Tillbaka till huvudmeny

Del 2: Miljövänligare möten

Så var vi framme vid del två i vår resa för ett miljösmartare kontor. Den här gången har vi sett närmare på Naturskyddsföreningens tips om miljövänliga möten.

Miljövänliga möten

Så var vi framme vid del två i vår resa för ett miljösmartare kontor där vi testar tipsen vi fått från Eva-Lena Neiman, presschef på Naturskyddsföreningen. Den här gången har vi sett närmare på deras miljötips Telefon och webbmöten för att se hur vi kan bidra till miljövänligare möten.

Vi stannade därför till hos vår kollega Christopher som arbetar på säljavdelningen, vars arbetsvecka till stor del består av kundmöten. Christopher berättar att han och hans säljkollegor nyligen har börjat med webbmöten och att de kan se många fördelar med användandet.

– Av alla möten jag har på en månad skulle jag nog säga att 30-40 % består av webbmöten.
I de fall jag ska träffa personer utanför Stockholm eller om jag vet att mötet inte behöver ta någon längre tid så väljer jag numera alltid webbmöten. Anledningen beror främst på all den tid jag sparar samt att det är bättre för miljön. Det underlättar även för kunden som slipper ha besök som drar ut på tiden, en timme kan lätt bli längre vid fysiska möten.

Allt som krävs är en dator
– Vi har ett rum på kontoret som vi enkelt nog kallar ”webbmötesrummet” som endast är avsett för webbmöten och där all nödvändig teknik finns. Det krävs egentligen bara en dator med internetuppkoppling, och i vissa fall kan mobiltelefon underlätta. Detta behövs för båda parterna.

Beroende på hur djupgående min presentation är kan ett mötesprogram med skärmdelning underlätta så att kunden enklare kan hänga med. Idag finns det många program för videomöten att välja mellan som är enkla att installera och som dessutom är gratis.

Kan webbmöten ersätta fysiska möten helt?
– I mitt yrke som säljare är det viktigt att göra ett bra första intryck – då kan det vara trevligare och lättare med ett fysiskt möte. I de fallen reser jag alltid kollektivt till och från mina möten. Behöver jag åka taxi så brukar jag boka direkt i TaxiKurirs app där man kan välja att resa med miljöbil.

Behöver du rätt utrustning kan Visma hjälpa dig
För att minska vår påverkan på miljön och skapa en miljövänlig arbetsplats ska vi fortsätta att prioritera webbmöten. Gör det du också! Med hjälp av Vismas avtal kan vi underlätta för dig. Hos våra leverantörer Misco, Phonehouse, Lyreco och Staples kan du bland annat köpa konferenstelefoner och annan teknik som hjälper dig att ha bra möten.

I Visma Advantage inköpsportal hittar du även TaxiKurir som har genomfört en storsatsning på miljöfordon. I Sverige är ca 85 % av fordonen miljöfordon och i Stockholm är det hela 97 % av totalt antal fordon. Du känner igen miljöbilarna genom en särskilt framtagen miljödekal. Enklast beställer du din miljöbil via deras app.

Läs mer om Visma Advantage inköpsavtal »


Christophers checklista för miljövänligare möten

1. Ställ dig frågan om det verkligen är nödvändigt att åka på det där mötet i Göteborg, eller går det lika bra att delta via telefon- eller videokonferens?

2. När du måste resa, välj tåget istället för flyg eller bil. Om du måste åka taxi, välj en miljöbil.

3. Har både du och andra mötesdeltagare ont om tid och svårt att boka in mötet? Ett webbmöte är mer tidseffektivt. Ni slipper lägga tid på eventuell restid, och det är lättare att avsluta ett webbmöte i tid.

Mest populära

  • Personalhandbok – gratis mall

    Personalhandbok – gratis mall för företag

    En bra personalhandbok ger medarbetare stenkoll på rutiner, plikter och rättigheter. Här samlas info om företagskultur, arbetstider och semester. Med vår nya mall har ni snart en uppdaterad personalhandbok på plats.

  • Gratis mall till bilpolicy för tjänstebil

    Bilpolicy – gratis mall till företaget

    Med en tjänstebilspolicy undviker företaget missförstånd med sina anställda. Där kan bland annat kostnader och miljöaspekter regleras på ett smidigt sätt. Ladda ner vår kostnadsfria mall och slipp onödiga problem.