Tillbaka till huvudmeny

eIDAS ‒ lätt att bli laglydig för våra Ciceron-kunder

Har din kommun eller myndighet Vismas Federationstjänst eller e-tjänster på Vismas Ciceron-plattform? Då är det lätt att följa lagkravet eIDAS som gäller sedan i höstas.

lagbok

Vi hjälper er att installera eIDAS-stödet för utländska e-legitimationer så att ni kan testa lösningen och därefter göra en säker produktionssättning. Och därmed vara laglydiga.

Du som har ansvar för e-tjänster i kommunen eller myndigheten har säkert redan koll på eIDAS, EU-förordningen som säger att offentlig sektor måste tillåta inloggning med utländska e-legitimationer.

Lagkravet säger att det ska fungera så, att den som besöker en e-tjänst ska kunna välja “Foreign eID” och då komma in på en inloggningssida där det, vid sidan om t ex BankID och Mobilt BankID, även går att välja en utländsk e-legitimation.

Växjö och Skövde har gjort som EU-förordningen kräver ‒ här kan man välja “Foreign eID” när man loggar in på deras e-tjänster.

Länder som har anslutit sig till eIDAS och har e-legitimationer som är tillåtna i svenska offentliga e-tjänster är just nu Estland, Spanien, Italien och Kroatien. Åt andra hållet fungerar det inte ännu, dvs inga svenska e-legitimationer har anmälts för att användas i andra länders e-tjänster.

Ett exempel när eIDAS är till hjälp: En spansk medborgare som är bosatt i Sverige planerar att bygga om sitt hus här och behöver därför göra en bygglovsansökan hos den svenska kommun där huset ligger. Personen kan då använda sin spanska e-legitimation för att komma åt den svenska kommunens e-tjänst.

Bakom eIDAS ligger EU:s vackra vision om ett gränsöverskridande Europa ‒ där människor lever och verkar över landsgränserna.

 

Kom igång med eIDAS – kontakta oss och begär ett avtalsförslag!

Läs mer här

 

Mest populära

  • Räknas restid som arbetstid?

    Betald restid – en definitionsfråga med flera svar. Många yrkesgrupper spenderar många timmar i veckan på att resa mellan olika projekt eller arbetsplatser. Det finns tillfällen då restid räknas som arbetstid. Däremot räknas inte resan till och från den ordinarie arbetsplatsen som restid – dina medarbetare har alltså inte rätt till kompensation för tiden de lägger på att ta sig till arbetet.

  • Nya belopp och procent – Lönefakta 2023

    Nytt år innebär nya belopp och procent för dig som arbetar med lön och ekonomi. Dags att bekanta sig med årets sammanställning från Skatteverket om du inte redan gjort det.