Tillbaka till huvudmeny

Del 3: 5 enkla steg till att bli miljösmartare på kontoret

Senaste Kontorsbarometern som Vasakronan gjort visar att svenskarna inte är lika miljö- och klimatsmarta på kontoret som hemma. I del tre i vår miljöresa vill vi därför uppmana oss själva och våra kollegor att tillsammans hjälpas åt att göra skillnad i vardagen för ett grönare kontor. Vi har tagit fram en checklista som vi ska efterfölja och påminna oss om varje dag. Kanske kan vi inspirera dig att göra likadant på ditt kontor?

Miljövänligare kontor

Vi är nu mitt uppe i vår miljöresa där vi följer miljötipsen vi fått från Eva-Lena Neiman, presschef på Naturskyddsföreningen. Hittills har vi på Visma Advantage sett över hur vi gör inköp av miljövänligt kontorsmaterial och även sett närmare på hur vi bidrar till miljövänligare möten. Eva-Lena påminner om att även de små sakerna gör skillnad, därför ska vi se vad vi kan göra på det planet.   

Senaste Kontorsbarometern som Vasakronan gjort visar att svenskarna inte är lika miljö- och klimatsmarta på kontoret som hemma. Bara 7 procent tar mer miljöhänsyn på kontoret än hemma. När det gäller att spara energi ligger kontoret ännu längre efter. 1 av 3 stänger inte av datorn när de lämnar kontoret för dagen.

I del tre i vår miljöresa vill vi därför uppmana oss själva och våra kollegor att tillsammans hjälpas åt att göra skillnad i vardagen för ett grönare kontor. Vi har tagit fram en checklista som vi ska efterfölja och påminna oss om varje dag. Kanske kan vi inspirera dig att göra likadant på ditt kontor?

1. Stäng av datorn
Att bara stänga av skärmen vid hemgång hjälper inte om vi vill vara miljösmarta. Standby-läge drar mer energi än man kan tro, så stäng av datorn och datorskärmen när du går hem. Låt heller inte mobil- och övriga laddare sitta i uttaget när de inte används, de drar nämligen också ström.

2. Släck skrivbordslamporna
Idag har vi närvarobelysning på kontoret som släcks automatiskt, men de berör inte de skrivbordslampor som finns. Tänk därför på att även släcka skrivbordslamporna när du går hem för dagen. Har din kollega inte släckt sin lampa och du är sist hem från kontoret? Bli dagens miljöhjälte och släck lampan åt din kollega.

3. Undvik onödiga utskrifter
Undvik pappersutskrifter och kopiering – läs istället på skärmen eller skriv ut dubbelsidigt. Måste du skriva ut? Ställ in datorerna så att alla dokument skrivs ut dubbelsidigt.

4. Släng papper i pappersåtervinningen
Vi har lådor under skrivborden och där är vi duktiga på att lägga papper. Fortsätt se till att allt papper läggs där och inte i papperskorgen.

5. Ta trappan istället för hissen
En hiss använder mycket el. Ta därför trapporna istället för hissen, om du kan. Den extra motionen får du gratis!

Med enkla och små medel kan vi alltså bli miljösmartare på kontoret. Har du fler gröna tips? Dela gärna med dig!

Fler miljövänliga tips!
Vill du få fler tips om hur du kan tänka miljövänligt på jobbet?

Läs även om miljövänligt kontorsmaterial

Mest populära

  • Personalhandbok – gratis mall

    Personalhandbok – gratis mall för företag

    En bra personalhandbok ger medarbetare stenkoll på rutiner, plikter och rättigheter. Här samlas info om företagskultur, arbetstider och semester. Med vår nya mall har ni snart en uppdaterad personalhandbok på plats.

  • Gratis mall till bilpolicy för tjänstebil

    Bilpolicy – gratis mall till företaget

    Med en tjänstebilspolicy undviker företaget missförstånd med sina anställda. Där kan bland annat kostnader och miljöaspekter regleras på ett smidigt sätt. Ladda ner vår kostnadsfria mall och slipp onödiga problem.