Tillbaka till huvudmeny

5 tips för ett säkert hemmakontor

Hur säkert är ditt hemmakontor egentligen? Här kommer några grundläggande tips för att öka cybersäkerheten när du jobbar hemifrån.

Enligt Vismas rapport Koll på lön har över 95 procent inom lönebranschen möjlighet att arbeta hemifrån. De flesta av oss vet att våra hemmakontor bör ha lika hög säkerhet som vår vanliga arbetsplats – vi vet bara inte riktigt hur vi når dit. Därför har vi samlat fem tips till dig som vill öka säkerheten hemma.

1. Säkra ditt hemmanätverk

Grunden för cybersäkerhet på distans är ditt hemmanätverk. Börja med att ändra ditt standard-användarnamn och lösenord på din router till något unikt (läs svårhackat). Aktivera WPA3-kryptering för wifi och uppdatera regelbundet din routers programvara. Undvik att använda offentliga nätverk för arbetsrelaterade uppgifter, eftersom de ofta är mindre säkra. Använder du offentliga nätverk bör du alltid använda en VPN-tjänst för att kryptera din internetanslutning.

2. Använd starka lösenord

Lösenord är din första försvarslinje mot cyberattacker. Använd alltid komplexa lösenord som inkluderar en blandning av stora och små bokstäver, siffror och specialtecken. Undvik att använda lösenord som går att gissa, som födelsedagar eller namn. Det bästa är att använda en pålitlig lösenordshanterare, som 1Password, för att förenkla det hela.

3. Använd multifaktorautentisering (MFA)

MFA lägger till en extra säkerhetsnivå genom att kräva att du ger två eller fler former av verifiering innan du kommer in på dina konton. Aktivera MFA om du kan, särskilt för din e-post, molnlagring och arbetsrelaterade applikationer. Det minskar risken för att någon obehörig ska komma in i systemet, även om ditt lösenord skulle bli hackat.

4. Ha uppdaterad programvara

Cyberbrottslingar utnyttjar ofta kända sårbarheter i programvara och operativsystem. Se till att ditt operativsystem, program och antivirusprogram uppdateras regelbundet. Aktivera automatiska uppdateringar om det är möjligt. Var också försiktig när du laddar ner filer eller klickar på länkar, eftersom skadlig programvara ofta ser ut som ett mail från en kompis eller kollega.

5. Använd din jobbdator – inte din privata

Även om det kan vara bekvämt att använda dina egna enheter så är de inte lika säkra.  Använd alltid datorer, telefoner och andra enheter som du fått från din arbetsgivare. Och glöm inte att följa din arbetsgivares policy för hur du får använda dem. 

Läs mer om varför säkerhetsarbetet måste pågå hela tiden – och vad som händer om du drabbas av en attack.

Mest populära

  • Personalhandbok – gratis mall

    Personalhandbok – gratis mall för företag

    En bra personalhandbok ger medarbetare stenkoll på rutiner, plikter och rättigheter. Här samlas info om företagskultur, arbetstider och semester. Med vår nya mall har ni snart en uppdaterad personalhandbok på plats.

  • Gratis mall till bilpolicy för tjänstebil

    Bilpolicy – gratis mall till företaget

    Med en tjänstebilspolicy undviker företaget missförstånd med sina anställda. Där kan bland annat kostnader och miljöaspekter regleras på ett smidigt sätt. Ladda ner vår kostnadsfria mall och slipp onödiga problem.