Tillbaka till huvudmeny

Efter attacken: ”Säkerhetsarbetet måste pågå hela tiden”

Föreställ dig att du ska nå 1 700 medarbetare — utan vare sig mail eller telefon.
Du är chef och måste ge kollegorna värsta tänkbara julhälsning: de får ingen lön till jul. Du kastar en blick genom fönstret, mot äldreboendet som står utan värme.

Joacim Mansfeldt, SaaS-specialist, Visma Publitech

Termometern på fönsterblecket har krupit ner till trettio minusgrader. Du vänder dig mot datorn, vars skärm visar ett kaos av krypterad obegriplighet. Plötsligt stormar it-chefen in: ”Hackarna kräver pengar. Femton miljoner. Vad gör vi?”.

— Man vet ju att det sker, men vi hade aldrig tänkt att det skulle hända just oss. Det gör nog ingen, säger Sara Gahm.

Hon var systemutvecklare på Kalix kommun när it-attacken lamslog hela organisationen den där decembernatten. 

— De ringde fredag förmiddag och vi fattade direkt att det var allvarligt. Jag frågade Sara vilka system de fortfarande kom åt, och hon sa ”Inte ett enda. Vi är helt utelåsta”, berättar Joacim Mansfeldt, SaaS-specialist hos Visma PubliTech.

E-post, telefoni, ekonomisystem, hemtjänstens medicinlistor, värme i skolor och äldreboenden: ingenting fungerade. Gärningsmännen hade utnyttjat säkerhetsbrister till att ladda upp ett krypteringsprogram, så kallad ransomware. 

— Någon tar sig in i systemet och gör sig själv till super-admin. Alla filer krypteras, sedan tar inkräktaren nyckeln och drar. Som drabbad kan du inte rädda någonting; valet står mellan att betala lösensumman för att få nyckeln, eller att återskapa precis allt, säger Joacim Mansfeldt. 

En jul utan lön?

Med en vecka till julafton, utan lönesystem, skulle medarbetarna i Kalix kommun tvingas fira utan lön på kontot. Svårt för de flesta, för vissa ren katastrof.

— Att inte kunna betala ut lönerna, det kändes som en mardröm, säger Sara Gahm.

När Joacim Mansfeldt frågade efter säkerhetskopior tändes hoppet: jo, förvaltningen hade nyligen börjat med backup på en server tryggt åtskild från övriga system. Det blev decemberlönens räddning. 

— Själva lösningen var en migrering från den servern till en av våra. En sådan överflyttning tar, korrekt genomförd, mellan en och två månader. Den tiden fanns ju inte, så alternativet blev en minimal uppsättning. Vi kavlade upp ärmarna och började jobba… ganska intensivt, säger Joacim Mansfeldt. 

Snabbheten avgörande

Det tog en helg. Sedan hade han och kollegorna satt upp en webserver och databas, lyckats överföra backupen från den internet-lösa kommunförvaltningen, testkört och verifierat. 6-8 veckors arbete utfört på tre dagar — och så fick alla sin lön. I tid, dessutom.

— Utan backup hade det inte varit möjligt. Men lösningen var enkel; det anmärkningsvärda var snabbheten, att vi faktiskt lyckades göra det på ett par dagar, säger Joacim Mansfeldt.  

När det mest kritiska var löst återstod mycket arbete med övriga system. Enligt kommunens prio-ordning och i tätt samarbete med Visma stärktes säkerheten över hela it-infrastrukturen. Idag klarar Kalix kommun uppåt en månad ifall en ny it-attack inträffar.

It-chefen: stort ansvar, små resurser

Vad som hände, hur hackarna tog sig in, vet man inte. Bara att det vore betydligt svårare nu.

— Det finns ingen anledning att peka finger eller säga ”där gjorde ni fel”. Ofta lägger man säkerhetsansvaret på it-chefen, men avsätter inte de resurser som faktiskt krävs. Säkerhetsarbetet måste pågå hela tiden, man ska hålla sig informerad om nya risker, checka av uppgraderingar och skydd, att alla följer rutinerna… Det vet it-chefen, men resten av organisationen förstår kanske först när det är för sent, säger Joacim Mansfeldt.  

3 enkla sätt att skydda dig mot it-attacker

Mest populära

 • Gratis mall till bilpolicy för tjänstebil

  Bilpolicy – gratis mall till företaget

  Med en tjänstebilspolicy undviker företaget missförstånd med sina anställda. Där kan bland annat kostnader och miljöaspekter regleras på ett smidigt sätt. Ladda ner vår kostnadsfria mall och slipp onödiga problem.

 • Personalhandbok – gratis mall

  Personalhandbok – gratis mall för företag

  En bra personalhandbok ger medarbetare stenkoll på rutiner, plikter och rättigheter. Här samlas info om företagskultur, arbetstider och semester. Med vår nya mall har ni snart en uppdaterad personalhandbok på plats.

 • Fler ansökningar blir digitala

  Med licensen digital ärendehantering blir processen kring ärenden helt automatiserad. Just nu utvecklas fler funktioner som kommer att ingå framöver.
  – Vi har fått många bra förslag från er kunder, som friskvård och att omvandla semesterdagar till pengar, säger Håkan Karlsson, produktmarknadschef för Personec P.