Tillbaka till huvudmeny

Gartners topp 10 strategiska teknologi-trender för 2020

Vad kommer att hända inom tekniken 2020? Gartners analytiker har analyserat marknaden och identifierat 10 trender för det kommande året.

Gartners 10 teknologitrender

Vad kommer att hända inom tekniken 2020? Gartners analytiker har analyserat marknaden och identifierat 10 trender för det kommande året.

Med den tekniska utvecklingen vi ser idag är det inte lätt att ta reda på vad man ska följa och inte. För att hjälpa dig att veta vad du ska fokusera på arbetar Gartners analytiker på att utforska vad som kommer att bli årets största trender.

Årets trender är strukturerade kring idén om «people-centric smart spaces», som handlar om att bedöma hur teknik kommer att påverka människor (kunder och anställda) och de platser de förflyttar sig mellan (hem, kontor, bil).

”Dessa trender har en enorm inverkan på människorna och miljön som de lever i. Istället för att bygga en teknik och sedan utforska potentiella applikationer måste organisationerna överväga det affärsmässiga och mänskliga sammanhanget först”, säger Brian Burke, Gartner Research VP, på deras hemsida.

Trenderna fungerar bäst tillsammans och därför måste IT-chefer bestämma vilken kombination av trenderna som kommer att driva mest innovation och strategi för deras verksamhet.

Här är de största trenderna för 2020:

1. Hyperautomation

Automation använder teknik för att automatisera uppgifter som en gång krävde att människor skulle utföra dessa uppgifter. Hyperautomation handlar om att använda tekniker som artificiell intelligens (AI) och maskininlärning, för att automatisera processer alltmer. Målet med hyper-automatisering är därför att automatisera allt som kan automatiseras.

Eftersom inte ett enda verktyg kan ersätta människor, innebär hyperautomation idag en kombination av verktyg, till exempel robot process automation (RPA), intelligent business management software (iBPMS) och AI, med målet att ha mer beslutsfattande som är AI-driven.

2. Multiupplevelser

Multiupplevelser (multiexperience) fokuserar på hur människor interagerar med, upplever och kontrollerar den digitala applikationsvärlden. Du håller inte längre datorn i handen, men i en multiupplevelse-värld, är världen din dator.

Domino’s Pizza har investerat i en multiupplevelse-plattform som innebär att man kan göra mer än att bara beställa pizza. Plattformen inkluderar applikationer som går ut till en smart högtalare, ett pizza-spårningsprogram, pizzaleverans via drönare och många andra komponenter som fokuserar på en multiupplevelse för deras kunder.

I framtiden kommer denna trend att bli känd som en ”ambient experience”, men för tillfället är multiupplevelser fokuserade på att engagera upplevelser med hjälp av augmented reality (AR), virual reality (VR) och gränssnitt för flerkanaler mellan människor och sensorer. Kombinationen av dessa tekniker kan användas för ett enda AR-lager eller en full VR-upplevelse.

3. Demokratisering

Demokratisering av teknik innebär att ge människor lätt tillgång till teknisk eller affärsmässig expertis utan omfattande (och dyr) utbildning. Det finns fyra huvudområden inom demokratisering – applikationsutveckling, data och analys, design och kunskap.

Till exempel tillåter demokratisering utvecklare att generera datamodeller utan att ha en datavetare. Istället kommer de att förlita sig på AI-driven utveckling för att generera kod och automatisera tester. Alla individer kommer också att kunna få tillgång till modulbaserade ”programmeringsverktyg” för att själva skapa sina egna lösningar baserade på delvis eller helt färdiga programdelar som kan monteras av en som inte är utbildad inom området. (Low code /no-code development).

4. Human augmentation (Mänsklig förstärkning)

Detta handlar om att använda teknik för att förbättra en persons förmågor, kognitiva och fysiska upplevelser genom användning av AI och maskininlärning. Kognitiv förstärkning förbättrar en persons förmåga att tänka och fatta bättre beslut, till exempel genom att utnyttja information och applikationer för att förbättra inlärning eller nya upplevelser.

Mänsklig augmentations finns i den inre delen av några av de andra trenderna för 2020. Multiupplevelser skapar bättre gränssnitt och hyper-automation automatiserar fler och fler processer. Allt detta bidrar till en ny utökad upplevelse för människor.

5. Öppenhet och spårbarhet

Utvecklingen inom teknik skapar en förtroendekris. Konsumenterna har blivit mer medvetna om hur deras data samlas in och används, och därför erkänner företag också det ökande ansvaret för lagring och insamling av data. Denna trend kräver fokus på sex nyckelelement för att skapa förtroende: Etik, integritet, transparens, ansvarsskyldighet, kompetens och konsekvens. Gartner spår att 2023 kommer mer än 75 procent av de stora organisationerna ha anställda specialister för att säkra kundernas tillit till företföretag.

6. Växandet av «Edge computing»

”Edge computing” är en databehandling topologi där informationsbearbetning, datainsamling och leverans sker nära källan och konsumenten. Den försöker hålla datatrafiken lokal för att undvika förseningar, utöka kapaciteten och förbättra beslutsfattandet direkt där saker händer.

Till exempel hänvisar ”The Edge” till all teknik inbyggd i IoT i vår omvärld. ”The empowered edge” tittar på hur dessa enheter växer och utgör grunden för smarta utrymmen och flyttar viktiga applikationer och tjänster närmare människorna och enheterna som använder dem. År 2023 kan det finnas mer än 20 gånger så många smarta enheter i utkanten av nätverket som i konventionella IT-roller.

7. Distribuerade moln

Distribuerat moln avser distribution av offentliga molntjänster till platser utanför molnleverantörens fysiska datacenter, men som fortfarande kontrolleras av leverantören. I distribuerat moln ansvarar molnleverantören för alla aspekter av molntjänstarkitektur, leverans, drift, hantering och uppdateringar. Utvecklingen från centraliserade offentliga moln till distribuerade offentliga molncenter är en ny era av cloud computing.

Distribuerade moln tillåter att datacenter kan placeras var som helst men fortfarande vara sammankopplade. Detta löser både tekniska problem som väntetid och även krav från myndigheter, så som datasuveränitet.

8. Autonoma enheter

Autonoma enheter använder AI för att utföra uppgifter som vanligtvis utförs av människor. Således ser man på hur AI och maskininlärning möjliggör autonoma aktiviteter på fysiska saker, som drönare, robotar, bilar och fartyg. Denna teknik arbetar på ett spektrum av intelligens som sträcker sig från semi-autonom till helt autonom och över en mängd olika miljöer.

Även om autonoma enheter idag främst finns i kontrollerade miljöer, kommer de så småningom att utvecklas till öppna offentliga utrymmen. Men denna teknik kan inte ännu ersätta den mänskliga hjärnan och den fungerar mest effektivt med ett smalt definierat och väl utformat syfte.

9. Blockkedjan i praktik

I en blockkjedja finns en typ av distribuerad huvudbok, en expanderande kronologiskt arrangerad lista över kryptografiskt signerade, oåterkalleliga transaktionsregister som delas alla deltagare i ett nätverk.

Sedan det först introducerades 2009 har flera alternativa blockkjedjor dykt upp som experiment för denna teknik. Enligt Gartner skulle några av blockkedjorna som vi ser i experiment idag, vara helt skalade fram till 2023.

10. AI-säkerhet

Teknologier som hyperautomation och autonoma enheter bidrar till stora möjligheter i affärersverksamheter, men det skapar också säkerhetsutmaningar genom nya potentiella områden för attacker. Säkerhetsteam måste ta itu med dessa utmaningar och vara medvetna om hur AI kommer att påverka säkerheten.

AI-säkerhet har tre huvudperspektiv:

 1. Skydd av AI-drivna system: Säkra AI-träningsdata och ML-modeller
 2. Använda AI för att förbättra säkerhet försvaret: använda maskininlärning för att förstå mönster, upptäcka attacker och automatisera delar av säkerhets processerna.
 3. Förutse angriparens användning av AI: Identifiera attacker och försvara sig mot dem

 


Vill du veta mer om business intelligence trender och hur de kan användas i praktiken?

Anmäl dig till vårt event BI-trender 2020 här!

 

Mest populära

 • Gratis mall till bilpolicy för tjänstebil

  Bilpolicy – gratis mall till företaget

  Med en tjänstebilspolicy undviker företaget missförstånd med sina anställda. Där kan bland annat kostnader och miljöaspekter regleras på ett smidigt sätt. Ladda ner vår kostnadsfria mall och slipp onödiga problem.

 • Personalhandbok – gratis mall

  Personalhandbok – gratis mall för företag

  En bra personalhandbok ger medarbetare stenkoll på rutiner, plikter och rättigheter. Här samlas info om företagskultur, arbetstider och semester. Med vår nya mall har ni snart en uppdaterad personalhandbok på plats.

 • Fler ansökningar blir digitala

  Med licensen digital ärendehantering blir processen kring ärenden helt automatiserad. Just nu utvecklas fler funktioner som kommer att ingå framöver.
  – Vi har fått många bra förslag från er kunder, som friskvård och att omvandla semesterdagar till pengar, säger Håkan Karlsson, produktmarknadschef för Personec P.