Tillbaka till huvudmeny

Tre stationer, tre olika kunskapsområden- ledarevent med Hello World!

Visma är en stolt partner till Hello World! och stöttar deras arbete med mål att 2020 ha tänt minst 10.000 digitala stjärnor. Under en kväll i mars bjöd vi in Hello World!s ledare till en kväll att umgås och få möjlighet att lära sig mer om tre olika områden, data science, scrum och hololens.

Det har nog inte undgått någon att det i dag råder stor brist på IT-kompetens i Sverige. Efterfrågan på programmeringskunskaper fortsätter att växa och inom två år förväntas det vara ett kompetensunderskott på 60 000 personer inom IT-sektorn.

För att bidra till att minska kompetensunderskottet har Hello World! dragit igång en verksamhet som arbetar för att tända framtidens digitala stjärnor. De erbjuder barn och ungdomar en väg in i programmeringen redan i tidig ålder. Visma är en stolt partner till Hello World! och stöttar deras arbete med mål att 2020 ha tänt minst 10.000 digitala stjärnor.

För att den här verksamheten ska fungera krävs det engagerade ledare som vill dela med sig av sina programmeringskunskaper och motivera barn och ungdomar till att utvecklas inom området. Dessa ledare anser vi ska uppmärksammas och lyftas för det arbete dem gör. Vi bjöd därför in till en kväll där ledarna dels skulle få tid till att träffas och umgås i mer avslappnade former, men även få en inblick i tre IT-relaterade områden, data science, scrum och Microsoft HoloLens.

Data Science

Under den här stationen fick ledarna träffa Michael som idag jobbar som Customer Experience Manager på huvudkontoret i Norge. Michael gav dem tips på verktyg som kan användas för att arbeta med och visualisera stora mängder data. De fick även se ett konkret exempel som visade på att man inte behöver bygga algoritmer från grunden för att kunna utnyttja kraften från machine learning. Michael använde sig av data från Donald Trumps tweets som utgångspunkt. Han demonstrerade sedan datainläsning, visualisering och hur man kan vrida och vända på data med hjälp av olika verktyg. Michael gjorde även en sentimentanalys på alla Trumps tweets. Det för att visa på trender i hans inlägg kopplat till humör och ställning till olika saker/personer. Vi kikade på hans inlägg riktade mot Hillary Clinton och ni kan ju gissa vilka trender vi kunde avläsa där… 

Scrum

På den här stationen fick ledarna både en teoretisk och praktisk genomgång i Scrum av Jonas, Team Manager på Visma.  Han berättade vad Scrum är och hur vi jobbar scrum-baserat på Visma. Därefter fick ledarna olika arbetsroller och skulle med hjälp av lego bygga ett hus utifrån en kravspecifikation och genom en scrumbaserad process. Här varierade resultaten med allt ifrån små hus med fem dörrar, till större sommarhus utan tak för att inge en verklig känsla av ”högt i tak”!

HoloLens

Vid den tredje stationen fick ledarna testa på ett spel i Microsoft HoloLens. HoloLens kan liknas vid stora glasögon som kan användas för att kombinera vad vi upplever i den verkliga världen, med virtuella element och hologram. Ledarna fick tävla i applikationen som går ut på att fånga så många bollar som möjligt under 54 sekunder och söka upp måltavlor att placera bollarna i. Det kan vara svårt att till en början hitta tekniken i spelet. Det här var dock inte något problem för ledarna som snabbt satte höga poäng. En kort genomgång från en av våra utvecklare Burch, och sen var tävlingen igång. Under kvällen kom vi upp i riktigt höga siffror och tävlingsinstinkten var ett faktum!

Vi avslutade sedan med rundpingis och mingel innan vi tackade ledarna för en härlig kväll. 

Är du intresserad av att veta mer om Hello World! eller kanske också jobba som ledare? Klicka här så kan du läsa mer om du hur ska gå tillväga.

Mest populära