 mars samlades 22 personer i Stockholm, där Srf konsulterna ordnat en minnesvärd dag för alla som passerat examen.  

Catrine Dahl och Zennie Sjölund, Srf Konsulterna

Vi befinner oss i Sjöfartshusets pampiga lokaler, på första parkett framför Stockholms inlopp. Stämningen är påtagligt högtidlig, när Catrine Dahl och Zennie Sjölund från Srf Konsulterna drar igång programmet och visar en lista på alla krav som ställs på auktoriserade lönekonsulter. 

Vilka är det då som har allt det här? Jo, det är ni!, säger Zennie Sjölund och sveper med handen ut över åhörarna. 

Det är sant. Kompetensen i rummet bär onekligen tyngd. Minimikravet för auktorisation är uppfyllda teoretiska kunskapskrav samt tre års erfarenhet, alternativt minst sex års erfarenhet av löneyrket. Många på plats har betydligt mer än så. Idag lyssnar de till Srf:s spaning om ett yrke i förändring med extra goda framtidsutsikter för dem som har hög kompetens.

Hantering av 1 800 miljarder kräver rätt kompetens

Det är tid för lunch. Över två långbord med stärkta linnedukar hörs livliga samtal. Nivån indikerar att alla har mycket gemensamt och ordet corona duggar tätt. Här sitter både de som jobbar med outsoursing och de som jobbar inhouse. Auktorisationen är öppen för alla och det finns en poäng med att arbetsplatsen inte står med på namnskyltarna. 

– Titeln är ett kvitto på din kompetens. Den är inte knuten till arbetsgivaren, påminner Catrine Dahl.

Vi närmar oss slutet av dagen. En av presentationens slutbilder sopar effektivt bort alla eventuellt kvarvarande tvivel på att lönekompetens är viktigt. Bilden informerar om landets totala lönesumma, närmare 1 800 miljarder. Mer än en tredjedel av BNP! Klart som korvspad att det krävs kompetens för att hantera en sån summa! 

Jag läser på Aftonbladet nu att regeringen slopar karensavdraget tillfälligt, säger Zennie Sjölund och håller upp sin mobil. 

Det är i sanning en historisk dag. När sedan M/S Zhen Hua 33 sakta glider in med “guldbron”, exakt i tid till diplomutdelningen, känns det som att den spektakulära vattenfontän och fanfar som markerar slutet på fartygets 70 dagars resa, också är en tribut till alla nyexade auktoriserade lönekonsulter, där de står och dricker bubbel med varsitt guldinramat diplom.

Stort grattis! 

 

Jobbar du med lön? Just nu genomför vi en undersökning och hoppas att du vill besvara några snabba frågor (klicka här)! Det tar bara ett par minuter och vi behandlar dina svar helt anonymt. Tack!