Tillbaka till huvudmeny

Digitaliseringstips nr 4 digital assistent i hemmet

Digitaliseringstips nummer fyra är en nyhet från Google. En digital assistent i hemmet – Google Home.

Digital assistent i hemmet

När jag fick en assistent blev jag överlycklig. Jag testade alla möjliga kommandon. Först på engelska men efter ett år kunde hon svenska. Assistenten, som heter Siri, har både humor och är enkel att managera. Nu är det ju ingen riktig levande assistent, utan Siri bor i min telefon och hon klarar av att svara på enkla frågor. Som t.ex. vilket väder det ska bli, eller skicka sms till en kollega eller min favorit, singla slant. Det finns till och med en uppsjö av sajter som rekommenderar olika roliga kommandon till henne. Den ena lustigare än den andra. Testa själv – fråga om tomten finns.

Med digital assistent i hemmet styr du det mesta

Men nu har Siri fått en storebror. Den assistenten gör allt som Siri kan göra och lite till. Lagom till jul släpps Google Home. Det är en möbel. Eller är det det. Snygg är det i varje fall så den kan få en central plats i hemmet.

Google Home utför olika kommandon, precis som Siri. Skillnaden är att den kan ta kommandon från din röst, app och via beröring. Men den största skillnaden för mig som nästan jämt har musik på i bakgrunden är att den har inbyggda högtalare. Och vad jag kan utläsa av recensionerna så har den fått bra betyg på de marknader där den är släppt.

Nu ska jag bara försäkra mig om att tomten får min önskelista. Överst på den står Google Home. Men Siri får leva kvar i telefonen. Man vet ju aldrig när jag ska diktera ett sms till en kollega… Apropå det, vad är ditt bästa kommande till Siri? Kommentera nedan.

Är du nyfiken på saker som du kan digitalisera på jobbet, rekommenderar jag Vismas Digitaliseringsindex. Där kan du läsa om några av de lösningar som gör ditt arbete enklare.

Mest populära

  • Nya löner för 2023 är på plats – så här påverkas du

    Kommunal tillsammans med Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har nu fattat beslut om det sista avtalsåret. De är överens om hur mycket lönerna ska öka under 2023 och har fått till en kraftig ökning av avtalets lägstalön. Samtidigt skjuts förhandlingen om låglönesatsningen till nästa år.

  • Beräkna dygnsvila i realtid

    Från 1 oktober 2023 gäller nya regler kring vilotid för medarbetare i kommuner och regioner. Hur kan du möta de nya kraven på bästa sätt? Vi frågade Jerker Wall, produktmarknadsansvarig för schema- och bemanningssystemet Medvind WFM.