Tillbaka till huvudmeny

Gartners framtidsprognos – här är de 10 viktigaste tekniktrenderna

Nyfiken på hur digitaliseringen kommer att påverka dig de närmaste åren? Gartners framtidsprognos ger dig de hetaste tekniktrenderna.

Saker kommunicerar mer i framtiden. Bild: Freepik

Under det årliga eventet Gartner Symposium/ITEXPO samlas utvecklings- och IT-chefer  från alla branscher för nätverkande och kompetensbyggande. Visma var väl representerat vid evenemanget i Barcelona 6-10 november, 2016 och nedan följer de tio viktigaste tekniktrenderna:  

År 2020 kommer över 100 miljoner människor handla via augmented reality (AR). 

AR innebär att föremål och platser i vår fysiska värld har förstärkts med ett lager av datorgenererade sinnesintryck, som ljud, video, grafik eller GPS-data. AR är relaterat till ett mer allmänt begrepp som kallas medierad verklighet, där en bild av verkligheten modifierats med hjälp av en dator i syfte att förbättra den nuvarande verklighetsuppfattningen.

Redan 2017 kommer de stora återförsäljarna att börja använda AR-teknik vid exempelvis klädprovning och heminredning, menar Gartner.

År 2020 sker 30 procent av webbsökningarna utan skärm.

Med ljudbaserad teknik som röststyrning och chatbots behövs inte längre ögon och händer för att söka på webben, vilket kommer att underlätta informationsinhämtning vid exempelvis bilkörning, matlagning och träning.

Med de nya ljudgränssnitten förutspår Gartner att vi år 2020 kommer tala mer med chatbots än med människor och redan 2017 kommer 5 procent av alla konsumentinriktade webbplatser erbjuda röststyrda gränssnitt.

År 2019 kommer 20 procent av alla varumärken överge sina mobilappar.

Nya smarta lösningar som underlättar mobila interaktioner kommer att ersätta appar, och app-användandet kommer att minska 2017 jämfört med förra året. Enligt Gartner kommer istället kommunikationsrobotar ta över mycket av det som appar löser idag. Anledningen är att allt fler varumärken tycker att avkastningen på deras app-investering är för låg och att kundernas engagemang är lägre än förväntat. De nya verktygen för att kommunicera med kunder kommer att eliminera trösklar såsom nedladdning och installation.

År 2020 kommer algoritmer förändra beteendet hos mer än 1 miljard arbetare.

Intelligenta algoritmer och maskininlärning kommer påverka på det dagliga arbetet för en miljard människor genom att förutse händelser och beteenden. Genom att strömlinjeforma anställda till att fatta objektiva beslut baserade på data kommer vi redan 2017 se en ökning av marginalerna.

Användandet av artificiell intelligens kommer att vara avgörande i konkurrensen inom tjänstesektorn 2020, och 20 procent av företagen kommer att anställa människor för att träna upp neurala nätverk.

År 2022 kommer ett blockchain-baserat företag vara värt 10 miljarder dollar.

Blockchain-teknologin och digitala valutor kommer att revolutionera betalmarknaden och skapa nya möjligheter för global handel och samverkan. Med blockchain som huvudbok kan användarna snabbt och säkert göra transaktioner utan banker eller andra finansiella organisationer. Blockchain-applikationer kan frigöra pengar, minska transaktionskostnaderna, och påskynda affärsprocesser. Trots att blockchain-modellen ännu är omogen, lockar den redan produkt- och kapitalinvesterare.

År 2021 kommer 20 procent av alla aktiviteter involvera minst en av de sju digitala jättarna.

Baserat på omsättning och börsvärde är de sju digitala jättarna just nu Google, Apple, Facebook, Amazon, Baidu, Alibaba och Tencent. Vi kommer i framtiden bli mer beroende av de digitala jättarna, och innovation och produktutveckling kommer till stor del att baseras på ekosystemet kring dessa företag.

Genom 2019 kommer varje dollar ett företag investerar i innovation kräva ytterligare sju dollar i genomförande.

En massiv investering i ny teknik och vidareutveckling av befintlig IT-infrastruktur är en förutsättning för framgångsrik modernisering.

Från 2018 fram till 2020 kommer lagring av Internet of Things (IoT)-data öka med mindre än 3 procent.

Den mesta data som IoT användning genererar kommer inte att lagras eller användas för andra ändamål, och därmed leda till minskade kostnader för lagring i datacenter.

Vid 2022 kommer IoT spara konsumenter och företag 1000 miljarder USD per år.

Saker som är anslutna till Internet kommer att kunna ge feedback om de behöver service eller underhåll. Den privata sektorn kommer därmed att kunna spara 10-20 procent genom att förutspå när underhåll behövs, istället för förebyggande underhåll som görs i dag. Vi kommer fram till 2020 har över 46 miljarder elektroniska apparater och sensorer kopplade till Internet och fler än 25 kommunicerande AI-system.

År 2020 kommer 40 procent av de anställda kunna minska sina vårdkostnader genom att bära en aktivitetsmätare.

Idag är vi människor inte aktiva nog. År 2017 kommer flera multinationella företag erbjuda sina anställda aktivitetsmätare för att sporra dem till ökad aktivitet och en hälsosammare livsstil.

Vill du veta mer om hur tekniktrender kommer att påverka ditt företag eller hur digitalisering kan effektivisera verksamheten? Med Visma.net får ni en flexibel lösning som automatiserar era processer. Vi visar dig gärna – boka ett kostnadsfritt webbinar! 

Se lediga tider och boka här

Mest populära

 • Gratis mall till bilpolicy för tjänstebil

  Bilpolicy – gratis mall till företaget

  Med en tjänstebilspolicy undviker företaget missförstånd med sina anställda. Där kan bland annat kostnader och miljöaspekter regleras på ett smidigt sätt. Ladda ner vår kostnadsfria mall och slipp onödiga problem.

 • Personalhandbok – gratis mall

  Personalhandbok – gratis mall för företag

  En bra personalhandbok ger medarbetare stenkoll på rutiner, plikter och rättigheter. Här samlas info om företagskultur, arbetstider och semester. Med vår nya mall har ni snart en uppdaterad personalhandbok på plats.

 • Fler ansökningar blir digitala

  Med licensen digital ärendehantering blir processen kring ärenden helt automatiserad. Just nu utvecklas fler funktioner som kommer att ingå framöver.
  – Vi har fått många bra förslag från er kunder, som friskvård och att omvandla semesterdagar till pengar, säger Håkan Karlsson, produktmarknadschef för Personec P.