Tillbaka till huvudmeny

Effektivitetstips #10 – Stå upp för hälsa och effektivitet

Fysisk aktivitet bildar nya nervceller i hjärnan som ökar problemlösnings-, koncentrations-, inlärningsförmågan och minnet. Och endorfinerna som hjärnan skapar gör att vi känner oss nöjdare och mer belåtna. Vinst på alla plan, eller hur?

Effektivitetstips nummer 10 - Stå upp för hälsa och effektivitet

Att regelbunden motion är bra både för vårt midjemått och att det minskar risken för bland annat hjärt- och kärlsjukdomar vet vi väl många av oss. Men fysisk aktivitet har större effekt på vårt inre än man kan tror.

1177 Vårdguiden skriver om allt som händer när du rör på dig, blodcirkulationen och därmed cellernas syreupptagningsförmåga ökar. Det gör i sin tur att du blir piggare och gladare och orkar mer. I hjärnan händer det också en massa nyttiga saker, genom nybildning av nervceller så kan bland annat problemlösnings- och koncentrationsförmågan förbättras samt inlärning och minne. Och endorfinerna som hjärnan skapar vid fysisk aktivitet gör att vi känner oss nöjdare och mer belåtna. Vinst på alla plan, eller hur?

Inga maraton behövs – 30 minuter om dagen ger både hälsa och effektivitet

Folkhälsomyndighetens rekommendation är 150 minuter fysisk aktivitet med måttlig intensitet i veckan. Det krävs alltså bara 30 minuter per arbetsdag för att märka skillnad, både på hälsan och effektiviteten. Och all träning är bra träning så börja enkelt med några övningar du kan göra vid skrivbordet:

Hur ska man få ihop vardagspuzzlet? Träna på skrivbordet kanske? Bild: Freepik.
Hur ska man få ihop vardagspuzzlet? Träna på skrivbordet kanske? Bild: Freepik.
 1. Tåhävningar
  Ställ dig upp och ner på tå tills du blir trött i vaderna. Öka antalet allt eftersom. Det ökar blodcirkulationen i benen.
 2. Stretcha nacken
  Sätt dig på ena handen och luta huvudet åt andra hållet. Sitt så en minut på varje sida. Efter ett par gånger kommer du märka skillnad i din stela nacke.
 3. Statisk träning av axlar och armar
  Sträck upp armarna i luften. Pressa sedan armarna bakåt och tryck händerna bakåt. Börja med en minut och öka sedan allt eftersom. Perfekt för ökad smidighet i axlarna för den som sitter mycket.
 4. Dips
  Sätt händerna på stolsitsen och flytta fram fötterna en bit. Sänk sedan underkroppen neråt under stolen och pressa dig uppåt med hjälp av armarna. Börja med 10 stycken och öka allt eftersom. det tränar dina armar och ökar bålstabiliteten.
 5. Sittande stolen
  Hitta närmsta vägg och ställ dig med ryggen mot väggen, hasa sedan neråt till benen hamnar i 90 graders vinkel. Börja med 45 sekunder och öka varje veckan.

Det kan låta för simpelt men ge det ett par gånger och du kommer märka skillnad! Tipsen kommer härifrån.

Eller stå upp tre tiominutersintervaller varje dag. Eller behöver du stämma av något med en kollega? Gör det vid ett ståbord så har de 30 minutrarna gått redan då. Möte på högsta våningen? Ta trapporna, då kan ni avklara alla artighetsfraser redan på vägen upp, så blir mötet mer effektivt.

Vad är dina bästa tips för att kombinera den så omtalade vardagsmotionen med smarta tips för en effektivare vardag? Kommentera gärna.

Mest populära