Tillbaka till huvudmeny

3 smarta sätt för företaget att värna miljön

En stor del av företags miljöpåverkan utgörs av inköp – en nyckel i miljöarbetet som går att påverka även för mindre företag. Här kommer 3 tips som gör skillnad för miljön, ofta utan att kosta en enda krona.

3 tips på hur ditt företag blir snällare mot miljön.
3 tips på hur ditt företag blir snällare mot miljön.

Sveriges starka konjunktur fortsätter att skina på småföretagarna. Det är goda tider för satsningar och Konjunkturinstitutets senaste prognos skvallrar om tillväxt för nästan samtliga företagssektorer. Vismas Affärsbarometer, som kartlägger småföretagens inställning till inköp, pekar i samma riktning. Men trots det goda ekonomiska klimatet tycks företagen ha glömt bort miljön …

Enligt Affärsbarometern tar färre än hälften av landets små och medelstora företag hänsyn till miljön vid inköp. Än mer alarmerande är att en lång trend av stigande miljömedvetenhet har brutits. Samtidigt visar siffror från Statistiska Centralbyrån att utsläppen av växthusgaser har ökat.

Små och medelstora företag har en påtaglig inverkan på vår miljö då de utgör 99 procent av Sveriges företag. Men bland småföretagarna uppger endast 49 procent att de tar hänsyn till miljön när de gör inköp.

Vi har förhandlat inköpsavtal sedan början på 2000-talet och vill ge alla småföretagare 3 tips som gör skillnad för miljön, ofta utan att kosta en enda krona.

1. Digitala tjänster för miljön

E-signaturer, en av många smarta digitala lösningar som gynnar miljön.
E-signaturer, en av många smarta digitala lösningar som gynnar miljön.

Behöver du verkligen åka på möte i en annan del av landet? Med modern teknik är webbmöten effektiva, prisvärda och bra för miljön. E-fakturor, digitala arkivlösningar och e-signaturer är andra tjänster som gör livet lättare och skonar miljön.

2. Lägg kraften där det gör skillnad

Ekologisk frukt i all ära, men stirra er inte blinda på valet av fruktkorg. Identifiera i stället var er miljöpåverkan är som störst. Är ni fraktintensiva? Köp närproducerat för kortare transport och gör få men stora inköp. Förbrukar ni mycket energi? Byt till grön el redan i dag.

3. Ensam är inte stark

Små företag kan ha svårt att kräva förändring hos sina leverantörer. Att anpassa sitt sortiment efter en mindre aktörs krav är helt enkelt inte lönsamt. Gå samman med andra företag och ställ samma miljökrav så ökar pressen på förändring.

Små och medelstora företag utgör en viktig pusselbit i Sveriges miljöarbete. Genom miljösmarta inköp kan ni göra en faktisk skillnad för vår miljö. Det är aldrig för sent att sätta igång.

Prova 1 månad gratis!

Just nu har du möjlighet att prova på vår samlade köpkraft i en månad utan kostnad.

Ja, jag vill prova gratis!

Mest populära

  • Personalhandbok – gratis mall

    Personalhandbok – gratis mall för företag

    En bra personalhandbok ger medarbetare stenkoll på rutiner, plikter och rättigheter. Här samlas info om företagskultur, arbetstider och semester. Med vår nya mall har ni snart en uppdaterad personalhandbok på plats.

  • Gratis mall till bilpolicy för tjänstebil

    Bilpolicy – gratis mall till företaget

    Med en tjänstebilspolicy undviker företaget missförstånd med sina anställda. Där kan bland annat kostnader och miljöaspekter regleras på ett smidigt sätt. Ladda ner vår kostnadsfria mall och slipp onödiga problem.