Tillbaka till huvudmeny

Årets julklapp snart här

I pandemispåren gäller ännu generösare regler för arbetsgivarjulklappen än förra året. Vad gäller 2021 och vad blir årets julklapp?

Mindre än två månader till jul. Årets julklapp är inte utsedd än av Handelns Utredningsinstitut, HUI. Tanken med den är att den ska representera den tid vi lever i:

  • 1996 internetpaket med modem kopplat till telefonen.
  • 2019 mobillåda, förvaring för våra smartphones.
  • 2020 stormkök, min personliga favorit. 
  • 2021 kan årets julklapp bli ett presentkort? På restaurang eller kulturscen, då vi varit kraftigt begränsade att umgås och roa oss de senaste åren.

Samtidigt larmar kvällspressen att det kan bli tomt på hyllorna i vissa butiker inför julhandeln. Största anledningen tros vara komponentbrist och avsaknaden av containrar för frakt. Längre leveranstid om du handlar via e-handel och även julmaten spås bli dyrare. Då kan presentkortet komma väl till pass. Så kom ihåg var du läste det först 🙂

Årets julklapp från arbetsgivaren
I pandemispåren gäller ännu generösare regler än förra året, då det var extra skattefrihet på gåvor från arbetsgivaren. Under 1/1-31/12 2021 gäller en tillfällig skattefrihet utöver den vanliga julklappen som får kosta max 500 kr. Det innebär att arbetsgivaren har möjlighet att under innevarande år ge en gåva till ett värde av 2 000 kr plus en julklapp för 500 kr. Har arbetsgivaren under 2021 inte gett några gåvor finns alltså möjligheten att ge medarbetaren en skattefri gåva för upp till 2 500 kr. Samtliga gåvobelopp är inklusive moms.

Jag vill hellre skänka pengarna till välgörenhet
Om arbetsgivaren istället för en julklapp fattat beslutet att skänka pengar till välgörenhet beskattas inte medarbetaren. Men om du själv ber arbetsgivaren att skänka pengen som du skulle ha fått en gåva för, då är reglerna annorlunda. Då kommer gåvans värde att beskattas som lön för dig som medarbetare. Det beror på att gåvan då jämställs med kontanter.

Våra HRM-system kan hjälpa dig hålla koll på regler och gåvor. Det ska vara lätt att göra rätt!