Tillbaka till huvudmeny

Del 1: Inköp av miljövänligare kontorsmaterial

Nu är det dags att börja vår resa för ett miljösmartare kontor. Vi har tagit del av tipsen vi fått från Eva-Lena Neiman, presschef på Naturskyddsföreningen, och ska nu testa deras första tips: Miljömärkt kontorsmaterial med färre leveranser.

Inför vår resestart har vi pratat med Malin på vår kundservice som ansvarar för våra inköp av kontorsmaterial idag.

– Jag gör nog som de flesta andra mindre företag och köper det som är billigast. Om jag kan välja ett miljömärkt alternativ som inte kostar så mycket mer skulle jag välja det. Men tyvärr handlar jag ofta på rutin och gör det som går fortast, alltså köper de artiklar som jag köpt tidigare. Vi har inte prioriterat miljövänliga inköp tidigare men vi är medvetna om att vi borde ta tag i det.

Färre transporter för en bättre miljö

– Jag försöker handla på ett så miljövänligt sätt som möjligt när jag gör inköpen. Att försöka välja produkter från samma leverantör vid beställningstillfället så att varorna kommer i en samlad leverans. Hos båda våra kontorsmaterialsleverantörer kan jag till exempel lägga en inköpslista för varje vecka där jag samlar upp vad som ska beställas. På så vis blir det inte en massa småbeställningar vilket leder till färre transporter för fraktbolagen, menar Malin.

Våra miljökrav på leverantörerna

I Visma Advantage inköpsportal hittar du två leverantörer av kontorsmaterial, Staples och Lyreco. Båda jobbar aktivt med hållbarhet och att kunna erbjuda ett stort urval av miljömärkta produkter till dig som kund. De är båda ISO 14001 certifierade (miljöledningssystem).

Transportledet är oftast det som är mest miljöbelastande och för att minska utsläppen arbetar båda leverantörerna för att hitta smarta miljövänliga förpackningar och att anpassa storleken. De arbetera även med Eco-driving och planläggning av rutter för att köra så miljövänligt som möjligt.

– Genom att jag handlar kontorsmaterial genom vår inköpsportal så vet jag att leverantörerna har ett aktivt miljöarbete. Jag litar på mina kollegor som sköter avtalsupphandlingarna och att leverantörernas miljöarbete följer våra krav, berättar Malin.

Hur enkelt är det att byta till miljövänliga inköp?

För att minska vår påverkan på miljön och skapa en miljövänlig arbetsplats ska vi från och med nu prioritera miljövänliga inköp av kontorsmaterial. Vårt första mål är att minst 50 % av kontorsmaterialen ska vara miljövänliga vid 2015 slut. Vi kommer att göra följande förändringar:

  • Papper – Enbart köpa kopieringspapper med miljömärkning som FSC (Forest Stewardship Council), PEFC (Pan European Forest Certification), Svanen och Bra miljöval. För att spara ner på pappersförbrukning har vi ställt en låda vid kopieringsmaskinen för insamling av felutskrifter där vi kan använda den tomma baksidan.
  • Kuvert – Vanliga kuvert får inte slängas i pappersåtervinningen, vilket beror på limmet. Vi kommer nu enbart köpa Svanenmärkta kuvert där limmet är vattenlösligt och kan återvinnas som papper. Även Svanenmärkta fönsterkuvert består av plast som pappersbruken kan urskilja.
  • Våra plastfickor och mappar ska vara av polypropylen (PP) eller polyeten (PE) som både är bättre vid tillverkning och går att slänga i återvinningen.
  • Pennor – vi börjar använda stiftpennor som går att återanvända med nya stift. Bläckpennor ska vara tillverkade av återvunnen plast från PET-flaskor eller tillverkade av majsfibrer som är biologiskt nerbrytbara och kan återgå i kretsloppet. Överstrykningspennor, whiteboardpennor, blädderblockpennor ska vara Svanenmärkta.
  • Vid beställningar ska vi beräkna hur mycket vi förbrukar per år och lägga större beställningar. Då minskar vi även risken för att något av standardsortimentet tagit slut och behöver en expressleverans.
Kampanjpriser på miljövänligt kontorsmaterial

Vi gör det lite enklare för dig att välja rätt. Under april erbjuder vi dig som kund hos Visma Advantage kampanjpriser på de populäraste miljöprodukterna hos både Staples och Lyreco.
Läs mer om Visma Advantage inköpstjänster »

1504Kontorsmaterial3

I slutet av vår miljöresa kommer vi att sammanfatta våra tips och råd så att du enkelt kan göra skillnad på ditt kontor. Det vill du inte missa!

Mest populära