Tillbaka till huvudmeny

Vad säger vetenskapen om arbetsglädje?

Annika Lantz Friedrich, professor i psykologi vid Stockholms universitet, berättar om vad som får oss att trivas på jobbet.

Vad säger vetenskapen om arbetsglädje? Illustration: Pixabay
Vad säger vetenskapen om arbetsglädje? Illustration: Pixabay

 Hallå där…

…Annika Lantz Friedrich, professor i psykologi vid Stockholms universitet. Vad kan du lära oss om arbetsglädje?

Hur bör arbetet utformas för att maximera arbetsglädjen?
Jag förespråkar att arbetet ska vara humant utformat. Människan är född meningsskapande och vi behöver mål och mening med det vi gör. En förutsättning för arbetsglädje är därför att vi får vara delaktiga i att formulera målen för vårt arbete, utvärdera insatsen och få återkoppling från andra. Tyvärr är många jobb inte utformade på det sättet. Om vi bara tilldelas uppgifter som sedan kontrolleras påverkar det motivationen negativt. Det går att likna vid ett sockerkaksbak, där du upptäcker att du använt för få ägg, men sen inte får vara med och skriva inköpslistan till nästa tillfälle.

Vi stimuleras också av att använda vår kognitiva förmåga. I vissa yrken har standardisering ersatt problemlösningen. Då är det extra viktigt att du känner sig delaktig i utvecklings- och förändringsarbetet. Det blir ingen utmaning om det är givet vad du ska göra, utan möjlighet att påverka.

Vilken betydelse har arbetskamraterna?
Sociala relationer stimulerar och får oss att må bra. Att ställa krav på samspel är viktigt för arbetet och utvecklar oss som människor. Dessutom leder det till lärande och ökad arbetsglädje. Men samtidigt som vi behöver samarbeta måste det finnas handlingsutrymme att själva styra oss mot målet.

Den sociala kontaktens potential för arbetsglädje handlar även om möjligheten att göra nytta för någon annan. Det får oss att känna stolthet. Om du däremot tvingas utföra uppgifter som gör det omöjligt att utföra ett bra jobb, ger det motsatt effekt. Med tillitsbaserad styrning kan exempelvis hemtjänst och åldringsvård öka personalens arbetsglädje väsentligt.

Och hur stor effekt har flipperspel och roliga kickoff:er?
Rolighetsaspekten är överdimensionerad. Självklart är det viktigt att ha kul på arbetstid, men det viktiga är att arbetet känns betydelsefullt. Du kan inte kompensera för brister i det dagliga arbetet med skojiga planeringsdagar. Vi löser heller inga problem av att gå ut och dricka öl tillsammans.

Under livets faser växlar våra prioriteringar. Vad vi finner värdefullt skiljer sig också mellan olika individer och kön. Dålig lön påverkar motivationen negativt, men till skillnad från vad många tror är lönen som motivationsfaktor, därutöver, högst begränsad. Ibland skriver media om företagsledare som kräver tio miljoner för att ta ett visst jobb. Då tänker jag att om de är så omotiverade, kanske de inte ska ha det jobbet.

Mest populära

  • Gratis mall till bilpolicy för tjänstebil

    Bilpolicy – gratis mall till företaget

    Med en tjänstebilspolicy undviker företaget missförstånd med sina anställda. Där kan bland annat kostnader och miljöaspekter regleras på ett smidigt sätt. Ladda ner vår kostnadsfria mall och slipp onödiga problem.

  • Personalhandbok – gratis mall

    Personalhandbok – gratis mall för företag

    En bra personalhandbok ger medarbetare stenkoll på rutiner, plikter och rättigheter. Här samlas info om företagskultur, arbetstider och semester. Med vår nya mall har ni snart en uppdaterad personalhandbok på plats.

  • Fler ansökningar blir digitala

    Med licensen digital ärendehantering blir processen kring ärenden helt automatiserad. Just nu utvecklas fler funktioner som kommer att ingå framöver.
    – Vi har fått många bra förslag från er kunder, som friskvård och att omvandla semesterdagar till pengar, säger Håkan Karlsson, produktmarknadschef för Personec P.