Tillbaka till huvudmeny

Digitaliseringstips nr 4 digital assistent i hemmet

Digitaliseringstips nummer fyra är en nyhet från Google. En digital assistent i hemmet – Google Home.

Digital assistent i hemmet

När jag fick en assistent blev jag överlycklig. Jag testade alla möjliga kommandon. Först på engelska men efter ett år kunde hon svenska. Assistenten, som heter Siri, har både humor och är enkel att managera. Nu är det ju ingen riktig levande assistent, utan Siri bor i min telefon och hon klarar av att svara på enkla frågor. Som t.ex. vilket väder det ska bli, eller skicka sms till en kollega eller min favorit, singla slant. Det finns till och med en uppsjö av sajter som rekommenderar olika roliga kommandon till henne. Den ena lustigare än den andra. Testa själv – fråga om tomten finns.

Med digital assistent i hemmet styr du det mesta

Men nu har Siri fått en storebror. Den assistenten gör allt som Siri kan göra och lite till. Lagom till jul släpps Google Home. Det är en möbel. Eller är det det. Snygg är det i varje fall så den kan få en central plats i hemmet.

Google Home utför olika kommandon, precis som Siri. Skillnaden är att den kan ta kommandon från din röst, app och via beröring. Men den största skillnaden för mig som nästan jämt har musik på i bakgrunden är att den har inbyggda högtalare. Och vad jag kan utläsa av recensionerna så har den fått bra betyg på de marknader där den är släppt.

Nu ska jag bara försäkra mig om att tomten får min önskelista. Överst på den står Google Home. Men Siri får leva kvar i telefonen. Man vet ju aldrig när jag ska diktera ett sms till en kollega… Apropå det, vad är ditt bästa kommande till Siri? Kommentera nedan.

Är du nyfiken på saker som du kan digitalisera på jobbet, rekommenderar jag Vismas Digitaliseringsindex. Där kan du läsa om några av de lösningar som gör ditt arbete enklare.

Mest populära

  • Kan arbetsgivare betala ut pengar istället för semester?

    När semesteråret når sitt slut, och de anställda har semesterdagar kvar, vad kan du som arbetsgivare göra? Kan du betala ut pengar istället för att ge medarbetaren semester? Det är en vanlig fråga, och svaret finns i semesterlagen.

  • Räknas restid som arbetstid?

    Betald restid – en definitionsfråga med flera svar. Många yrkesgrupper spenderar många timmar i veckan på att resa mellan olika projekt eller arbetsplatser. Det finns tillfällen då restid räknas som arbetstid. Däremot räknas inte resan till och från den ordinarie arbetsplatsen som restid – dina medarbetare har alltså inte rätt till kompensation för tiden de lägger på att ta sig till arbetet.

  • Det här innebär nya LAS för offentlig sektor

    Nyligen lade regeringen en proposition på en lagförändring rörande arbetsrätten, kallat nya LAS. Den nya lagen förväntas träda i kraft den 30 juni 2022 och börja tillämpas den 1 oktober 2022.