Tillbaka till huvudmeny

Åtta områden där Sverige behöver bli mer digitalt

Visma driver aktivt opinion i en rad frågor som främjar den digitala utvecklingen i landet.

Bild: Freepik
Bild: Freepik

Vi på Visma, som tillhandahåller digitala tjänster, arbetar varje dag med företag, organisationer och andra aktörer som gör Sverige mer digitalt. Vi vet att digitaliseringen sker här och nu. Därför driver vi aktivt opinion i en rad frågor som främjar den digitala utvecklingen i landet. Åtta konkreta åtgärder där förändring skulle ge stor effekt anser vi är:

1. Att skapa förutsättningar för ett papperslöst samhälle. Det kan till exempel innebära att avskaffa kravet på fysiska kvitton, som är lagstadgat idag och att göra digitala lönebesked obligatoriska.

2. Att lagstifta krav på elektroniska fakturor. Kravet bör gälla både för mottagare och avsändare. Förutom kostnadsbesparingen tjänar miljön på det.

3. Att införa krav på digitala brevlådor till varje medborgare i Sverige. Det är framtiden och utvecklingen går tydligt åt det hållet.

4. Att skapa en mer kostnadseffektiv välfärd genom att automatisera administrativa processer. Inom sjukvården lägger till exempel läkarna idag mindre än en tredjedel av sin tid direkt åt patienter.

5. Att införa ett officiellt och nationellt digitaliseringsindex, som ett nyckeltal för grad av digitalisering av verksamheter både i privat och offentlig sektor.

6. Att integrera digitala komponenter i grundskoleutbildningen genom till exempel mer undervisning i it och programmering. Svenska elever, både tjejer eller killar, behöver få ett ökat intresse för yrken med digital kompetens och Sverige behöver kompetenssäkra framtida arbetskraft.

7. Att främja innovation och utveckling så att teknikintensiva bolag inte behöver anställa medarbetare i andra länder. Eller för den delen flytta hela verksamheten.

8. Att driva frågan om att systemlösningar blir en del av plattformen i ekonomi-, juridik- och ingenjörsutbildningar. Det är oerhört viktigt att nyutbildade akademiker har en god kunskap om de system som används på marknaden.

Visma deltar i Almedalsveckan 2017

Mest populära

 • Gratis mall till bilpolicy för tjänstebil

  Bilpolicy – gratis mall till företaget

  Med en tjänstebilspolicy undviker företaget missförstånd med sina anställda. Där kan bland annat kostnader och miljöaspekter regleras på ett smidigt sätt. Ladda ner vår kostnadsfria mall och slipp onödiga problem.

 • Personalhandbok – gratis mall

  Personalhandbok – gratis mall för företag

  En bra personalhandbok ger medarbetare stenkoll på rutiner, plikter och rättigheter. Här samlas info om företagskultur, arbetstider och semester. Med vår nya mall har ni snart en uppdaterad personalhandbok på plats.

 • Fler ansökningar blir digitala

  Med licensen digital ärendehantering blir processen kring ärenden helt automatiserad. Just nu utvecklas fler funktioner som kommer att ingå framöver.
  – Vi har fått många bra förslag från er kunder, som friskvård och att omvandla semesterdagar till pengar, säger Håkan Karlsson, produktmarknadschef för Personec P.