Tillbaka till huvudmeny

Automatisering av orderflödet hjälper mindre producenter att leverera till dagligvaruhandeln

Möjligheten till automatisering av orderflödet har öppnat dörren för mindre producenter att leverera till Ica och Coop, samtidigt som affärssystemet ger dem möjlighet att växa.

Automatisering av orderflödet

Men med ett effektivt affärssystem och automatisering av orderflödet kan även småproducenter vara med och leverera till jättarna, något som tidigare ofta framstått som utom räckhåll. För mindre producenter har de stora volymerna inom dagligvaruhandeln ofta framstått som utom räckhåll.

Den svenska dagligvarubranschen omsätter miljardbelopp och attraherar dagligen horder av köpvilliga svenskar med plånböckerna redo för konsumtion. Som marknadsplats är dagligvaruhandeln alltså en potentiell guldgruva för producenterna. Men att få vara med och synas med sina varor bland hyllorna på Ica och Coop har inte varit så lätt, särskilt för mindre producenter.

Med ett affärssystem går det att effektivisera lager- och orderhanteringen så det minimerar rörelsekapitalbindningen.

För att kvalificera som leverantör till exempelvis Ica krävs inte bara livsmedelscertifiering och produkter som passar in i sortimentet. Det krävs även att man som leverantör kan säkerställa en stabil ström av leveranser med en redan etablerad distribution i närområdet, men även tekniska förutsättningar för elektronisk dataöverföring, så kallad EDI-kommunikation, med Ica:s system för orderflöden, streckkodsinformation och diverse standardiserade varucertifikat. Dessa saker har traditionellt varit förknippade med stora kostnader. Lager och hantering av varor för att säkerställa leveranser har bundit mycket rörelsekapital, och priset för ett affärssystem som kan kommunicera elektroniskt med Ica:s system har inneburit investeringar på miljoner kronor.

Automatisering av orderflödet minskar kostnaderna

Men idag finns affärssystem med funktionalitet som kan minska kostnaden för mindre företag att kommunicera elektroniskt och automatiskt med större företags affärssystem, från investeringar på miljoner till en investering på tiotusentals kronor. Med ett affärssystem går det dessutom att effektivisera den egna lager- och orderhanteringen på ett sätt som minimerar rörelsekapitalbindningen, med ögonblicksbilder av var varor befinner sig i flödet och låg reaktionstid på när flaskhalsar orsakar kostsamma förseningar.

Möjligheten till automatisering av orderflödet har alltså öppnat dörren för även en lokalproducerande gurkodlare eller köttproducent att göra affärer med storföretag som ICA, samtidigt som affärssystemet ger dem möjlighet att växa.

Mest populära

  • Julklapp, julbord eller julfest?

    Efter förra årets generösa möjlighet till arbetsgivarjulklapp är vi tillbaka i mer normala gåvovärden igen. Världen är orolig, klimatet hotat, elpriser som skjuter i höjden, stigande räntor och pengar som räcker till allt mindre. Vad får julklappen du ger dina anställda kosta i år och vilka är reglerna kring julbordet?

  • Kan arbetsgivare betala ut pengar istället för semester?

    När semesteråret når sitt slut, och de anställda har semesterdagar kvar, vad kan du som arbetsgivare göra? Kan du betala ut pengar istället för att ge medarbetaren semester? Det är en vanlig fråga, och svaret finns i semesterlagen.

  • Nya pensionsåldrar från 2023

    Från och med år 2023 gäller nya pensionsåldrar som styr när du tidigast kan ta ut din allmänna pension. Även garantipension, inkomstpensionstillägg och bostadstillägg omfattas av de nya reglerna.