Tillbaka till huvudmeny

eIDAS ‒ lätt att bli laglydig för våra Ciceron-kunder

Har din kommun eller myndighet Vismas Federationstjänst eller e-tjänster på Vismas Ciceron-plattform? Då är det lätt att följa lagkravet eIDAS som gäller sedan i höstas.

lagbok

Vi hjälper er att installera eIDAS-stödet för utländska e-legitimationer så att ni kan testa lösningen och därefter göra en säker produktionssättning. Och därmed vara laglydiga.

Du som har ansvar för e-tjänster i kommunen eller myndigheten har säkert redan koll på eIDAS, EU-förordningen som säger att offentlig sektor måste tillåta inloggning med utländska e-legitimationer.

Lagkravet säger att det ska fungera så, att den som besöker en e-tjänst ska kunna välja “Foreign eID” och då komma in på en inloggningssida där det, vid sidan om t ex BankID och Mobilt BankID, även går att välja en utländsk e-legitimation.

Växjö och Skövde har gjort som EU-förordningen kräver ‒ här kan man välja “Foreign eID” när man loggar in på deras e-tjänster.

Länder som har anslutit sig till eIDAS och har e-legitimationer som är tillåtna i svenska offentliga e-tjänster är just nu Estland, Spanien, Italien och Kroatien. Åt andra hållet fungerar det inte ännu, dvs inga svenska e-legitimationer har anmälts för att användas i andra länders e-tjänster.

Ett exempel när eIDAS är till hjälp: En spansk medborgare som är bosatt i Sverige planerar att bygga om sitt hus här och behöver därför göra en bygglovsansökan hos den svenska kommun där huset ligger. Personen kan då använda sin spanska e-legitimation för att komma åt den svenska kommunens e-tjänst.

Bakom eIDAS ligger EU:s vackra vision om ett gränsöverskridande Europa ‒ där människor lever och verkar över landsgränserna.

 

Kom igång med eIDAS – kontakta oss och begär ett avtalsförslag!

Läs mer här

 

Mest populära