Tillbaka till huvudmeny

Åtta områden där Sverige behöver bli mer digitalt

Visma driver aktivt opinion i en rad frågor som främjar den digitala utvecklingen i landet.

Bild: Freepik
Bild: Freepik

Vi på Visma, som tillhandahåller digitala tjänster, arbetar varje dag med företag, organisationer och andra aktörer som gör Sverige mer digitalt. Vi vet att digitaliseringen sker här och nu. Därför driver vi aktivt opinion i en rad frågor som främjar den digitala utvecklingen i landet. Åtta konkreta åtgärder där förändring skulle ge stor effekt anser vi är:

1. Att skapa förutsättningar för ett papperslöst samhälle. Det kan till exempel innebära att avskaffa kravet på fysiska kvitton, som är lagstadgat idag och att göra digitala lönebesked obligatoriska.

2. Att lagstifta krav på elektroniska fakturor. Kravet bör gälla både för mottagare och avsändare. Förutom kostnadsbesparingen tjänar miljön på det.

3. Att införa krav på digitala brevlådor till varje medborgare i Sverige. Det är framtiden och utvecklingen går tydligt åt det hållet.

4. Att skapa en mer kostnadseffektiv välfärd genom att automatisera administrativa processer. Inom sjukvården lägger till exempel läkarna idag mindre än en tredjedel av sin tid direkt åt patienter.

5. Att införa ett officiellt och nationellt digitaliseringsindex, som ett nyckeltal för grad av digitalisering av verksamheter både i privat och offentlig sektor.

6. Att integrera digitala komponenter i grundskoleutbildningen genom till exempel mer undervisning i it och programmering. Svenska elever, både tjejer eller killar, behöver få ett ökat intresse för yrken med digital kompetens och Sverige behöver kompetenssäkra framtida arbetskraft.

7. Att främja innovation och utveckling så att teknikintensiva bolag inte behöver anställa medarbetare i andra länder. Eller för den delen flytta hela verksamheten.

8. Att driva frågan om att systemlösningar blir en del av plattformen i ekonomi-, juridik- och ingenjörsutbildningar. Det är oerhört viktigt att nyutbildade akademiker har en god kunskap om de system som används på marknaden.

Visma deltar i Almedalsveckan 2017

Mest populära

  • Julklapp, julbord eller julfest?

    Efter förra årets generösa möjlighet till arbetsgivarjulklapp är vi tillbaka i mer normala gåvovärden igen. Världen är orolig, klimatet hotat, elpriser som skjuter i höjden, stigande räntor och pengar som räcker till allt mindre. Vad får julklappen du ger dina anställda kosta i år och vilka är reglerna kring julbordet?

  • Kan arbetsgivare betala ut pengar istället för semester?

    När semesteråret når sitt slut, och de anställda har semesterdagar kvar, vad kan du som arbetsgivare göra? Kan du betala ut pengar istället för att ge medarbetaren semester? Det är en vanlig fråga, och svaret finns i semesterlagen.

  • Nya pensionsåldrar från 2023

    Från och med år 2023 gäller nya pensionsåldrar som styr när du tidigast kan ta ut din allmänna pension. Även garantipension, inkomstpensionstillägg och bostadstillägg omfattas av de nya reglerna.