Tillbaka till huvudmeny

Tiden flyger för management traineerna

Livet för årets management traineer får sig en kort uppdatering och vi får höra traineernas tankar kring deras första projekt.

Ett känt talesätt är att tiden går fort när man har roligt, det kan nog samtliga nya management traineer instämma i efter två månader inom organisationen. När vi påbörjade detta äventyr hängde sensommar fortfarande kvar i luften. I skrivande stund är det en fantastisk höstdag och solen skiner. Att slängas rakt in i riktiga projekt leder till högt tempo och man måste vara öppen för att ta in mycket ny information på kort tid.

Det svåraste när man börjar på Visma är kanske att lyckas sätta sig in i organisationen. Vanligtvis när man börjar på ett nytt jobb måste man förstå företagets struktur, kultur och affärsmodell. Detta gäller även för Visma, men inom Visma koncernen finns över 80 semiautonoma bolag från 9 olika länder. Utan att skämmas kan jag erkänna att jag fortfarande inte har fått full förståelse över exakt hur allt hänger ihop. Men eftersom att allt är i ständig förändring med nya uppköp och sammanslagningar är det nog få som faktiskt har det.

I övrigt har mottagandet på Visma varit fantastiskt. Folk är väldigt öppna och trevliga, dessutom vill de gärna hjälpa till. Det finns en förståelse inom organisationen för att man som trainee måste jobba med snabba puckar då man bara har två månader på sig att leverera. Men utöver dessa fantastiska människor har det framförallt hänt otroligt mycket saker under den här korta tiden, till exempel har vi varit på kurser inom bland annat projektledning, goda epost-vanor och presentationsteknik. Vi har anordnat en karaokekväll för de tidigare management traineerna och självklart var vi med på Visma Ski Classics lanseringen.

Det första projektet är nu slut, därför ska vi lite kort höra hur respektive trainee har upplevt sin första riktiga utmaning på Visma.

Mattias

Blev projektet vad du förväntat dig?

Till att börja med överträffade projektet mina förväntningar. Det var väldigt spännande att sätta sig in i Amazon Web Services och projektet blev väldigt praktiskt med mycket hands-on arbete. En av delarna blev att sätta sig in i system arkitekturen på visma.net payroll, en annan att titta på hur man kan återskapa den infrastrukturen i molnet. Samtidigt som jag fick använda min tekniska kunskap så behövdes också ekonomisidan av min utbildning i och med att kostnadskalkyler på olika lösningar skulle jämföras med den nuvarande kostnaden. Tyvärr tog det lite stopp när tredjeparts leveranser inte kom in som förväntat och andra uppgifter fick istället prioriteras.

Vilken var den största lärdomen du tar med dig från projektet?

Tekniskt: Framtiden inom infrastruktur för webblösningar.

Management: Vikten av att planera utifrån att saker och ting inte alltid levereras till deadline.

Hur känns det att snart börja på nytt projekt?

Jag är jättetaggad, mitt nästa projekt är dessutom i Stockholm så det ska bli skönt att få sova i sin egna säng om vardagarna också.

Martin 

Blev projektet vad du förväntat dig?

Mitt prosjekt har handlet om budsjettering på ulike nivå hos Vismas SMB-divisjon, og det har på mange måter gitt meg mye av det jeg hadde forventet. Jeg har hatt svært gode kollegaer som har bidratt til en bratt læringskurve, og at jeg fikk de spennende oppgavene jeg hadde sett for meg, sammen med et godt sosialt miljø. Det som nok var den største utfordringen er alt av sideprosjekt og kursing som kommer i tillegg til hovedprosjektet. Dette stiller store krav til god disponering av tid om man skal komme i mål med hovedprosjekt samtidig som man får med seg alt annet spennende som jobben hos Visma har å by på.

Vilken var den största lärdomen du tar med dig från projektet?

Jeg har lært SMB-divisjonen og budsjettprosessen å kjenne fra avdelingsnivå, til selskapsnivå og opp på konsolidert divisjonsnivå. Dette kommer nok til å bli svært nyttig i tiden fremover, og det er behagelig med en økt forståelse av hva Visma er, da det i begynnelsen er vanskelig å få oversikt over alle selskaper og arbeidsområder. Jeg har også lært mye teknisk rundt budsjettering og bygging av budsjettmodeller, og begynner å bli komfortabel med Google sheets som alternativ till Excel.

Hur känns det att snart börja på nytt projekt?

Selvfølgelig er det trist å forlate en avdeling man har jobbet godt med i to måneder og de gode kollegene man har fått der, men jeg flytter tross alt ikke mer enn en etasje ned. På den annen side går jeg videre til et svært spennende prosjekt med Vismas Commercial Unit, hvor jeg skal jobbe med storsatsningen Visma.net, som er Vismas skyløsning for programmer og tjenester. Dette er et område jeg selv har søkt meg til i samarbeid med HR, og det blir svært spennende å komme i gang, og se en helt annen side av Visma enn det jeg har gjort til nå.

Christopher

Blev projektet vad du förväntat dig?

Tiden har gått så fort! Nu är vi verkligen i slutet av våra projekt. Mitt projekt handlade om att ta fram en process för att välja ett nytt Application Performance Monitoring (APM) verktyg samt samt att påbörja den processen. Det har varit ett spännande projekt som har växt allt eftersom att projektet har fortlöpt. Det har helt klart överträffat mina förväntningar. Jag blir allt mer övertygad att 2016 blir det stora monitoreringsåret på Visma och att allt arbete som görs nu är väldigt viktigt underlag för arbetet framöver.

Vilken var den största lärdomen du tar med dig från projektet?

Oj, det var en svår fråga. På två månader är det så mycket nytt jag lärt mig och tillsammans med väldigt många nya intryck. Sammanfattningsvis, det kanske viktigaste är att jag fått en helhetsbild av Vismas flaggskepp Visma.NET som levererar automatiserade och integrerade affärsprocesser i molnet. Jag har fått lärdom kring allt från tekniska detaljer till affärsverksamhet.

En annan väldigt viktig lärdom i det här projektet är att jag har fått det bekräftat hur viktigt det är med en god kommunikation för att projekt ska fungera. Det är både kommunikation mellan individer och även mellan avdelningar.

Hur känns det att snart börja på nytt projekt?

Självklart är det tråkigt att behöva lämna de goda kollegorna man har träffat i samband med det första projektet. Å andra sidan känns väldigt spännande att få påbörja ett projekt på en helt annan del inom Visma. Det nya projektet handlar om att ta fram en gemensam modell för rapportering och sammanställning av nyckeltal för dotterbolag inom Visma BPO, en av Vismas tre divisioner.

Kristoffer

Blev projektet vad du förväntat dig?

Fra dag én ble jeg kastet ut i prosjektets operative side og har gjort mye forskjellig i løpet av de siste to månedene. Et så stort prosjekt holder høyt tempo, og forandringer skjer underveis. Da er det bare å prøve å holde følge. Etter 2 måneder føler jeg at jeg kjenner prosjektet ganske godt. Jeg har blant annet fått muligheten til å være med og bygge en kommunikasjonsstrategi, sette opp prosjektbudsjett langt fremover i tid og møtt kunden og andre interessenter i prosjektet. Det har vært veldig lærerikt!

Vilken var den största lärdomen du tar med dig från projektet?

Jeg har vært heldig å få være med i ledermøter og styringsgrupper der de viktige beslutningene har blitt tatt. Jeg har fått se hvordan prosjektet blir styrt fra toppen, og hvordan disse beslutningene påvirker resten av prosjektet. Sånn sett har prosjektstyring og planlegging vært den største lærdommen. Siden jeg har fått være en slags uavhengig part som trainee, har jeg fått se prosjektstyringen og resultatet av beslutningene litt utenfra. Jeg tror dette kan være verdifullt innsikt å ta med seg den gangen jeg er den som sitter i styringsgruppen.

Hur känns det att snart börja på nytt projekt?

Det blir så spennende! Mitt neste prosjekt er helt ulikt fra det forrige. De neste 2 månedene skal være prosjektleder for en helt ny mobil-app. Jeg skal utføre behovsanalyser og research, spesifisere hvordan appen skal fungere og sørge for at alt er klart for at appen skal kunne utvilkes. Jeg gleder meg veldig!

Olof

Blev projektet vad du förväntat dig?

Jag hade själv inte några idéer om vad exakt min roll skulle innebära mer än att rollen innefattar att assistera andra och framställa material. I och med att jag är i projekt så förändras min roll kontinuerligt vilket innebär att varje dag är den andra olik.

Vilken var den största lärdomen du tar med dig från projektet?

Vikten av att strukturera sitt arbete, förstå de aktiviteter som tilldelas en och arbeta med kvalité på det som ska levereras. Att arbeta efter denna metodik underlättar för dig själv och de runt om dig.

Hur känns det att snart börja på nytt projekt?

Det nya projektet känns väldigt inspirerande. Det är på Visma Commerce i Stockholm. Här kommer jag arbeta inom  produkt- och affärsutveckling. Upplägget på det kommande projektet kontra detta är stor, i rollen jag arbetat nu har jag varit mer operativt. Hos Commerce kommer jag driva ett projekt där jag själv har ansvar för hela leveransen.

Victoria

Blev projektet vad du förväntat dig?

Nei, absolutt ikke. Jeg trodde jeg kunne ganske mye om dataanalyse fra før, og at det bare var å hoppe inn i avanserte statistiske analyser og kanskje litt maskinlæringsalgoritmer innen en måneds tid. Det viser seg at verden utenfor skolebenken er et sted med både bugs og skitten data som gjerne er verken kontinuerlig eller normalfordelt. Prosjektet ble til ett av mye lærdom heller enn gjennnomføring av en rekke sexy analysemetoder. Etter å ha sloss meg gjennom R, Excel og til slutt blitt reddet av det fantastiske visualiseringsverktøyet Tableau føler jeg meg som et visere menneske. Til slutt så løsnet det den siste uken og jeg fikk dratt i land en håndfull gode insikter.

Vilken var den största lärdomen du tar med dig från projektet?

Det er helt essensielt å være kontaktsøkende i prosjekter. Selv et prosjekt som dette, hvor det egentlig bare er meg, maskinen og noen filer med data som skal komme fram til noe, var de rundt meg det viktigste jeg hadde. Hvis man skal få ting gjort fort er det helt tullete å jobbe lenge med å finne svar som andre kanskje allerede vet svaret på. Hadde jeg lett mye hardere etter dataanalysekompetanse i Visma, og spurt venner i andre selskap om tips til verktøy tidligere, hadde dette vært et mye mer behagelig prosjekt. Å løpe fram og tilbake med masse spørsmål til behjelpelige kolleger i selskapet var også noe av det lureste jeg gjorde. Jeg har lært masse om fakturaadministrasjon og inkasso, om IT-systemer og unntakstilfeller av alle arter, og hatt det sosialt og morsomt på kjøpet. Jeg har blitt kjent med herlige mennesker og dermed fått mye mer enn bare faglig læring ut av de to månedene.

Hur känns det att snart börja på nytt projekt?

Det kjennes godt! Mest av alt godt å føle på å levere fra meg et ferdig produkt, og at det gikk i boks. Neste prosjekt er i Stockholm hvor jeg skal bistå med en fusjon av to selskaper. Det blir noe helt annet og variasjonen fryder! Man kan bli bortskjemt av å få bryne seg på så mange vidt forskjellige ting på så kort tid!

Vill du fortsätta att följa management traineernas år? Se till att gilla vår facebook sida!

Missade du management traineernas första inlägg? Läs det här. Dessutom har du väl inte missat att vi har sales traineer?

Mest populära

 • Gratis mall till bilpolicy för tjänstebil

  Bilpolicy – gratis mall till företaget

  Med en tjänstebilspolicy undviker företaget missförstånd med sina anställda. Där kan bland annat kostnader och miljöaspekter regleras på ett smidigt sätt. Ladda ner vår kostnadsfria mall och slipp onödiga problem.

 • Personalhandbok – gratis mall

  Personalhandbok – gratis mall för företag

  En bra personalhandbok ger medarbetare stenkoll på rutiner, plikter och rättigheter. Här samlas info om företagskultur, arbetstider och semester. Med vår nya mall har ni snart en uppdaterad personalhandbok på plats.

 • Fler ansökningar blir digitala

  Med licensen digital ärendehantering blir processen kring ärenden helt automatiserad. Just nu utvecklas fler funktioner som kommer att ingå framöver.
  – Vi har fått många bra förslag från er kunder, som friskvård och att omvandla semesterdagar till pengar, säger Håkan Karlsson, produktmarknadschef för Personec P.