Tillbaka till huvudmeny

5 rekommendationer vid digitalisering av er projekthantering

Gå från gissningar och jagande till ett faktabaserat, datadrivet och strukturerat sätt att hålla koll på era projekt. Andrea ger exempel på effektivitetsvinster för bland annat ekonomiavdelningen och medarbetarna.

5 rekommendationer vid digitalisering av er projekthantering

När jag pratar med beslutsfattare, projektledare och ekonomiansvariga så bubblar känslorna av otydlighet, osäkerhet och ibland även meningslöshet. Det är verksamheter som vill ha en lösning för effektivisering av sin projekthantering och som står inför att sätta strategin för en digital transformation. Det finns inte utrymme att avvakta och låta det “funka”- digitalisering effektiviserar, skapar trygghet och kontroll samt ger er ett helt nytt sätt att förvalta kundrelationer.

För projektintensiva verksamheter är verktygen avgörande vid digitalisering. Det gäller att ha en tydlig plan för projektet samt att ni har en värdegrundande riktning för projekthanteringen. Som ledare har du en nyckelroll i att förstå hur digitaliseringen påverkar det ni gör och ditt team. Mitt råd är att göra den digitala projekthanteringen till innovation och göra den till er styrka. Med ett nytt sätt att jobba föds ny energi för uppgifterna, vilket skapar utrymme för nya smarta idéer och arbetsglädje.

Mina rekommendationer vid digitalisering av er projekthantering:

 1. Förstå vad den digitala transformationen betyder för ditt företag. Hur påverkas ni av digitaliseringen och nya kundbeteenden?
 2. Säkerställ att ni har resurser och kompetens att genomföra önskade förändringar.
 3. Arbeta agilt och i ett nära samarbete mellan it och verksamhet. Jag har i en serie av tre bloggar skrivit om projekthantering i en agil verksamhet med fokus på dessa tre områden; ledarskap, kundvärde och uppföljning.
 4. Inkludera medarbetarna tidigt och prioritera att alla förstår nyttan med förändringen och de verktyg som införs. Det skapar engagemang och är en förutsättning för en lyckad transformation.
 5. Kom igång att arbeta faktabaserat och datadrivet snarare än utifrån generella uppskattningar. Förmågan att fatta datadrivna beslut är en förutsättning för ett framgångsrikt digitalt arbetssätt. Att mäta, följa upp och skapa åtgärdsplaner kan låta självklart men det är långt ifrån alla som gör det idag. Varför inte komma igång med det redan i år?

Med Visma.net Project Management kan du stärka din beslutsförmåga. Här är ett exempel på hur din dashboard kan se ut när du loggar in i projekthanteringsverktyget. Din startvy ger dig full överblick av aktuella projekt, vilket leder till god kontroll – allt givetvis i realtid.

Full överblick av aktuella projekt direkt i startvyn
I startvyn får du direkt en full överblick av dina projekt

Exempel på effektivitetsvinster från användare av Visma.net Project Management:

Ekonomiavdelningen

 • Realtidsinformation
 • Mindre manuellt arbete
 • Fatta beslut på rätt nyckeltal
 • Effektiv rapportering
 • Bättre kvalitét och kontroller

Styrelse och beslutsfattare

 • Realtidsinformation
 • Bättre kvalité i beslutsunderlag
 • Snabbare åtgärder
 • Bättre styrning av verksamheten

Medarbetare

 • Effektiv rapportering
 • Mindre manuellt arbete
 • Utläggsredovisning
 • Attest
 • Självbetjäning

Gör digitaliseringen till er innovation

Innovation är något som många företag strävar efter och det är inte ovanligt att man har det som värdeord. Vi på Visma har exempelvis dessa fem värderingar: respekt, pålitlighet, innovation, kompetens och laganda. Innovationer är nya idéer som är till nytta för verksamheten. Dagens ledarskap behöver skapa rätt atmosfär och förutsättningar för innovation, ansvarstagande och förändringsvilja. Anamma ett modernt, digitalt ledarskap med andra ord.

5 kännetecken för innovation

 1. Nya idéer som är till nytta för verksamheten
 2. Effektivitet Kraften i er verksamhetsutveckling
 3. Kvalitet Bra kvalitet och hög kundnöjdhet
 4. Brytning mot tidigare praxis Det är någonting nytt i organisationen
 5. Värdeskapande Skapar värde i förhållande till kärnverksamheten

Visma.net Project Management kan hjälpa er att underlätta uppfyllnaden av dessa fem punkter. Det är ett verktyg utformat för att utveckla verksamheten och ge stöd i hela kedjan – från införsäljning till fakturering. Exempelvis görs prognoser, rapporter och uppföljning med bara några klick.

Genom att använda vår kundhantering och integrera säljstöd kan ni höja kvalitetén, värdet och vinna kundnöjdhet. Att underhålla relationen med kunden är inte menat att kontakten endast ska ske via VD eller ekonomichef. Se till att ha kontakt med flera personer hos kunden, gärna ett helt team. Med vårt projekthanteringsverktyg så kan ni lägga in flera adresser och flera kontaktpersoner som dessutom är kopplade till olika lokaliseringar vilket möjliggör ett värdeskapande relationsbygge. Verktyget påminner er om att vårda och underhålla kontakterna. Kontinuiteten skapar pålitlighet och får kunderna att känna sig säkra på relationen. Alla aktiviteter som ni skapar syns och sparas sedan i en historik vilket gör att ni alltid ser vem, vad och när dessa utförs. Systemet är även synkat med er kalender vilket sparar tid och minskar risken för dubbelbokningar.

Lägg in flera adresser och flera kontaktpersoner kopplade till olika lokaliseringar
I Visma.net Project Management är det lätt att hålla koll på ALLA kontakter
Få koll på dina projekt med Visma.net Project Management
Få koll på dina projekt med Visma.net Project Management

Flytta projektledningen till molnet

I dag kräver konsumenter direkt access till tjänster och information överallt utan fördröjning. Vi kommunicerar, agerar och konsumerar annorlunda med hjälp av teknik som håller oss ständigt uppkopplade. Detsamma gäller även i våra yrkesroller. Transparens är viktigt, att rätt data finns tillgänglig i rätt tid för alla som behöver det. Vi vill ha tjänster levererade med en gång, utan problem. Visma.net Project Management stödjer dessa principer på ett effektivt sätt och lösningen utvecklas och uppdateras löpande för att hålla jämna steg med marknaden och ändrade behov. Vår ambition är att stötta er hela vägen med utbildning och skräddarsydd implementation. För oss är det viktigt att alla användare av lösningen vi tillhandahåller har grundläggande förståelse för varför de ska använda systemet, och hur det kan stötta såväl individ som verksamhet.

Jag möter ofta oro för säkerheten då det kommer till molnbaserade lösningar. Väljer ni Visma.net Project Management ingår både säkerhet och trygghet i tjänsten. Vi ser till att allt funkar, så att du och dina kollegor kan fokusera på verksamheten.

Det är människorna som gör resan

Jag och mina kollegor jobbar för att tillfredsställa organisationers krav om behov, information och konsultation för att ni ska möta så få flaskhalsar som möjligt på er förändringsresa. Alla måste kunna komma åt data och fatta beslut. Marknad, konsult, försäljning, kund­service, utveckling, produktion, inköp, logistik, ekonomi, it och personalfunktionen. Digitalisering handlar långt ifrån bara om teknik, vi får aldrig glömma att det faktiskt är människorna som gör resan.

Mycket går såklart också att skräddarsy. Med hjälp av våra konsulter kan ni få ett avancerat verktyg anpassat för just er. Vi visar och berättar gärna mer!

Boka demo