Tillbaka till huvudmeny

Trygga dina affärer i flera år framöver med offentlig sektor

Långa kontraktstider, säker betalning och många affärsmöjligheter, så kan affärer med offentlig sektor beskrivas. Visste du att i nästan sju av tio upphandlingar är avtalen 3-4 år långa? I turbulenta tider som exempelvis under en pandemi som slår hårt på ekonomin och på småföretag kan kontrakt med offentlig sektor vara mer säkra och långsiktiga.

Trygga dina affärer i flera år framöver med offentlig sektor
Trygga dina affärer i flera år framöver med offentlig sektor

I turbulenta tider som exempelvis under en pandemi som slår hårt på ekonomin och på småföretag kan affärer och kontrakt med offentlig sektor vara mer säkra och långsiktiga. Kanske har du aldrig gjort affärer med offentlig sektor tidigare av olika anledningar. Det finns en viss uppfattning att offentlig upphandling är komplicerad och visst finns det lagar och förordningar att förhålla sig till men det finns stora fördelar med att göra affärer med offentlig sektor som till exempel att skapa trygghet och kan skapa ekonomisk tillväxt. 

Nästan 70 procent av avtalen är 3–4 år

I höstas gjorde vi en intervju med byggföretaget Fam Sundgren Bygg AB 

som fick snabb tillväxt och trygga affärer när de började göra affärer med offentlig sektor. Offentlig sektor skapar en helt annan trygghet än vad affärer med privata aktörer gör. Det är en mindre risk och det är ett jämnt och stadigt flöde, vilket gör att det är lätt att hantera personal, säger Richard Sundgren i intervjun. 

I nära sju av tio upphandlingar löper avtalen 3–4 år (inklusive optioner), visar Upphandlingsmyndighetens och Konkurrensverkets rapport: Statistik om offentliga upphandlingar 2019. Det är ett starkt argument för att ge sig in i affärer med offentlig sektor.

Hur ska man tänka om man inte gjort affärer med offentlig sektor?

En bra start är att hålla koll på sin bransch och vilka affärer som är på gång. Genom att bevaka offentliga upphandlingar, antingen via myndigheternas hemsidor eller via bevakningstjänster ger det dig bra koll på vilka affärsmöjligheter som finns. 

Genom att beställa hem ett vinnande anbud i en offentlig upphandling kan man dra lärdomar av sina konkurrenter och få insikter i vad som krävs för att kunna vinna nästa upphandling. Att skaffa sig en grundläggande förståelse för lagstiftningen kring offentliga upphandlingar är också ett bra sätt att få större förståelse för offentlig upphandling. 

Kom i gång med dina affärer med offentlig sektor redan idag!

Prova Opic Upphandlingskoll gratis!

Mest populära

  • Personalhandbok – gratis mall

    Personalhandbok – gratis mall för företag

    En bra personalhandbok ger medarbetare stenkoll på rutiner, plikter och rättigheter. Här samlas info om företagskultur, arbetstider och semester. Med vår nya mall har ni snart en uppdaterad personalhandbok på plats.

  • Gratis mall till bilpolicy för tjänstebil

    Bilpolicy – gratis mall till företaget

    Med en tjänstebilspolicy undviker företaget missförstånd med sina anställda. Där kan bland annat kostnader och miljöaspekter regleras på ett smidigt sätt. Ladda ner vår kostnadsfria mall och slipp onödiga problem.