Tillbaka till huvudmeny

70 % vet inte eller är osäkra på vad ett modernt affärssystem innebär

Många vet inte vad ett modernt affärssystem är och innebär, enligt en undersökning initierad av Visma Software strax innan sommaren.  När vi frågade om det är tydligt vad som avses när begreppet “modernt affärssystem” används svarade hela 47 procent nej, och ytterligare 23 procent att de var osäkra.  Resultatet är lite av en ögonbrynshöjare då […]

70 % vet inte vad ett modernt affärssystem är

Många vet inte vad ett modernt affärssystem är och innebär, enligt en undersökning initierad av Visma Software strax innan sommaren. 

När vi frågade om det är tydligt vad som avses när begreppet “modernt affärssystem” används svarade hela 47 procent nej, och ytterligare 23 procent att de var osäkra. 

Resultatet är lite av en ögonbrynshöjare då merparten av de svarande i undersökningen är verksamma inom områden där de högst troligt jobbar i ett affärssystem i dag, såsom exempelvis ekonomi, administration samt lager och logistik. 

Men det är också fullt förståeligt. Ett affärssystem som benämns modernt är i mångt och mycket samma sak som ett traditionellt – det hjälper företag att hantera sina kärnprocesser. Den stora skillnaden är hur. Ett modernt affärssystem underlättar inte bara att utföra uppgifter, det är en katalysator för att jobba mer automatiserat, datadrivet och smartare.

Ett modernt affärssystem är självgående

Vi brukar på enklast möjliga sätt säga att ett modernt affärssystem är självgående. När du satt upp ditt automatiska flöde jobbar systemet själv, och du behöver bara hantera avvikelser. Samtidigt kan du och kollegorna se och dra nytta av verksamhetens siffror och data i realtid, på ett tydligt och lättanvänt sätt.

  • Självgående med hjälp av automatiseringar
  • Optimerat för analys och smarta rapporter 
  • Enkel integration med andra system 
  • En trygg och stabil plattform

En trygg och stabil plattform är för många en avgörande anledning till att välja ett modernt affärssystem. Att alltid garanteras den senaste tekniken och veta att företagets mest centrala system är byggt för att möta såväl dagens som framtida utmaningar och säkerhetshot, är en stor trygghet.

Att jämföra resultatet av undersökningen med SCBs statistikdatabas (2021) är intressant. Här framgår att 64 procent av svenska företag med tio anställda eller fler köper sitt affärssystem som molntjänst, och väljer därmed en modern lösning. Enligt SCB är detta också vanligare ju större företaget är, exempelvis anger hela 76 procent av företagen med 50-249 anställda där att de köper sitt affärssystem som molntjänst.

Vill du veta mer om fördelarna med ett modernt affärssystem?
Lyssna in till något av våra webbinar!

Läs mer och anmälan

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes online av YouGov på uppdrag av Visma Software. Antalet respondenter var 590 sett till att endast svar från de som angivit att de arbetar räknades. Undersökningen genomfördes i juni 2022.

Mest populära

  • Nya löner för 2023 är på plats – så här påverkas du

    Kommunal tillsammans med Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har nu fattat beslut om det sista avtalsåret. De är överens om hur mycket lönerna ska öka under 2023 och har fått till en kraftig ökning av avtalets lägstalön. Samtidigt skjuts förhandlingen om låglönesatsningen till nästa år.

  • Beräkna dygnsvila i realtid

    Från 1 oktober 2023 gäller nya regler kring vilotid för medarbetare i kommuner och regioner. Hur kan du möta de nya kraven på bästa sätt? Vi frågade Jerker Wall, produktmarknadsansvarig för schema- och bemanningssystemet Medvind WFM.