Tillbaka till huvudmeny

Vad innebär det att lämna över systemdriften?

Av säkerhetsskäl kan det vara en god investering att överlåta driften av verksamhetskritiska system åt experter. Dessutom slipper du alla tekniska bekymmer.

Överlåt din systemdrift åt experter.
Överlåt din systemdrift åt experter.

Av säkerhetsskäl kan det vara en god investering att överlåta driften av verksamhetskritiska system åt experter. Förutom att du slipper tekniska bekymmer, får användarna en tillgänglig tjänst som är enklare att förutsäga kostnaden för.

Skälen är många till varför företag, kommuner och landsting ibland lämnar över sin systemdrift. En del önskar en bekymmersfri lösning, där de slipper bry sig om uppgraderingar och annat som hör systemförvaltning till. Andra ser en chans till sänkta kostnader eller så har de helt enkelt haft svårt att rekrytera rätt teknisk kompetens.

– På Visma är vi förstås experter på våra egna lösningar. Det är en stor fördel, säger Niclas Johansson, teknisk konsult på Visma Enterprise.   

Hur stödet ser ut beror på kundens behov. Ibland handlar det endast om hårdvaran. Andra behöver en helhetslösning, där Visma ansvarar för hårdvaran, applikationerna och systemadministrationen.

– Vår gedigna kunskap minskar risken för fel orsakade av den mänskliga faktorn, säger Niclas Johansson.

Känslig data kräver professionell systemdrift

Säkerheten är alltid en viktig fråga. Inte minst för Visma, vars produktutbud bland annat består av löne- och ekonomisystem. Niclas Johansson menar att den känsliga data som ryms i dessa system, är ytterligare en anledning att överlåta det tekniska ansvaret till någon som verkligen vet vad de håller på med.

– Lön till exempel, är både känsligt och viktigt. Tänk dig själv om din löneutbetalning inte stämmer eller kommer i tid. Det måste lösas nu! En kommun som jag hade kontakt med stängde de ner sitt system i tre dagar för att lösa ett problem. När de till slut tillkallade oss, löste vi det på fyra timmar. I en cloud-leverans är det ännu smidigare.

Att helt överlämna driften innebär att du får tillgång till en molnbaserad tjänst. Förutom fördelen med att slippa alla tekniska bekymmer, får användarna då ökad tillgänglighet och en tjänst som du enkelt beräknar kostnaden för. Idag handlar alla Vismas utvecklingsprojekt om att få produkterna anpassade efter molnet. Produkterna ska ha en arkitektur som stödjer integration och kommunikation mellan alla system, oavsett om de finns i molnet eller lokalt i kunden egna miljö. I framtiden kommer alla produkter att köpas via molnet.

Är molnlösningar säkra?

– Ur ett användarperspektiv finns det olika påloggnings- eller autentiseringsmetoder som det också kallas. Med en två-faktors autentisering uppnår du en mycket hög säkerhet. Visma har många av sina molntjänster i egen regi och i de fall vi använder externa leverantörer, som exempelvis Amazon eller Microsoft, har vi noggranna föreskrifter och följer alltid lagar och regler. Säkerheten för våra kunder har alltid högsta prioritet och vi garanterar att all data är i trygga händer, säger Niclas Johansson.

Mest populära