Tillbaka till huvudmeny

Haparanda öppnar ett fönster mot bättre beslut

Även chefer som normalt ogillar siffror får en bra överblick i ”Chefens fönster”, en tillgänglig och lättläst paketering av redan befintlig data.

Chefer i Haparanda Stad får en bra överblick i Chefens fönster
Chefer i Haparanda Stad får en bra överblick i Chefens fönster

OFFENTLIG SEKTOR    Ekonomichefen i Haparanda Stad såg behov av lättillgänglig data i realtid, för att även chefer som normalt ogillar siffror ska få bra överblick och möjlighet att snabbt sätta in åtgärder. Lösningen blev Chefens fönster en tillgänglig och lättläst paketering av kommunens befintliga data.

Det ligger på många kommunekonomers bord att styra en verksamhet med vikande skatteunderlag, högt demografiskt tryck och effekter av en pågående pandemi. I Haparanda Sveriges östligaste kommun – insåg ekonomichefen att chefskollegorna behövde en lättillgänglig ekonomisk överblick, för att behålla fokus på verksamheten. 

Hans Kenttä, ekonomichef i Haparanda

– Vardagen är en utmaning för många kommunala ledare. Förutom ansvaret för verksamheten, ska du hantera personalfrågor och dessutom hålla koll på ekonomin. Jag har funderat mycket på hur vi kan stötta dem som inte brinner för siffror och kanske helt saknar ekonomiska förkunskaper, förklarar Hans Kenttä.

Hittills har Haparandas ekonomer sammanställt viktiga siffror för respektive förvaltning. Men förutom att det tar mycket tid är det inte önskvärt att chefer ska behöva att en ekonom berättar hur deras verksamhet går.

– Det borde vara tvärtom. Ska vi klara utmaningen måste varje chef förstå vilka effekter det får om de bedriver verksamheten på det här eller det här sättet. Hur mycket sparar du till exempel på att ta in en vikarie istället för övertid? Som chef behöver du ett bra beslutsstöd med relevanta nyckeltal, för att snabbt kunna sätta in rätt åtgärder.

Ett samarbete mellan Haparanda Stad och Visma

Hans Kenttä diskuterade läget med leverantören av Visma Affärslösningar och poängterade behovet av ett beslutsstöd som verkligen gör skillnad i vardagen. Lösningen blev en specialanpassad paketering av analysverktyget Quick Report som passande nog fått namnet Chefens fönster.

– Om du vill kan du borra ner till minsta detalj och på så sätt blir det användbart för alla nivåer. När cheferna har all viktig information samlad på ett ställe på det här sättet kommer ekonomerna att kunna ha fokus på framtidsplaneringen. Med andra ord slipper de styra med blicken i backspegeln, säger Hans Kenttä.

Vill du veta mer om Chefens fönster? Klicka här!