Tillbaka till huvudmeny

Vi behöver fler kvinnor i IT-branschen

Women In Tech och internationella kvinnodagen var på agendan förra veckan. Vi fortsätter på temat genom att reflektera över mångfald och inkludering inom tech-branschen tillsammans med Susanna Lindqvist. Susanna är UX Manager på Visma och jobbar på kontoret i Växjö.

Varför valde du en karriär inom tech?

Det var egentligen en slump, jag började jobba på Visma Spcs på ekonomiavdelningen men efter något år tyckte jag att det var lite tråkigt. Då tipsade en chef mig om ett jobb som produktägare på vår utvecklingsavdelning och då kände jag att en helt ny värld öppnades. Jag fick jobba tillsammans med ett team där vi skapade grymma produkter. Värde för våra kunder skapas genom ett samspel mellan affären, kundens behov och teknologi.

Hur kan arbetsgivare få fler kvinnor att välja tech-branschen?

Jag ser att vi fortsatt måste berätta och synliggöra vilken bredd det finns av olika roller inom IT-branschen, det handlar inte bara om att programmera utan det handlar också om problemlösning och teamwork. Att utveckla produkter och digital tjänster är ett väldigt kreativt yrke och den tekniska utvecklingen gör att det går att lösa problem för våra kunder på helt nya sätt. 

Vilka är de största utmaningarna för kvinnor inom tech?

Jag har uppfattningen att många har en bild om att man måste vara väldigt teknisk och vara outstanding på matte. För vissa roller är det så klart viktigt men idag finns det grymma verktyg och processer som förenklar hela utvecklingsprocessen. 

Vad är ditt tips till alla kvinnor som funderat på att ge sig in i tech-branschen?   

Missa inte chansen att jobba inom it och tech! Det finns fantastiska utvecklingsmöjligheter och nya spännande roller dyker upp hela tiden. Jag tror att alla företag i framtiden kommer leverera digital produkter och tjänster för att lyckas vara konkurrenskraftiga. Vi behöver absolut mer kvinnor inom it och tech för att skapa bättre produkter. 

Läs fler blogginlägg om livet på Visma här.

Mest populära

  • Räknas restid som arbetstid?

    Betald restid – en definitionsfråga med flera svar. Många yrkesgrupper spenderar många timmar i veckan på att resa mellan olika projekt eller arbetsplatser. Det finns tillfällen då restid räknas som arbetstid. Däremot räknas inte resan till och från den ordinarie arbetsplatsen som restid – dina medarbetare har alltså inte rätt till kompensation för tiden de lägger på att ta sig till arbetet.

  • Nya belopp och procent – Lönefakta 2023

    Nytt år innebär nya belopp och procent för dig som arbetar med lön och ekonomi. Dags att bekanta sig med årets sammanställning från Skatteverket om du inte redan gjort det.