Tillbaka till huvudmeny

Epokskifte för affärssystem

Idag kan kärnfunktionerna i ditt affärssystem i hög grad gå för egen maskin, utan mänsklig inblandning. Det har stor betydelse för hur vi använder affärssystem, särskilt i större företag, säger Øystein Moan, koncernchef för Visma

Øystein Moan menar att vi kommer att se ett epokskifte för affärssystem.

.

Ekonomifunktionen förändras

-Flera rutiner och uppgifter som tidigare hanterades manuellt, sköts idag automatiskt av affärssystemet. För ekonomichefen och ekonomiavdelningen innebär det en effektivare vardag. Användarna kan istället fokusera på att kontrollera avvikelser som flaggas av systemet och hantera särskilda fall, säger Moan.

Detta innebär en betydande förändring i den finansiella institutionen för alla företag. Traditionell redovisning och rapportering kräver mindre tid och resurser. I gengäld blir kompetens inom analys, digitalisering och data viktigare. Detta är en omstrukturering alla ekonomichefer, ekonomiavdelningar och företag måste gå igenom, menar Moan.

-Företag som lyckas med detta kommer gå med stärkt konkurrenskraft in i framtiden. Men det är inte gjort i en handvändning. För att till fullo utnyttja alla möjligheter ett modernt affärssystem erbjuder krävs mycket mer än kosmetiska justeringar i roller och rutiner. Vi talar om en ny digital vardag som måste mötas med en vilja och förmåga att anpassa sig.

Nya användargrupper och användarupplevelser

Samtidigt kan nyare lösningar som Visma.net, med sin plats i molnet, involvera fler användargrupper än sina lokalt installerade föregångare. Affärssystem är inte bara för ekonomichefer eller ekonomiavdelningen längre. Hela organisationen har tillgång till relevant data direkt i systemet. Utan omvägar, pappersarbete och resurskrävande mellanhänder.

-Tiden när affärssystem var reserverat för ett litet antal professionella användare är förbi. Tvärtom passar ett modernt affärssystem flera olika roller. Medarbetare kan få tillgång till anpassade instrumentpaneler med relevanta nyckeltal och rapporter. Chefer får automatiskt inkommande fakturor för godkännande på mobilen och initierar automatisk betalning, redovisning och arkiveringssystem i samma ögonblick de trycker på ”Acceptera”, säger Moan.

Under de kommande åren räknar Moan att antalet användare av moderna affärssystem kommer att explodera, framförallt via mobila enheter. För leverantörer ställer det nya krav på användarvänlighet. Förväntningarna på ett enkelt och intuitivt gränssnitt kommer att vara höga.

-Att göra en reseräkning ska kunna ske på en halv minut, oavsett om du gör det på din telefon i taxin eller framför datorn på kontoret, säger Moan.

Programvara med IQ

Samtidigt är maskininlärning och artificiell intelligens på väg in i affärssystemen. Nya möjligheter för automatisering och anpassning kommer att ske i snabb takt; ett system som lär sig utifrån ditt beteende kan automatisera uppgifterna du utför manuellt.

-Om du hanterar fakturor från en viss leverantör på ett visst sätt varje gång, kommer systemet automatiskt att föreslå samma process nästa gång. På samma sätt kommer systemet föreslå genvägar till vyer på din dashboard. På lång sikt kommer maskininlärning förändra arbetsflödet i affärssystemet för alla användare, förutspår Moan.

Anmäl dig till ett kostnadsfritt webbinar och se hur ett molnbaserat affärssystem kan öka lönsamheten för ditt företag. 

Lär känna Visma.net

Mest populära