Tillbaka till huvudmeny

Sommaren för årets interns

Årets Summer Internship närmar sig sitt slut. Det har varit en annorlunda vår och sommar för oss alla, men våra summer interns har inte låtit sig stoppas. Här kan du lära känna våra tre svenska interns bättre och läsa om vad de har gjort i sommar.

Årets Summer Internship närmar sig sitt slut. Det har varit en annorlunda vår och sommar för oss alla, men våra summer interns har inte låtit sig stoppas. Sedan 8 juni har 14 talangfulla masterstudenter inom IT / business varit ansvariga för planeringen och genomförandet av verkliga projekt av stor strategisk betydelse för Vismas framtida framgång. Här kan du lära känna våra tre svenska interns bättre och läsa om vad de har gjort i sommar.

Namn: Sandy
Utbildning: Kungliga Tekniska Högskolan – Civilingenjör i Datateknik med M.Sc. i Maskininlärning
Ålder: 23

Vad gör du i ditt sommarprojekt?

Mitt projekt är en del av ett större projekt som ämnar att erbjuda alla Vismabolag ett sätt att samla in användningsdata från produkten de erbjuder. Min del består i att kolla på hur Cloud Arkitekturen för den nuvarande Proof-of-Concepten kan förbättras så att användare inte upplever någon downtime när systemet behöver uppdateras. Jag kollar även på hur ett kontinuerligt utvecklingsflöde kan implementeras och hur infrastrukturen kan sättas upp som kod på Google Cloud Platform. Detta vill man göra för att kunna uppnå ett Serverless system där detaljer såsom vad systemet körs på och hur det lastbalanseras kan abstraheras bort. Målet är att skapa ett kraftfullt molnbaserat system som är byggt för att hålla i längden och att skapa ett verktyg som gör det möjligt för stakeholders och kunder att bli mer framgångsrika i Vismas produkter.

Vad har förvånat dig mest sedan du började på Visma?

Hur duktiga alla i organisationen är på att förnya och anpassa sig. Inom IT-världen rör sig utvecklingen ofta väldigt snabbt och det är kul att se att ett så stort bolag som Visma hänger med. Alla jag varit i kontakt med har varit otroligt hjälpsamma och att boka möten med människor har varit väldigt okomplicerat. 

Vilka tre ord beskriver bäst sommaren hos Visma?

Utmanande – en av sakerna jag uppskattat mest med min tid på Visma är att jag fick ett väldigt utmanande projekt inom ett område som jag tidigare inte jobbat inom. Även om det kändes lite läskigt och svårt till en början så är jag glad att jag fick just det projektet jag fick. Det känns kul att kunna se tillbaka på hur mycket jag lärt mig och vad jag åstadkommit!

Meningsfullt – en annan aspekt av det stora projekt som Filip och jag ingår i som jag uppskattar är hur meningsfullt det vi gör är! Våra delprojekt är enligt mig en viktig nyckel i Vismas resa mot att bli mer datadrivna och att kunna erbjuda alla Vismas produkter avancerad analys av användardata. Med min utbildning inom maskininlärning ser jag stor potential i vad man kan åstadkomma med den data som kan samlas in.

Flexibelt – jag har också uppskattat det flexibla arbetsklimat vi haft där jag själv kunnat bestämma över huruvida jag velat jobba hemifrån eller från kontoret samt kunnat schemalägga arbetsdagens timmar så som jag önskat. 

____________________________________________________________________

Namn: Johanna
Utbildning: Uppsala Universitet – Civilingenjör System i Teknik och Samhälle, inriktning IT
Ålder: 25

Vad gör du i ditt sommarprojekt?

Jag har under sommaren jobbat hos Visma Commerce AB i anslutning  till systemet Proceedo med att skapa underlag för ett eventuellt systembyte. För att hantera integrationer som sätts upp mellan Vismas kunder och deras leverantörer, i uppstarten och kontinuerligt under användning av Proceedo, används idag ett system som köps in från ett bolag utanför Visma. Mitt projekt är kopplat till att utreda förbättringsmöjligheter med dagens system, samt potential i alternativa lösningar. Detta med hjälp av marknads- och konsekvensanalyser, kravspecifikationer och en del kostnadsberäkning. Resultatet förväntas bli i form av rekommendationer för hur man ska agera på kort och lång sikt.

Vad har förvånat dig mest sedan du började på Visma?

Att Visma får det att se väldigt lätt ut att administrera ett helt gäng summer interns! De har ordnat fram många bra och passande projekt för oss, och förvånande väl visat upp Visma från sin bästa sida trots förutsättningarna med Corona. Jag är medveten om att det antagligen inte är lika lätt som Visma får det att framstå, men jag är övertygad om att fler företag skulle tjäna på att ta in fler studenter i sin verksamhet. Som intern är jag väldigt tacksam över allt Visma lärt oss på denna korta tid.

Vad är det coolaste du har gjort under praktikperioden?

Till skillnad från de flesta andra interns som i år jobbat som minst i par, har jag jobbat på ett projekt självständigt. Jag har fått stort ansvar och lärt mig mycket av att stå ensamt ansvarig för att leverera mot höga förväntningar. Jag kan se många fördelar med att samarbeta kring ett projekt med någon annan intern, men det har utan tvekan varit coolt att projektleda ett helt eget IT projekt.  

Namn: Filip
Utbildning: Kungliga Tekniska Högskolan – Civ.Ing. Industriell Ekonomi med M.Sc. inom Maskininlärning.
Ålder: 22

Vad gör du i ditt sommarprojekt?

Jag arbetar i samma projekt som Sandy där vi lägger grunderna för ett system som kan samla in användardata i Vismas produkter. Mitt fokus är att utforma onboardingprocessen för de olika produktteamen som är intresserade av att använda systemet. Det innefattar både att skapa tekniska guider och best practices för hur systemet bör användas såväl som att kartlägga de steg som krävs för att implementationen ska bli lyckad i alla olika team. Den största utmaningen i projektet är att se till att mitt ramverk kan användas av alla Visma team oavsett tidigare kunskap inom datainsamling, varierande arbetssätt eller gruppsammansättningar.

Vad har förvånat dig mest sedan du började på Visma?

Det som har förvånat mig mest med Visma är nog hur pass mogna de är med att arbeta digitalt. Denna sommar har varit annorlunda för alla i företaget, speciellt vi summer interns som introduceras till företaget mitt i pandemin. Trots omständigheterna så känner jag att har fått en bra uppfattning om hur Visma är som företag. En skulle kunna tro att ett stort företag är långsamt men tvärtom. Jag har helt smärtfritt kunnat boka in och hålla digitala möten, att jobba hemifrån är enkelt genom Google Suite och att behålla kontakten med kollegor känns naturligt trots att man inte ses öga mot öga.

Vad tycker du är det bästa med Visma?

I mitt projekt har jag behövt kontakta och diskutera problem och lösningar med många olika stakeholders runtom i koncernen. Alla jag har träffat är positivt inställda mot att testa nya idéer, de gillar att brainstorma och de är öppna att ta ett möte med en intern trots ett stressigt schema. Den inställningen har hjälpt mig komma vidare i mitt projekt då de enkelt finner nya infallsvinklar eller kan godkänna en lösning. Jag tror verkligen att det är i företags bästa att vara öppna för nya lösningar och ta sig an nya utmaningar. Det är nog det bästa med Visma – de anställdas vilja att förändra och förbättra företaget.  

Mest populära

  • Personalhandbok – gratis mall

    Personalhandbok – gratis mall för företag

    En bra personalhandbok ger medarbetare stenkoll på rutiner, plikter och rättigheter. Här samlas info om företagskultur, arbetstider och semester. Med vår nya mall har ni snart en uppdaterad personalhandbok på plats.

  • Gratis mall till bilpolicy för tjänstebil

    Bilpolicy – gratis mall till företaget

    Med en tjänstebilspolicy undviker företaget missförstånd med sina anställda. Där kan bland annat kostnader och miljöaspekter regleras på ett smidigt sätt. Ladda ner vår kostnadsfria mall och slipp onödiga problem.