Tillbaka till huvudmeny

Gott Nytt Årsskifte!

December innebär en topp i Service Centrets ärendehantering. Ronnie Wilhelmsson har lång erfarenhet av Agda PS och en lista på allt vad löneexperten ska tänka på, förutom julklappar och mentala förberedelser inför släktkalasen.

Bara själva ordet årsskifte kan få många som jobbar med lön och ekonomi att känna stress inför allt som behöver göras. Förhoppningsvis flyter allt på och fungerar smidigt. Men eftersom många uppgifter ska göras samtidigt och flera bara görs en gång om året, dyker det ofta upp frågor.

På Service Center är december en av de mest intensiva perioderna under året. Då får vi in nästan 50 procent fler ärenden än under en snittmånad. Det är många som undrar över vad som ska med och hur de ska stämma av kontrolluppgifter, FORA och andra årsuppgifter på bästa sätt. Dessutom behöver landets löneexperter uppdatera sig om nyheter från Skatteverket och Regeringen, samt hur dessa ska rapporteras.

Den vanligaste frågan handlar om ifall det går att göra januarilönen innan man sammanställer och stämmer av kontrolluppgifterna. Svaret är att det går alldeles utmärkt! Tänk bara på att läsa in årsversionen med de nya skattetabellerna och de senaste uppdateringarna för Agda PS.

Så – hur ska du orka med allt som måste göras i december? För egen del blir det några extra pepparkakor till kaffet. Mitt råd till dig är att ta det lugnt och se ljuset längre fram, när allt har lugnat ner sig. Tack och lov är det långt till nästa år!

Checklista inför årsskiftet

Mer information och en fullständig lista hittar du som inloggad på våra kundsidor.

 1. CSR-förfrågan
 2. Kopiering och uppläggning av filter för nästa års schema
 3. Utläggning av personliga schema för nästa år
 4. Sista lönen för det gamla året
 5. Årssäkerhetskopia
 6. Inläsning av ny programversion
 7. Semesterskuldlista
 8. Avstämning
 9. Eventuellt uppläggning av löneperioder för nästa år
 10. Kontroll av sociala avgifter i bokföringsunderlaget
 11. Inläsning av CSR-svar/uppdatering av skatteuppgifter
 12. Förberedelser inför nytt löneår
 13. Kontrolluppgifter
 14. Rapportering till FORA
 15. Medlemsuppgift Svenskt Näringsliv
 16. Eventuellt sjukfrånvaro i årsredovisningen
 17. Första lönen på det nya året
 18. Eventuellt semesterårsskifte

Snart ersätts kontrolluppgifterna med arbetsgivardeklarationer på individnivå. Läs mer om detta i blogginlägget ”Kontrolluppgifter – snart ett minne blott”.

Mest populära

 • Tillfälliga regler för julklappar till anställda under corona

  Julklappar till anställda i coronatider

  I år när många sitter utspridda på hemmakontoren kan det bli extra svettigt för arbetsgivarens tomte. Samtidigt har tomten möjlighet att vara extra generös, utan att riskera skattekonsekvenser för mottagaren.

 • Digital AW går att anpassa efter budget och antalet deltagare

  Tips för en lyckad digital AW

  I oktober har det gått 200 dagar sedan flytten till hemmakontoren i mars. Innan corona var After Work en vanlig aktivitet för att skapa trivsel på jobbet. Så vad krävs för att få till en lyckad digital AW, nu när kollegorna är utspridda?