Tillbaka till huvudmeny

Faktorer som påverkar lönsamheten i dina projekt

För att ett projekt ska vara framgångsrikt krävs dels en nöjd kund, men även att lönsamheten i projektet är god. Här är fyra faktorer som är viktiga att ha koll på redan vid projektstarten.

Vad du ska undvika för att öka lönsamheten i dina projekt

För att du ska lyckas driva ett framgångsrikt projekt som är lönsamt för ditt företag, samtidigt som du står med en nöjd kund i slutändan, är en bra projektstart nödvändigt. Och i mina ögon börjar projekten redan vid införsäljningen. Därför tänkte jag dela med mig av fyra faktorer som kommer att påverka lönsamheten i dina projekt och som du ska undvika.

För att öka lönsamheten i dina projekt undvik detta:

 1. Problem i prissättning och försäljning
  Avsaknad av rutiner och processer för offerering och prissättning samt dålig dokumentation av tidigare projekt.
 2. För många administrativa roller i förhållande till debiterbara
  Inget automatiserat flöde från försäljning till projekt utan istället en mängd manuella rutiner som tar tid och kostar pengar.
 3. Onödiga kostnader och utfört arbete utan debitering
  Missade fakturerbara timmar och inkluderat arbete tidigt i projektet. Till exempel arbete som görs innan projektet är upprättat för tidrapportering.
 4. Avsaknad av produktifiering och arbetsprocesser
  Täcker egentligen in alla tre påståenden ovan, och på detta ämne finns en blogg med tips på hur du kommer igång.

Här var fyra faktorer du bör undvika för en ökad lönsamhet i dina projekt. Vill du veta mer om hur du kan öka lönsamheten? Ta del av vår kostnadsfria lönsamhetsguide!

Hämta Lönsamhetsguiden

Mest populära

 • Kan arbetsgivare betala ut pengar istället för semester?

  När semesteråret når sitt slut, och de anställda har semesterdagar kvar, vad kan du som arbetsgivare göra? Kan du betala ut pengar istället för att ge medarbetaren semester? Det är en vanlig fråga, och svaret finns i semesterlagen.

 • Det här innebär nya LAS för offentlig sektor

  Nyligen lade regeringen en proposition på en lagförändring rörande arbetsrätten, kallat nya LAS. Den nya lagen förväntas träda i kraft den 30 juni 2022 och börja tillämpas den 1 oktober 2022.

 • Räknas restid som arbetstid?

  Betald restid – en definitionsfråga med flera svar. Många yrkesgrupper spenderar många timmar i veckan på att resa mellan olika projekt eller arbetsplatser. Det finns tillfällen då restid räknas som arbetstid. Däremot räknas inte resan till och från den ordinarie arbetsplatsen som restid – dina medarbetare har alltså inte rätt till kompensation för tiden de lägger på att ta sig till arbetet.