Tillbaka till huvudmeny

Digitaliseringstips nr 1 Timer och kupévärmare

I takt med att vi blir allt mer digitaliserade vill vi under 24 inlägg under december komma med tips och råd på saker som du kan digitalisera. Både i arbetet och eller i hemmet. Definitionen som vi använt oss av i denna bloggserie, eller julkalender om du hellre vill, är att maskin pratar med maskin.Vi börjar direkt med den kanske enklaste saken att digitalisera. Nu kör vi.

Digitalisera bort isen på din vindruta

Med en termos nybryggt morgonkaffe i vänster hand, bilnycklarna i den högra, famlar du efter knappen som låser upp bilen. Lite stressad för du är ute i sista minuten hör du det bekanta ljudet; “beep”, “beep” och lamporna på bilen blinkar till. Skönt, bilen är upplåst. Du sätter dig, placerar termosen i mugghållaren och vrider om startnyckeln. Ett brumm hörs och bilen är i gång. Bara att köra iväg till jobbet. Eller? Nä, precis. Vi bor ju i Sverige. Det betyder att du måste sätta på kupévärmen på max och helst rikta värmen mot vindrutan, så isen som växt fram under nattens kyla ska börja smälta. Med motorn på tomgång beger du dig ut för att skrapa rutan med den där reklamskrapan du fick för fem år sedan. Förutom att det tar tid så blir du svettig av allt skrapande. Är dessutom bilen lite smutsig kan du ge dig tusan på att den smutsen hamnar på dina kläder när du böjer dig över vindrutan för att nå mitten.

Digitalisera bort isen på din vindruta

Detta är kanske föregångaren till alla uppkopplade saker i hemmet. Det enda som behövs är en timer och en kupévärmare. Plugga in timern i ett jordat eluttag och sätt tiden två timmar innan avfärd. koppla din kupévärmare till timern och vips så har du en varm och skön bil med avisade rutor. Du slipper dessutom köra bilen på tomgång, vilket både miljön och grannarna uppskattar. Vill du vara ännu mer digital köper du en timer som du kan styra med en app i din smartphone.

Har du andra bra exempel på digitalisering? Kommentera gärna nedan. Som inspiration kan du ladda ner vår rapport, Vismas Digitaliseringsindex, 2016 här.