Tillbaka till huvudmeny

Bach eller Britney – välj rätt spellista på jobbet

Vad för musik bör du egentligen ha i lurarna på jobbet? Vilken spellista ger energi och får dig att prestera som aldrig förr? Och vilka låtar bör du inte ens fundera på att slå på mellan 9 och 5?

Rätt typ av spellista kan göra under på jobbet. Foto: pocketrocketuk.blogspot.com
Rätt typ av spellista kan göra under på jobbet. Foto: pocketrocketuk.blogspot.com

Kontorslandskap kan vara sociala, inspirerande … och riktigt irriterande. Ringande telefoner, högljudda samtal, smattrande tangentbord och somliga kollegors outtömliga behov av att avbryta en i tid och otid med Youtube-klipp och ännu en förfrågan om fikapaus.

Sitter du i landskap är lurarna minst lika viktiga att ha tillgängliga som kaffekoppen.
Sitter du i landskap är lurarna minst lika viktiga att ha tillgängliga som kaffekoppen.

23 minuter och 15 sekunder för att återfå fokus

Enligt en studie från University of California, Irvine (UCI) tar det oss i snitt 23 minuter och 15 sekunder (!) att återfå ordentligt fokus efter vi har blivit avbrutna. Lägg ihop alla distraktioner som hotar att avbryta dig under arbetsdagen så finns det snart ingen tid kvar till det du får betalt för att göra.

Oavsett om du spenderar dina dagar i kontorslandskapens förlovade land eller ej så är risken att bli störd ständigt närvarande. Därför är ett par hörlurar din bästa vän. Utöver att dämpa ljuden omkring dig signalerar dem även till dina kollegor att du är fullt fokuserad och helst inte vill bli avbruten. Dessutom sägs musik kunna göra dig lika kreativ och produktiv som en korsning av Steve Jobs och Picasso. På ett ungefär.

Förtydligande: Vi kan inte utlova att tipsen på musik förvandlar dig till en mix av Jobs och Picasso...
Förtydligande: Vi kan tyvärr inte utlova att tipsen på musik förvandlar dig till en mix av Jobs och Picasso…

Musik påverkar hjärnan

Men vad är egentligen bra musik på jobbet? Vi tar det från början. Musik påverkar din hjärna! Olika delar av hjärnan aktiveras beroende på om musiken är bekant eller ny, går i dur eller moll och så vidare. Kanske allra mest avgörande på jobbet är huruvida låten innehåller sång eller inte. Vi återkommer till detta alldeles strax.

Forskning visar att musik fungerar allra bäst för repetitiva uppgifter som kräver fokus men inte alltför mycket kognitiva funktioner (alltså de processer som sker i våra hjärnor när vi bearbetar information – till exempel för att tänka och lära).

Att Lyssna på musik när du jobbar betyder utan undantag att du multitaskar. Kognitiva resurser som din hjärna lägger på att förstå texter, eller bearbeta känslor som du förknippar med en viss låt, är helt enkelt upptagna och har inte tid att hjälpa dig med dina arbetsuppgifter.

Nackdelen med att lyssna på musik på jobbet är med andra ord att det kan stjäla din uppmärksamhet. Den positiva är att det kan ge energi och höja ditt humör. Som sagt kan det också vara helt nödvändigt för att dränka distraherande bakgrundsljud och hålla kollegor på avstånd. Tricket är att välja din spellista noggrant och matcha låtar till uppgiften.

Välj spellista med omsorg nästa gång du slår på musiken på jobbet.
Välj spellista med omsorg nästa gång du slår på musiken på jobbet.

Välj en spellista som passar dig och dina arbetsuppgifter

Ljud från naturen

Forskare vid Rensselaer Polytechnic Institute upptäckte för ett par år sedan att musik med naturliga ljud som vågor eller vind kan ge en riktig humörboost samtidigt som det gör dig mer fokuserad.

Naturens ljud dränker effektivt irriterande ljud omkring dig samtidigt som dina kognitiva funktioner förbättras, koncentrationsförmågan höjs och en generell våg av tillfredsställelse flyter genom dig (åtminstone enligt forskarna).

Testa att helt enkelt slå på lite halvflummigt naturljud. En snabb sökning på Spotify ger dig otaliga förslag på spellistor. Eller så kan du prova den här timmeslånga inspelningen av ett lätt vattenfall ackompanjerat av fågelsång.

Klassisk musik

Klassisk musik, framför allt barock sådan, nämns ofta i samband med ord som ”sinnesvidgande”. Dessutom har den ofta kallats perfekt för inlärning. Klassisk musik av den äldre skolan sägs vara extra bra för dig som arbetar med siffror eller har ett jobb som kräver stor uppmärksamhet på detaljer.

En förhöjd förmåga att lösa matematiska problem och extra noggrannhet vid stavning har också uppmätts i studier. Testa denna spellista med en riktig klassiker: Johann Sebastian Bach.

Låtar som du inte bryr dig om

Flera studier tyder dock på att musik du är ambivalent till kan vara allra bäst. Forskare från Fu Jen universitetet i Taiwan har exempelvis undersökt hur lyssnarnas känslor för vissa låtar påverkade deras koncentration. När försökspersonerna verkligen gillade (eller avskydde) låten de hörde under arbetet så sjönk deras fokus och distraherade dem.

För att inte trampa någon på tårna hoppar vi över att ge förslag på menlös musik. Vi kan lugna dig med att det inte är särskilt svårt att hitta.

En spellista helt utan sång

Buller av olika slag är inte din värsta fiende i kampen för att behålla koncentrationen. Den största boven i dramat är faktiskt ord. Prat kan verkligen kasta ut oss ur vår djupa koncentration som inget annat. Och det är inte så konstigt om du tänker efter. Du vill ju allt som oftast ta reda på vad som sägs (även om du ibland önskar att du aldrig hade lyssnat).

Enligt en finsk undersökning av 689 anställda som arbetade i allt från call centers till generella öppna kontorslandskap uppfattade 48 % av deltagarna tal som den allra värsta källan till distraktion.

Att dränka alla ord omkring dig med fler ord, alltså låtar med sång, är med andra ord (ursäkta ordvitsen) kanske inte den bästa idén. Vad sägs om en helt röstfri trance-lista?

Du lyssnar troligen på sämsta möjliga musik på jobbet

Trots att vi har tillgång till all världens musik fortsätter de flesta av oss att lyssna på det som toppar listorna. En salig blandning av takter, bpm och röster. Att istället hålla sig till ett spår, eller åtminstone ett album eller en musikstil i taget är att föredra enligt forskningen.

Upptäck den typen av musik som gynnar dig mest på jobbet.
Upptäck den typen av musik som gynnar dig mest på jobbet.

Annan typ av musik att lägga till i din spellista för jobbet

I slutändan är vi alla unika, likaså vår relation till musik och vad som verkligen får oss att prestera. Här får du därför några förslag på fler genrer som anses kunna göra din arbetsdag till en dans. Testa och känn efter – kanske kan du komponera en spellista som passar dig perfekt på jobbet med hjälp av de här tipsen.

Minimalistiskt
Repetitivt och i vissa öron ganska enformigt. Men vips vad det är så har du hamnat i det beryktade ”flowet” utan att du vet hur det gick till.

Prova Philip Glass

Ambient
Karaktäriseras av lågmälda, resonanta ljud. Långsamt, ofta utan en egentlig rytm. Du kommer knappt veta att det är där.

Prova Brian Eno

Chill-out
Genrens namn säger det mesta. Slappna av och hitta lugnet i arbetet.

Prova Cinematic Orchestra

Jazz
För den som tycker att det svänger lite för lite om ovan nämnda genrer. En varning ska dock utfärdas för jazzens inneboende fascination för improvisation. Det kan helt enkelt bli för rörigt för kontoret…

Prova Miles Davis

Tv-spelsmusik
Skapad för att hålla dig engagerad utan att distrahera för mycket. Det låter ju åtminstone perfekt att lyssna till när du jobbar.

Prova musiken från Zelda-spelen

Oumbärliga på kontoret.
Oumbärliga på kontoret.

För dig som gillar musik på jobbet bjuder vi på 3 tips som Magdalena Ribbing troligen skulle instämma i:

Använd hörlurar om du delar kontor. Om du har tillräckligt med space för att använda externa högtalare, se för guds skull till att basen inte dunkar i dina kollegors väggar och golv.

Sjung inte med. Åtminstone inte högt. Med väldigt stor sannolikhet är du ett större fan av din röst än dina medarbetare är.

Håll all dans till ett absolut minimum. Inga ytterligare kommentarer.

Alla slags hörlurar till pressat pris för hela företaget!

Rätt låt kräver förstås även rätt lurar. Visma Advantage erbjuder pressade priser hos leverantörer som Elgiganten, NetOnNet, Dustin och Misco. Vi kan garantera att du hittar ett par hörlurar som passar dig, oavsett om du föredrar trådlösa, in-ear, over-ear eller vad du nu kan tänkas gilla.

När vi ändå berättar om oss kan vi passa på att nämna att vår inköpstjänst dessutom sänker ditt företags kostnader på allt från drivmedel och hotellnätter till kontorsmaterial och inredning.

Just nu kan du prova vår tjänst och portal laddad med 60 starka inköpsavtal utan kostnad. Handla smartare hos DHL, OKQ8, Scandic, Lyreco, Elgiganten, NetOnNet, IKEA och många, många fler.

Ja, jag vill prova gratis!

Ps… Om du har bråttom att hinna med dagens uppgifter för att du lagt alldeles för lång tid på att läsa den här texten kan vi avslutningvis rekommendera popmusik. Den ska lämpa sig anmärkningsvärt bra för att hjälpa dig nå stressiga deadlines! I just det sammanhanget är nog Britney bättre än Bach.

Mest populära

  • Personalhandbok – gratis mall

    Personalhandbok – gratis mall för företag

    En bra personalhandbok ger medarbetare stenkoll på rutiner, plikter och rättigheter. Här samlas info om företagskultur, arbetstider och semester. Med vår nya mall har ni snart en uppdaterad personalhandbok på plats.

  • Gratis mall till bilpolicy för tjänstebil

    Bilpolicy – gratis mall till företaget

    Med en tjänstebilspolicy undviker företaget missförstånd med sina anställda. Där kan bland annat kostnader och miljöaspekter regleras på ett smidigt sätt. Ladda ner vår kostnadsfria mall och slipp onödiga problem.