Tillbaka till huvudmeny

30 dagar utan dator – IT Gårdens vd, Johan Henckel, antog utmaningen

PC-marknaden sjunker i takt med att smartphones blir allt smartare. Många experter förutspår att mobila enheter i allt större utsträckning kommer att ersätta datorer. Men tänk om vi redan är där – hur bryter man vanan att jobba framför datorn?

IT Gårdens vd, Johan Henckel, använder sin smartphone som PC.

PC-marknaden sjunker i takt med att smartphones blir allt smartare. Många experter förutspår att mobila enheter i allt större utsträckning kommer att ersätta datorer. Men tänk om vi redan är där – hur bryter man vanan att jobba framför datorn?

Det bestämde sig IT Gårdens vd, Johan Henckel, att ta reda på. Utmaningen: att vara utan dator i 30 dagar. När jag når honom på mobilen som varit hans främsta arbetsredskap de senaste tre veckorna är han överraskad hur bra det fungerat.

– Hittills har utmaningen gått över förväntan. Det har varit lite strul med kablar och inkompatibel teknik, framförallt vid presentationer. Då har jag saknat datorn. Samtidigt är det väldigt befriande att bara lägga telefonen i kavajfickan och sen vara på sin väg, säger Johan Henckel.

Telefonen i fråga är en Samsung Galaxy Note 8. När Johan inte är på resande fot sitter den i dockan på kontoret, en Samsung DeX Station EE-MG950, vilket gör det möjligt att ansluta telefonen till en skärm, tangentbord och mus. Samma uppsättning som en stationär dator, minus själva datorn.

– Jag använder telefonen som PC, helt enkelt. I början av experimentet var jag orolig för att jag skulle behöva ladda telefonen i tid och otid, men eftersom den är i dockan när jag är på kontoret är telefonen alltid fulladdad när jag ger mig iväg på möten, säger Johan Henckel. En annan positiv sidoeffekt är att Johan har fått en bättre arbetsbalans. Lite ironiskt kan tyckas, eftersom mobilen är något de flesta av oss kollar lite för mycket.

– Förut satt jag ofta på kvällarna och jobbade lite med laptopen i knäet, men nu när jag använder telefonen som dator låter jag den stå i dockan på hemmakontoret, så jag kollar exempelvis inte mejlen hela tiden, säger Johan Henckel.

IT Gårdens affärs- och ekonomisystem, Visma Business, kommer Johan åt genom en VDI-lösning (Virtual Desktop Infrastructure). Attestering av reseräkningar och tidrapporter görs smidigt via en app. En av de första apparna Johan installerade var HP Smart med verktyg för att skriva ut, skanna och ställa in skrivare. Excel, Word och PowerPoint körs via Microsoft Office Mobile. För att organisera och synkronisera filer och dokument används Evernote.

Bland kunder och kollegerna på IT Gården har responsen varit positiv. Många är intresserade av vad som kommer att bli nästa steg i det digitala samhället och om framtida arbetssätt.

– Många är nyfikna på hur de kan använda samma lösning. Vi är ju ett IT-företag som arbetar innovativ, så utmaningen är helt i linje med vårt erbjudande; att ligga i framkant när det gäller ny teknik och sättet att arbeta, både internt och gentemot våra kunder.

Dessutom lockar friheten att slippa släpa runt på en laptop, även om vanans makt gör sig påmind ibland.

– Det händer fortfarande att jag stannar upp på väg ut till bilen och tänker att jag har glömt datorn. Ny teknik är inte det enda man måste förhålla sig till, även vanor måste brytas om man vill känna sig friare i sitt sätt att arbeta.

Mer om utmaningen, tekniken bakom samt Johans summering av experimentet hittar du på IT Gårdens blogg.

Johans bästa tips för dig som vill ha kontoret i fickan:

 1. Kör Android.
 2. Välj en mobiltelefon med mycket minne och kraft (i detta fall en Samsung Galaxy Note 8).
 3. Skaffa en VDI och/eller Citrix-lösning för legacy applikationer.
 4. Köp en mobile applications suite (exempelvis Office 365 eller G Suite) med molnlagring.
 5. Hoppa på digitaliseringståget med smarta tjänster som Kivra, så får du ett komplett kontor i mobilen.

Mest populära

 • Gratis mall till bilpolicy för tjänstebil

  Bilpolicy – gratis mall till företaget

  Med en tjänstebilspolicy undviker företaget missförstånd med sina anställda. Där kan bland annat kostnader och miljöaspekter regleras på ett smidigt sätt. Ladda ner vår kostnadsfria mall och slipp onödiga problem.

 • Personalhandbok – gratis mall

  Personalhandbok – gratis mall för företag

  En bra personalhandbok ger medarbetare stenkoll på rutiner, plikter och rättigheter. Här samlas info om företagskultur, arbetstider och semester. Med vår nya mall har ni snart en uppdaterad personalhandbok på plats.

 • Fler ansökningar blir digitala

  Med licensen digital ärendehantering blir processen kring ärenden helt automatiserad. Just nu utvecklas fler funktioner som kommer att ingå framöver.
  – Vi har fått många bra förslag från er kunder, som friskvård och att omvandla semesterdagar till pengar, säger Håkan Karlsson, produktmarknadschef för Personec P.