Tillbaka till huvudmeny

4 anledningar till att skaffa en mentor

Studierna är klara och du är redo för att kasta dig in i arbetslivet. Med en mentor får du en stor konkurrensfördel på arbetsmarknaden och den där extra boosten i karriären.

Mentor

En forskningsstudie som genomförde en metaanalys av 43 studier som jämförde karriär resultat mellan individer med mentor och de utan visade att mentorskap hade flera positiva effekter i karriären. De med mentor hade högre lön, kände sig mer nöjda och engagerade i sin karriär samt hade högre tilltro till att det skulle gå bra för dem i jobbsammanhang jämfört med de som körde solo. Hur kommer det sig? Vad är det med mentorskapet som genererar dessa positiva effekter i arbetslivet? 

En form av nätverkande

Genom din mentor har du tillgång till hens professionella nätverk. Ser din mentor potential i dig kan hen spela en viktig roll genom att introducera dig till rätt personer i din bransch.

Inte bara sakkunskap

Utöver att få stöd i ditt praktiska arbete får du även ovärderlig inblick i de frågor som traditionell utbildningen inte täcker. Här tar mentorn rollen som din helt egna coach och ger dig värdefull input om arbetslivets alla oskrivna regler.

Du blir självgående snabbare

Att befinna sig i den proximala utvecklingszonen innebär att du genom hjälp av en mer senior individ klarar svårare uppgifter än vad du hade klarat om du tacklat uppgiften på egen hand. Genom att träffa din mentor bolla tankar och uppgifter ökar dina chanser till en exponentiell utvecklingskurva. På så sätt maximera du din prestation vilket kan påverka både ditt självförtroende och göra dig mer autonom.

Lär av din mentors misstag

Din mentor har själv säkert gått på flera minor under sin karriär och kan hjälpa dig att undvika att göra samma typ av misstag. Genom att prata om vilka utmaningar och vägval du står inför får du råd om hur du tacklar svåra situationer och hur du ska prioritera i dessa.

Vi på Visma vet att mentorskap är en vital faktor för en brant utvecklingskurva. Därför har vi mentorskap som ett stående inslag i vårt graduateprogram som riktar sig till dig som är nyutexaminerad från högskola eller universitet. Syftet med graduateprogrammet är att ge det stöd nyexade stjärnor behöver för att lyckas både på Visma och fortsatt framåt i karriären! 

Tobias Hellström som är en av våra grymma mentorer på Vismas graduateprogram 2019 berättar vilka kvaliteter han tycker utmärker en bra mentor på arbetsplatsen:

“Något som underlättar för att kunna vara en bra mentor är erfarenhet, dels i själva arbetet men även av arbetsplatsen som den nya personen börjar på. Det kanske är självklart, men det är fortfarande viktigt. Det är också viktigt att förmedla att ‘inga frågor är för dumma’ och att man alltid tar sig tid att assistera personen när så behövs. Är det ens första jobb så kan det ju vara väldigt mycket som är nytt, så man förstår ju att det kan bli en hel del frågor/funderingar.”

Är du nyfiken på Visma och tror att graduateprogrammet är något för dig? Skicka då ett mail till Björn på bjorn.johansson@visma.com eller klicka in här och läs mer. Ansökan öppnar i mitten av december – håll utkik!

/Skrivet av Catherine Chamera

Källa: 

[1] Allen et al., 2004 

Mest populära

  • Nya löner för 2023 är på plats – så här påverkas du

    Kommunal tillsammans med Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har nu fattat beslut om det sista avtalsåret. De är överens om hur mycket lönerna ska öka under 2023 och har fått till en kraftig ökning av avtalets lägstalön. Samtidigt skjuts förhandlingen om låglönesatsningen till nästa år.

  • Beräkna dygnsvila i realtid

    Från 1 oktober 2023 gäller nya regler kring vilotid för medarbetare i kommuner och regioner. Hur kan du möta de nya kraven på bästa sätt? Vi frågade Jerker Wall, produktmarknadsansvarig för schema- och bemanningssystemet Medvind WFM.