Tillbaka till huvudmeny

Därför är en digital arbetsplats ett måste även efter Covid-19-pandemin

Oavsett hur lång tid det tar att bekämpa den rådande pandemin, eller även om vi lyckas, är det tydligt att distansarbete är här för att stanna. Arbetet är inte längre en plats du går till, det är något du gör och det handlar om att få saker att hända var du än befinner dig.

“Distansarbete hade redan börjat bli populärt innan Covid-19-pandemin, men nu har trenden accelererat. Med en större andel personal som arbetar hemifrån utmanas ledare att ompröva sin digitala strategi.”

Gartner, 2021

Som ni alla vet har det på grund av Covid-19-pandemin skett en stor förändring i vårt sätt att arbeta, där många nu arbetar hemifrån. Och som Gartner föreslår kommer trenden att fortsätta att accelerera vilket har tvingat företag att snabbt hitta rätt verktyg som hjälper de anställda att hantera sitt arbete medan de arbetar hemifrån.

Sättet vi arbetar på förändras

Med tiden har vårt sätt att arbeta förändrats drastiskt på bara några decennier. Vi har gått från de tidiga bärbara datorerna och arbete på kontoret 9-17 på 90-talet till idag där det finns en ökning av digitala verktyg och applikationer tillsammans med distansarbete och mer flexibla arbetstider.

Förändringar i arbetssätt över tid

En arbetsdag som passar alla (one-size-fits-all) har ersatts av något mer flytande och flexibelt, med tids- och platsbaserade modifieringar som är skräddarsydda efter både företagets mål och medarbetarnas behov. Bara för att en anställd dyker upp på kontoret och sitter vid sitt skrivbord från 9 till 17 betyder det inte att de faktiskt är produktiva.

Utmaningar

Även om vi har kommit långt med att digitalisera vårt sätt att arbeta, finns det också några utmaningar. Ju fler applikationer ett företag investerar i, desto svårare blir det för de anställda att hantera sitt arbete. Anställda behöver tillgång till flera applikationer varje dag bara för att organisera och hantera sitt arbete.

Vanliga utmaningar

I genomsnitt använder organisationer nu över 16 SaaS-applikationer och detta antal växer stadigt varje dag. Men för många verktyg kan faktiskt förvirra och överväldiga dina anställda och därmed bli kontraproduktiva. De anställda kommer att ständigt växla fram och tillbaka mellan applikationer bara för att utföra en enda uppgift. Faktum är att mer än två tredjedelar av anställda lägger upp till 60 minuter varje dag på att bara växla mellan applikationer. Det är mycket tid som istället skulle kunna spenderas på värdefulla uppgifter som gynnar företagets resultat.

Företag som inte förbättrar sin digitala strategi kommer att uppleva en hög personalomsättning och minskad effektivitet

När organisationer har engagerade medarbetare kan de uppnå 2,5 gånger mer intäkter än företag med relativt lågt engagemang hos de anställda. Det är därmed viktigt att prioritera medarbetarnas upplevelse för att kunna behålla högpresterande anställda och uppnå högre intäkter. När anställda inte behöver växla fram och tillbaka mellan olika applikationer bara för att hitta några viktiga filer kan de prestera på ett snabbare och effektivare sätt som förbättrar företagets totala medarbetarupplevelse.

Anställda ska kunna arbeta med optimal produktivitet, oavsett var och när

Tänk om du kunde föra samman alla applikationer och verktyg till en plattform som var tillgänglig från vilken enhet som helst, anpassad för varje enskild användare, som förbättrar samarbete både internt och externt, som automatiserar repetitiva processer och uppgifter och samtidigt är användarvänlig. Vore inte det ett drömscenario?

Digital arbetsplats – Fördelar

Vismas digitala arbetsplats

Vismas digitala arbetsplats är en central plattform för åtkomst till alla applikationer, affärsdata och projekt på ett ställe. Den bygger på den senaste tekniken med smarta integrationer och responsiv design som förbättrar anställdas upplevelse och direkt sparar tid. Vismas digitala arbetsplats skapar fler möjligheter för effektivitet, flexibilitet och samarbete och kan hjälpa företag att uppnå synliga resultat. I bilden nedan kan du se ett exempel på en arbetsplats som visar kalendern, aviseringar, chattar, ärenden/projekt och applikationer – allt i en vy och via en inloggning.

Exempel på en digital arbetsplats

Vill du veta mer om Vismas lösningar för en digital arbetsplats?

Läs mer här

Läs även:
Digitala arbetsplatsen ger dig kontoret på fickan

Mest populära