Tillbaka till huvudmeny

Förankra förändring – “keep it simple”

Glöm inte det enkla och supertydliga vid ett affärssystemsbyte – det som direkt får alla att förstå vad man tillsammans jobbar för, och varför.

Inför ett affärssystemsbyte är det inte ovanligt att stort fokus läggs på att bemöta oro och skepsis hos de kollegor som ännu inte är “med på tåget”. Syftet är positivt, men det riskerar också att bli ett övertalningsprojekt istället för en gemensam förbättringsresa. Med en tydlig vision kan ni undvika detta. När alla från början vet varför, vilken roll man har i projektet samt vad det kommer leda till blir allt enklare.

 • Därför behöver vi ett modernt affärssystem
 • Detta kommer att bli bättre, konkret 
 • Nya funktioner och arbetssätt vi kan se fram emot

För att brett i organisationen så det där viktiga fröet som sätter tonen för ert förändringsarbete behövs inte de detaljerade beskrivningarna, de kan komma sen. Och här kan det vara väl investerad tid att stanna upp och reflektera.

Hur förankrar man ett affärssystemsbyte enkelt?

Att byta affärssystem är en stor förändring och vid stora förändringar som även utmanar invanda arbetssätt finns alltid risk för frustration, och i värsta fall rent missnöje. Om man inte förstår och involveras i förändringsarbetet, vill säga. En tidig och tydlig vision vittnar många om har utgjort “kittet” för företagets väg framåt, och att det snabbt fått alla att anamma förändringen.

I stora projekt med stora ambitioner är det lätt att glömma enkelheten – det som direkt får alla att förstå vad man tillsammans jobbar för. Det kan räcka med bara några ord, det viktiga är att ni summerat vad företaget vill och vart ni är på väg. 

En enkel summering avdramatiserar också själva projektet. Självklart kommer det att kräva tid och engagemang, men vad är alternativet? Enkel tydlighet är också ett sätt att undvika  en underton av att “automatisera bort” någon – att kristallklart förmedla att det handlar om att förbättra för företaget, effektivisera och definiera nya nyckelroller. Några exempel på enkla “ankare” vi ofta stöter på:

 • Verksamhetsutveckling – man vill göra mer, automatisera, dra nytta av sina data och använda medarbetarnas erfarenhet och kompetens på bästa sätt. 
 • Modernisering – gamla system måste uppdateras eller bytas ut för att man ska ha en chans att hänga med i utvecklingen och stå emot konkurrens. 
 • Centralisering – att jobba i olika system och silos håller inte i längden. Att ena och hålla ihop bolag och avdelningar i en och samma lösning är ett måste.
 • Växtvärk – man vill framåt och har potentialen men hålls tillbaka av system som tar  tid och resurser i onödan. Ett modernt system röjer dessa hinder.

Tydligt avstamp framåt

Oavsett varje individs grad av involvering och påverkan i just ert projekt är en organisationsgemensam syn på varför viktig. Det gör projektets kommande moment och det som kommer att krävas av medarbetarna mer relevant. Många företag vittnar också om att det hjälpt dem att snabbt komma igång och vidare, även om ankaret såklart bara berör en bråkdel av förändringsprojektet. Men det är en solid grund.

Den generellt ökade förståelsen för det moderna affärssystemets betydelse har sänkt tröskeln för systemskifte avsevärt. Och är det något de allra flesta som bytt till ett modernt ekonomi- eller affärssystem har gemensamt så är det att de inte ångrar det, men att de ofta önskar att de gjort det tidigare. Att ta steget och komma igång är det viktigaste.

Vill du få inspiration till att förankra ert affärssystemsbyte? Hämta vår e-guide och läs om bland annat vikten av förnyelse.

Hämta e-guide

Mest populära

 • Personalhandbok – gratis mall

  Personalhandbok – gratis mall för företag

  En bra personalhandbok ger medarbetare stenkoll på rutiner, plikter och rättigheter. Här samlas info om företagskultur, arbetstider och semester. Med vår nya mall har ni snart en uppdaterad personalhandbok på plats.

 • Gratis mall till bilpolicy för tjänstebil

  Bilpolicy – gratis mall till företaget

  Med en tjänstebilspolicy undviker företaget missförstånd med sina anställda. Där kan bland annat kostnader och miljöaspekter regleras på ett smidigt sätt. Ladda ner vår kostnadsfria mall och slipp onödiga problem.